op
×

Κλιματική αλλαγή: Πως θα κινηθούν τα ψάρια στο μέλλον;

Διαβάστηκε
Κλιματική αλλαγή: Πως θα κινηθούν τα ψάρια στο μέλλον;

Η κλιματική αλλαγή έχει άλλη μία σημαντική επίδραση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πέρα από την τήξη των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ωθώντας τα ψάρια να απομακρυνθούν από τα συνηθισμένα ενδιαιτήματά τους.

Τα θερμότερα ύδατα έχουν ήδη προκαλέσει τη μετακίνηση ορισμένων ψαριών προς τα νότια ή τα βόρεια. Καθώς το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει, οι μετατοπίσεις των θαλάσσιων ειδών θα αποτελέσουν πρόκληση για την αλιεία, καθώς τα ψάρια μετακινούνται σε εντελώς νέες περιοχές, έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση των αλιέων.

Τα ψάρια αναζητούν ήδη ευνοϊκότερους βιοτόπους και μια ομάδα έξι επιστημόνων από ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ελβετίας προσπάθησε να προβλέψει πώς θα κινηθούν στο μέλλον. 

Στην έρευνα, η ομάδα προσομοίωσε τον βιότοπο 686 ειδών. Σύμφωνα με τον οικολόγο και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Μάλιν Πίνσκυ του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, οι ερευνητές έχουν «μεγάλη βεβαιότητα» για το πώς θα κινηθούν περίπου 450 από αυτά τα είδη.

«Ανακαλύψαμε μία σημαντική επίδραση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις προβλεπόμενες μετατοπίσεις βιοτόπων κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Τζέιμς Μόρλεϊ, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ των ΗΠΑ.   

«Σε ένα μέλλον με υψηλές εκπομπές άνθρακα αναμένουμε ότι πολλά σημαντικά είδη για την οικονομία θα επεκταθούν σε νέες περιοχές και θα μειωθούν σε περιοχές ιστορικής αφθονίας», πρόσθεσε.

Ορισμένα είδη, όπως αναφέρει το Naftemporiki.gr, θα μπορούσαν απλώς να μεταφερθούν κατά λίγα χιλιόμετρα. Ωστόσο, άλλα μπορεί να κινηθούν εκτός του εύρους των αλιέων. Για παράδειγμα, ένα είδος καβουριού της Αλάσκας μπορεί να κινηθεί βόρεια έως και κατά 1.500 χιλιόμετρα. Επίσης, μία μετατόπιση 500 χιλιομέτρων θα μπορούσε να τοποθετήσει τον αστακό ή διάφορα μεγάλα ψάρια εκτός του εύρους των αλιέων με μικρά σκάφη και περιορισμένο χρόνο και καύσιμα.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πότε θα συμβούν οι μετατοπίσεις, καθώς εξαρτάται από το πόσο θα επιταχυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για τη διαχείριση των πόρων, καθώς για παράδειγμα οι ποσοστώσεις και τα διάφορα όρια αλιευμάτων καθορίζονται με βάστη το πού βρίσκονταν τα ψάρια πριν από δεκαετίες.
Σχετικά άρθρα

“Οχι λαγοκέφαλο στο πιάτο!”: Συμβουλές για τα τοξικά και δηλητηριώδη είδη ψαριών που έχουν έρθει στις ελληνικές θάλασσες

Διευκρινήσεις σχετικά με τοξικά και δηλητηριώδη είδη που έχουν έρθει πρόσφατα στις ελληνικές θάλασσες δίνει η περιβαλλοντική οργάνωση «iSea»

Έρευνα: Πώς θα αποφύγει η Ελλάδα τις μελλοντικές καταστροφικές πλημμύρες

Οι ετήσιες ζημιές από τις παράκτιες πλημμύρες μπορεί να αυξηθούν κατά 30 φορές έως το 2050 και κατά 700 φορές έως το 2100, αγγίζοντας ακόμη και το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο

Ποτέ δεν πίστεψαν την Κασσάνδρα, θα την πιστέψουμε εμείς; Του Μιχάλη Μπάκα

Η Κασσάνδρα, κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης, έζησε λίγο βορειότερα από τη Λέσβο, στη μυθική Τροία και έγινε γνωστή στην αρχαιότητα για την ιδιότητα της να μαντεύει τα μελλούμενα. 

«Φοβερές δεν είναι οι πυρκαγιές που έγιναν, αλλά αυτές που θα γίνουν» | Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Η μόνη ερμηνεία που έχει προταθεί για τον εξαιρετικά βίαιο χαρακτήρα των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια έχει να κάνει με τη συσσώρευση ξερών υλικών και την μείωση των υδάτινων αποθεμάτων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×