op
×
Ψηφιοποίηση και σύγχρονος καπιταλισμός: η περίπτωση των κρυπτoνομισμάτων (bitcoin, blockchain)
Ψηφιοποίηση και σύγχρονος καπιταλισμός: η περίπτωση των κρυπτoνομισμάτων (bitcoin, blockchain)
23/05/18 20:30
Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων
Κρήτης » Χανίων » Χανίων
άλλα:
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις και μετά το
πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει η “μετα-συζήτηση” με ποτό στο χώρο του
Στεκιού.

Ψηφιοποίηση και σύγχρονος καπιταλισμός: η περίπτωση των κρυπτoνομισμάτων (bitcoin, blockchain)

Εκδήλωση-συζήτηση στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Ψηφιοποίηση και σύγχρονος καπιταλισμός: η περίπτωση των κρυπτoνομισμάτων (bitcoin, blockchain)

Την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2017, ώρα 20:30, στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών συζητάμε τους μετασχηματισμούς τους οποίους επιφέρει στην κοινωνία και την οικονομία η ‘ψηφιοποίηση’ και τα ερωτήματα τα οποία ανοίγονται για την κοινωνία από αυτήν την τάση. 

Με τον όρο ψηφιοποίηση εννοούμε την διάχυση νέων τεχνολογιών στην διαδικασία παραγωγής και αναπαραγωγής οι οποίες έχουν ως αποτελέσματα α) την ανάδυση μορφών όπως η Airbnb, η Uber και άλλες β) τα εργαλεία ανάλυσης μεγάλων βάσεων δεδομένων γ) την ανάδυση του ‘Δικτύου των Πραγμάτων’ δ) την εμφάνιση του blockchain το οποίο αποτελεί την βάση στην οποία στηρίζονται τα κρυπτονομίσματα ε) τις μεθόδους τρισδιάστατης εκτύπωσης και ε)την περαιτέρω εξάπλωση της αυτοματοποίησης μέσω της χρήσης ρομπότ.

Στη συζήτηση θα επικεντρωθούμε και θα εξετάσουμε αναλυτικά το τι είναι τα κρυπτονομίσματα και το blockchain, τις χρήσεις τους και την οικονομική/κοινωνική λειτουργία τους καθώς και τα κοινωνικά/πολιτικά ζητήματα τα οποία εγείρονται από την παρουσία τους, τις νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας και τη μορφοποίηση των σύγχρονων καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας που επιφέρουν.

Εισηγητής ο Σπύρος Λαπατσιώρας, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών

Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις και μετά το
πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει η “μετα-συζήτηση” με ποτό στο χώρο του
Στεκιού.Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων web:
Χατζιμιχαλη Νταλιάνη 5, Χανιά 731 32, Ελλάδα
Κρήτης, Χανίων, Χανίων
stekichania@gmail.com Τηλ.: 2821052201
"Τι είναι το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων

Το Στέκι είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, ένας πολιτικός και κοινωνικός χώρος που ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων, ελλήνων και μεταναστών, με βασικό σκοπό να είναι δίπλα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και καταπατούνται τα δικαιώματά τους, όπως οι μετανάστες, οι άστεγοι, οι rom, οι ομοφυλόφιλοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι...

Με το χρόνο η προσπάθεια αυτή μεγάλωσε και αγκαλιάστηκε από πολλούς ανθρώπους. Σκοπός όλων μας είναι να δείξουμε και να φωνάξουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ισότιμοι.


Το στέκι δεν είναι μαγαζί, ούτε bar, ούτε φροντιστήριο. Δεν ανήκει σε κανένα. Τα απογεύματα γίνονται μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, ισπανικών και φωτογραφίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μιλάνε ομάδες, γίνονται συζητήσεις, παρέες πίνουν τον καφέ τους και διαβάζουν. Γίνονται μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα. Είναι ένας κόσμος που χωράει πολλούς διαφορετικούς κόσμους.


Το στέκι δεν παίρνει χρήματα ούτε από το κράτος ούτε από την Ε.Ε. Το στέκι λειτουργεί με την βοήθεια όλων μας που προσφέρουμε όταν και όπως μπορούμε χωρίς κανείς να πληρώνεται για αυτό που κάνει και προσφέρει.


Τα έξοδά του τα βγάζει από τις μηνιαίες συνδρομές και το κυλικείο. Στο στέκι δεν έχουμε πρόεδρο, ούτε διοικητικό συμβούλιο. Οι αποφάσεις παίρνονται κάθε Δευτέρα (στις 9:00το βράδυ) απ’ την ανοιχτή συνέλευση, και με τη συμφωνία όλων όσοι συμμετέχουν σ’ αυτήν.


Επίσης υπάρχουν η οικονομική επιτροπή κι η επιτροπή διαχείρισης καθώς και άλλες ομάδες, όπως η ομάδα για τα μεταναστευτικά θέματα, οι οποίες ενημερώνουν και κάνουν προτάσεις στην συνέλευση. Το πολιτικό πρόταγμα του στεκιού είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου, δηλαδή ο σεβασμός στον διπλανό, κι όλοι μαζί απέναντι στην εκμετάλλευση και την αδικία.

Διανύοντας τον 7ο χρόνο της ζωής του, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών έχει πλέον «κτίσει» ορισμένες μόνιμες δράσεις και έχει δημιουργήσει με δικές του δυνάμεις σταθερές ομάδες και επιτροπές.


 Επίσης ο χώρος του Στεκιού παραχωρείται για τις συναντήσει – συζητήσεις – συνελεύσεις – εκδηλώσεις άλλων συλλογικοτήτων, σχημάτων και ομάδων, που σέβονται τη διαφορετικότητα, έχουν κινηματική δράση και στοχεύουν σε μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. 


Μεταξύ των μόνιμων δράσεων του Στεκιού αναφέρουμε τα καθημερινά μαθήματα (ελληνικών, αγγλικών, αραβικών και ισπανικών) που γίνονται αφιλοκερδώς από εθελοντές, το Κυριακάτικο συσσίτιο σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, καθώς και το παιδικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται στην Παιδική Βιβλιοθήκη των Συσσιτίων της Σπλάντζιας. 


Στα Πλαίσια του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών δρουν οι παρακάτω ομάδες και επιτροπές:

 - Επιτροπή Αλληλεγγύης και Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Κρατουμένων (Δημήτρης 6976012391)

 - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Άστεγους:

 Διοργανώνει το Κυριακάτικο συσσίτιο (Κική 6979339244). Υποστηρίζει πρακτικά άστεγους και συμμετέχει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ξενώνα αστέγων (Γιάννης 6976677743), διακινεί ρούχα (Άντα 6978928683)  Η επιτροπή συναντιέται στο στέκι κάθε Πέμπτη στις 21:00 

- Επιτροπή στήριξης των συσσιτίων της Σπλάντζιας (Αθηνά 6977444951),
συνάντηση την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα στις 20:00 

- Ομάδα δασκάλων (ΑΤΑΞΗΑ) που κάνουν τα μαθήματα στο Στέκι (Δώρα 6978993501),συνάντηση τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα στις 21:00

 - Ομάδα σύνταξης της εφημερίδας «Καραβάνι» (Μανώλης 6974815328) 

- Ποδοσφαιρική ομάδα “Mikti-kosmou” (Δήμος 6947805240)
 
-Ομάδα για τα δικαιώματα της 2ης γενιάς μεταναστών

- Προβολές ταινιών κάθε Πέμπτη (Μιχάλης 6979349440) 

- Ομάδα μεταναστών που συναντιέται, συζητά χωρίς το εμπόδιο της γλώσσας και φέρνει θέματα στη συνέλευση του στεκιού.

-Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα στις 17:00 πραγματοποιείται συνάντηση του συλλόγου μονογονεϊκών οικογενειών.

· Μαθήματα ελληνικών καθημερινά από τις 18:00 μέχρι τις 21:30

· Μαθήματα ελληνικών αποκλειστικά σε γυναίκες κάθε Κυριακή 11:30 – 13:30

· Μαθήματα αγγλικών κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 18:30 – 20:00

· Μαθήματα Αραβικών κάθε Παρασκευή 20:00-22:00 και Κυριακή 19:00-21:00

· Μαθήματα Ισπανικών κάθε Τρίτη 21:30-23:00. Η γλώσσα διδάσκεται μέσα από το παιγνίδι.

· Μαθήματα στους Ρομά στο χώρο του καταυλισμού στο Νεροκούρου

· Μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες στις Καλύβες Αποκορώνου

Τα μαθήματα γίνονται σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Χανιών

· Παιδικό Πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού στην Παιδική Βιβλιοθήκη των Συσσιτίων της Σπλάντζιας κάθε Τρίτη 18:00 – 20:00

· Μαθήματα φωτογραφίας από την φωτογραφική ομάδα του Πολυτεχνείου ( Φωτοσκίαση ) κάθε Τετάρτη 21:00 – 23:00

· Προβολές ταινιών κάθε Κυριακή στις 21:00 με διάφορα αφιερώματα

· Καφενείο της ομάδας TERRA VERDE για το εναλλακτικό κι αλληλέγγυο εμπόριο κάθε Πέμπτη απόγευμα

· Αραβικός Καφενές κάθε Τετάρτη απόγευμα

· Η ομάδα των δασκάλων που κάνουν τα μαθήματα, κρατάει το κυλικείο κάθε Τρίτη.

· Κατά καιρούς το κυλικείο του στεκιού κρατιέται από διάφορες ομάδες, επιτροπές και πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ή αποτελούν κομμάτι της συλλογικότητας.


Όλες οι ομάδες είναι ανοιχτές σε όποιον θέλει να βοηθήσει. Επίσης, ο καθένας που θέλει να βοηθήσει, μπορεί να έρθει στη Συνέλευση του Στεκιού που γίνεται κάθε Δευτέρα στις 21:00 και να βάλει θέματα προς συζήτηση, να εκφράσει τον προβληματισμό του και να προτείνει νέες δράσεις.


Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών βασίζεται οικονομικά στη συνδρομή του Χανιώτικου λαού, των συλλογικοτήτων που λειτουργούν στην πόλη και γενικά σε καθένα που θέλει να προσφέρει σεβόμενος την αυτοτέλεια και τις αρχές του."


Σχετικά άρθρα

Φωτεινή Μπαλδιμτσή, κρυπτογράφος: «Δεν ξέρω αν το bitcoin θα επιβιώσει, αλλά η τεχνολογία του blockchain ήρθε για να μείνει»

Το 2010, ένας προγραμματιστής από τη Φλόριντα, χρησιμοποίησε 10.000 bitcoins για ν' αποκτήσει ...δύο πίτσες, πραγματοποιώντας την πρώτη συναλλαγή με το  κρυπτονόμισμα. 

Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι δικαίωμα

Το να αρνείται κανείς σε ένα παιδί το δικαίωμα να μάθει τη μητρική του γλώσσα είναι σαν να μην αποδέχεται την ύπαρξή του, τη διαφορετικότητά του, την πολιτιστική του κληρονομιά, την ταυτότητά του. 

Γιατί οι νεοναζί αγαπούν το bitcoin | Της Τζούλια Έμπνερ

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προτείνουν, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, μια συντονισμένη λήψη αυστηρών μέτρων σχετικά με τα κρυπτο-νομίσματα που διχάζουν τον κόσμο
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×