op
×

Οι δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες» είναι η φασιστική απειλή

Διαβάστηκε
Οι δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες» είναι η φασιστική απειλή
Οι δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες» είναι η φασιστική απειλή
 
 
Μετά τα θλιβερά γεγονότα που συνόδευσαν το συλλαλητήριο για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, στις 21/1/18, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημείωνε ότι «ο ρατσιστικός λόγος που συνοδεύεται με απειλές, η οργανωμένη βία κατά των διαφωνούντων, η δράση στρατιωτικοποιημένων ομάδων κρούσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στη γέννησή τους, πριν επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες της γενικευμένης ανομίας». Η χθεσινή επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ήρθε να μας θυμίσει ότι η οργανωμένη και υποκινούμενη φασιστική βία συνιστά υπαρκτή και μόνιμη απειλή για τη δημοκρατία.

Το λιντσάρισμα του Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν μια τάχα «ακραία πλην αυθόρμητη» αντίδραση απλών παρευρισκομένων. Πρόκειται για επίθεση από εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες που είχαν στοχοποιήσει τον Δήμαρχο για τις απόψεις του, είτε αυτές αφορούν την διεθνή θέση της χώρας είτε την αποδοχή της ετερότητας. Η καταπολέμηση του εθνικισμού, η αποδόμηση των εθνικών μύθων, η μάχη κατά του αντισημιτισμού, της ομοφοβίας και γενικότερα του ρατσισμού αποτελούν διαχρονικά κόκκινο πανί για τους ακροδεξιούς εχθρούς της δημοκρατίας.

Η άμεση ταυτοποίηση και σύλληψη όλων των φυσικών αυτουργών της επίθεσης πρέπει να αποτελέσει την πρώτη αντίδραση της Πολιτείας. Πρέπει όμως να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες όσων ήταν υπεύθυνοι για τα μέτρα τάξης καθώς και των διοργανωτών. Πρέπει επίσης να απομονωθούν όσοι με τον δημόσιο λόγο τους συστηματικά καλλιεργούν το κλίμα μίσους και δυσανεξίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τέτοιες επιθέσεις.

Επισημαίνεται πως πολιτικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, αθλητικοί παράγοντες και άλλοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης γίνονται συχνά εμπρηστές της κοινωνικής ειρήνης εκτοξεύοντας ρητορική μίσους. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με πρόσωπα και οργανώσεις που σχετίζονται με το Μακεδονικό και το Ποντιακό, που αποτελούν προνομιακά πεδία αυτής της ρητορικής. Ως αποτέλεσμα, η ελευθερία έκφρασης είναι δικαίωμα  υπό αμφισβήτηση για όποιον θα ήθελε να διατυπώσει διαφορετική αντίληψη ή να αμφισβητήσει τη μία και μόνη «ορθή εθνικά» θέση. Αυτή η νέα μισαλλόδοξη εθνικοφροσύνη που επιδιώκει να τρομοκρατήσει κάθε αποκλίνουσα φωνή απειλεί την κοινωνική συνοχή και εντέλει τη δημοκρατία.

Η ΕλΕΔΑ καλεί τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου να απομονώσουν και να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τους φορείς του εθνοφυλετισμού, καθώς και κάθε μορφή βίας που αποσκοπεί στον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και την αναγόρευση κάθε αντιπάλου ή όποιου διαφωνεί σε εχθρό ή προδότη, γιατί στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατικής ομαλότητας.
 
 

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο σχετικά με τα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» - Να θάψουμε το φασισμό όσο πιο βαθιά γίνεται

Ο παροξυσμός των τελευταίων μηνών με αφορμή τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» έχει οδηγήσει στην ανάδυση και συσπείρωση όλων των ακροδεξιών τάσεων της πόλης.

Πρώτη τελεσίδικη καταδίκη για τα φασιστοειδή του Αγ. Παντελεήμονα

Οι τρεις καταδικάστηκαν για το ίδιο αδίκημα, της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης από κοινού και κατά συρροή και δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Η 12μηνη ποινή φυλάκισης είναι με αναστολή.

Δικαστική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τρανς πρόσφυγα

Η ΕλΕΔΑ επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων σε βάρος των τρανς προσώπων απαιτεί καθημερινή και συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×