op
×

Μυρμήγκια: Πως ν΄ αντιμετωπίσουμε αυτά τα... κοινωνικά έντομα

Διαβάστηκε
Μυρμήγκια: Πως ν΄ αντιμετωπίσουμε αυτά τα... κοινωνικά έντομα

Τα μυρμήγκια και οι φωλιές τους είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον κήπο και είναι αρκετά δύσκολο να επιλύσουμε. Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα που σχηματίζουν μικρές ή μεγαλύτερες αποικίες με υψηλή οργάνωση, καταμερισμό εργασίας, επικοινωνία μεταξύ των ατόμων και θαυμαστή ικανότητα επιβίωσης.
 
• Τι ζημιές κάνουν τα μυρμήγκια στον κήπο;
 
Αν και τα περισσότερα είδη δεν προσβάλλουν άμεσα το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα είδη, τα μυρμήγκια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τα φυτά για τους παρακάτω λόγους:
 
– Κατά τη σπορά λαχανικών ή άλλων καλλιεργειών, τα μυρμήγκια μπορούν να μεταφέρουν όλους τους σπόρους στη φωλιά τους, με συνέπεια τα λαχανικά σας να μην φυτρώσουν λόγω μυρμηγκιών και εσείς να αναρωτιέστε μήπως δεν ήταν καλός ο σπόρος που φυτέψατε.
 
– Τα μυρμήγκια βοηθούν στην μεταφορά και την ανάπτυξη της μελίγκρας στο φύλλωμα των φυτών, ενός σημαντικού εντομολογικού εχθρού των φυτών και των καλλιεργειών. Συγκεκριμένα, τα μυρμήγκια κάνουν αυτές τις ενέργειες καθώς επιζητούν να συλλέξουν εκ των υστέρων τα κολλώδη γλυκά μελιτώματα που αφήνουν οι μελίγκρες και που είναι ένα εξαιρετικό είδος τροφής για αυτά.
 
– Τα μυρμήγκια πηγαίνουν δευτερογενώς σε προσβεβλημένους ώριμους καρπούς από άλλα αίτια, και συντελούν στην υποβάθμιση τους ώστε να είναι ακατάλληλα για φάγωμα.

• Πως αντιμετωπίζουμε οικολογικά τα μυρμήγκια στον κήπο;

 
Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τα μυρμήγκια στον κήπο, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που περιλαμβάνει τα ακόλουθα προτεινόμενα μέτρα:
 
– Βρείτε τις φωλιές των μυρμηγκιών στο χωράφι και ρίξτε κόκκινο καυτερό πιπέρι (καγιέν) σε σκόνη στην είσοδο της φωλιάς. Μία εναλλακτική λύση είναι να σιγοβράσετε 100 γραμμάρια πορτοκαλόφλουδας σε ένα λίτρο νερό και να το ρίξετε στις φωλιές των μυρμηγκιών.
 
– Η χρήση της διατομικής γης, ενός φυσικού ορυκτού απολιθωμάτων, αποτελεί μια καλή λύση για να ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών και να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα καταπολέμησης ή να το αναμείξουμε με το σπόρο που θα σπείρουμε.
 
– Για τα μυρμήγκια πάνω στα φυτά, μπορείτε να ψεκάσετε με αυτοσχέδιο διάλυμα καπνού. Συγκεκριμένα, βάλτε 2 κουταλιές της σούπας καπνό σε ένα λίτρο νερό, αφήστε το για ένα εικοσιτετράωρο και ψεκάστε τα φυτά σας που έχουν πάνω μυρμήγκια. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνει προς το βραδάκι για να μην παρουσιαστούν εγκαύματα στα φύλλα.
 
– Όταν υπάρχει πρόβλημα μυρμηγκιών πάνω στον κορμό και στο φύλλωμα των δένδρων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές κολλητικές ταινίες και να τις τοποθετήσουμε χαμηλά στην περιφέρεια του κορμού των δένδρων. Βέβαια μπορείτε να φτιάξετε αυτοσχέδιες ταινίες επαλείφοντας ειδική κόλλα. Κάθε λίγες μέρες θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και να αφαιρείτε τις παλιές ταινίες που έχουν γεμίσει με μυρμήγκια και να τοποθετείτε νέες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.


Πηγή:mistikakipou

Λέξεις Κλειδία - Tags
μυρμήγια έντομα
15
Σχετικά άρθρα

Μενού με... έντομα θέλει να μας σερβίρει η Κομισιόν

Ένα... εναλλακτικό μοντέλο διατροφής για τους Ευρωπαίους εξετάζει η Κομισιόν, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της, τα σκουλήκια και τα έντομα (!) θεωρούνται υγιεινά και δεν βλάπτουν το περιβάλλον...

Εξαιρετικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν το μεγαλείο της φύσης μέσα από το μικροσκόπιο

Ο φωτογράφος από την Ινδονησία Nordin Seruyan χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες του για να παρουσιάσει ένα μικροσκοπικό κόσμο που συχνά περνά απαρατήρητος από τα ανθρώπινα μάτια.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×