op
×
Γειτονιά αλληλεγγύης: Έκτακτο κάλεσμα συγκέντρωσης αγαθών πρώτης ανάγκης
Γειτονιά αλληλεγγύης: Έκτακτο κάλεσμα συγκέντρωσης αγαθών πρώτης ανάγκης
26/07/18 20:30
Πρωτοβουλία Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου - Πάρκο Τσέπης
Κεντρικής Μακεδονίας » Θεσσαλονίκης » Θεσσαλονίκης
άλλα: Η Γειτονιά μας στέκεται δίπλα στους πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, που μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές και δεκάδες θύματα.

Γειτονιά αλληλεγγύης: Έκτακτο κάλεσμα συγκέντρωσης αγαθών πρώτης ανάγκης

ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Η Γειτονιά μας στέκεται δίπλα στους πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, που μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές και δεκάδες θύματα.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΣΕΠΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 26.07.2018

Από τις 20:30 και μετά συγκεντρώνουμε:

-Εμφιαλωμένα νερά
-Χυμούς 
-Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, Μπάρες δημητριακών, γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, Κονσέρβες, κ.λπ.),
-Μωρομάντηλα 
-Χυμοί σε ατομική συσκευασία κατά προτίμηση 
-Είδη περιποίησης πληγών: γάζες & αντισηπτικά (τύπου Betadine, Fucidin)
-Παιδικό γάλα σε σκόνη
-Πάνες

*Από τις αρμόδιες υπηρεσίες τονίζεται πως δε χρειάζονται άλλα ρούχα.

Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

#pyrkagia #Πυρκαγια #φωτιά #Greece #Greecefires #Κινετα #Ραφηνα#Αττική
___________________________________

Κανονικά θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη προβολή ταινίας «Μια υπέροχη γυναίκα» στις 21:00, στον ίδιο χώρο

Σύνοψη ταινίας:
Η Μαρίνα είναι μια τρανσέξουαλ που δουλεύει ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια σε κλαμπ. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του συντρόφου της θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με την εχθρική αντιμετώπιση της οικογένειάς του όσο και με τη συνολική κοινωνική προκατάληψη. Εκείνη όμως είναι αποφασισμένη να αντιδράσει.

Μετά την λήξη της ταινίας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση.

* Φέρτε μαζί σας ένα καρεκλάκι, μια ψάθα ή ένα μαξιλάρι

#ΠάρκοΤσέπης #PocketPark #ΘερινόΣινεμά #Cinema


Πρωτοβουλία Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου - Πάρκο Τσέπης web:
Αγαπηνού & Μιχαήλ Ιωάννου, Θεσσαλονίκη 546 21, Ελλάδα
Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης
https://www.facebook.com/geitonia.svolou/
Η Ιστορία μας

Η "Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου" ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από μία ομάδα δραστήριων κατοίκων της πόλης μας.


Αν και τις τελευταίες δεκαετίες ο δρόμος και η ευρύτερη Γειτονιά μας αποτέλεσε ενεργό κομμάτι του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται ραγδαία, δημιουργώντας μία εικόνα κοινωνικής και εμπορικής εγκατάλειψης.

Έτσι λοιπόν μαζευτήκαμε άνθρωποι από διαφορετικές ιστορικές διαδρομές που γνωριζόμασταν στην γειτονιά σε επίπεδο καθημερινών συναναστροφών με σκοπό να αναζητήσουμε έναν τρόπο με τον οποίο η Γειτονιά μας θα γίνονταν πιο ζωντανή, δημιουργική και ευχάριστη, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη αλλά και την συλλογική ευαισθησία απέναντι στα κοινά.

Τότε πιστέψαμε ότι στην κατάσταση που ζούμε στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, οι πρωτοβάθμιές δομές αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης πρέπει να ξεκινήσουν από ένα πρότυπο μοντέλο και πλαίσιο οργάνωσης: την Γειτονιά.

Έτσι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε αξίες και ιδανικά που ξεχάσαμε κατά τη διάρκεια των ετών του άκρατου ατομικισμού και καταναλωτισμού, χτίζοντας από την αρχή νέες οριζόντιες κοινωνικές δομές αλληλεγγύης και συμμετοχής.Η οργάνωση έγινε αρχικά μέσω του διαδικτύου
.

Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε την ομάδα στο Facebook ‘Σβώλου: Αλλάζουμε τη ζωή μας’ και τώρα τη νέα μας σελίδα: "Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου" με σκοπό να διοχετεύσουμε τις ιδέες μας στο ευρύτερο κοινό αλλά και οι ενδιαφερόμενοι να συμβάλουν από κοινού στην συνδιαμόρφωση των δράσεων.

Για αυτό τον λόγο πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανοικτές συνελεύσεις στην Δημοτική βιβλιοθήκη όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να μοιραστεί τις σκέψεις του, τις ιδέες και τα όνειρα του για την Γειτονιά.

Η πρωτοβουλία με το πέρασμα του χρόνου μεγάλωσε και ένα ιδιαίτερο αλλά συνάμα ελκυστικό κράμα κατοίκων, μαγαζατόρων, ερευνητών, καλλιτεχνών και φοιτητών ήρθαν πιο κοντά μεταξύ τους και αγκάλιασαν ενεργά την πρωτοβουλία.

Ο στόχος μας;

Να ξαναγίνουμε γειτονιά!

Κατ’ επέκταση, γίνεται κατανοητό ότι ονειρευόμαστε την αναβίωση της έννοιας της Γειτονιάς ως απάντηση στην οικονομική κρίση που έκδηλα δημιουργεί μία διαρκή ανασφάλεια και φόβο με την παράλληλη αύξηση του ατομικισμού ως φαινόμενο της σύγχρονης εποχής.

H πρώτη δράση μας ήταν το ‘Δείπνο της Άνοιξης’ το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014 και αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την εδραίωση και εμπέδωση των δράσεων μας στην Γειτονιά. 

Η ιδέα πίσω από το Δείπνο, δημιουργήθηκε από αντίστοιχες γιορτές που πραγματοποιούνται στην πόλη της Βαρκελώνης όπου οι γείτονες στρώνουν γιγάντια τραπέζια στους δρόμους και μοιράζονται το φαγητό τους, ενώ παράλληλα τρέχουν και άλλες εκδηλώσεις καλλιτεχνικής φύσεως.

Μέχρι σήμερα πιστεύουμε ότι η μετουσίωση αντίστοιχων πρωτοβουλιών μπορούν να δημιουργήσουν ένα domino effect το οποίο θα διευρύνεται από το ένα event στο άλλο ενδυναμώνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς δεσμούς και δημιουργώντας παράλληλα μία καινούργια σχέση με τον δημόσιο χώρο… τον καθρέπτη της ψυχής αυτής της πόλης, σεβόμενοι πάντα την πολυμορφία και διαφορετικότητα μας.

Έτσι δημιουργήσαμε ένα πιο γόνιμο έδαφος για την πραγματοποίηση διάφορων δράσεων στην γειτονιά οι οποίες συνεχιστήκαν μέχρι και τον επόμενο χρόνο με τον παράλληλο εμπλουτισμό των δράσεων μας.

Αναφορικά, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες, δράσεις στα σχολεία και στον δημόσιο χώρο, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις κ.α.

Μετά τις πρώτες δράσεις παρατηρήσαμε μία αξιόλογη αλλαγή σε επίπεδο καθημερινών σχέσεων ενώ διαφορετικοί άνθρωποι βρέθηκαν πιο κοντά, σπάζοντας την αρχική απομόνωση και δυσπιστία μέσω της ενεργής συμμετοχής στην πρωτοβουλία.

Ουσιαστικά οι δράσεις μας δημιούργησαν ένα δίκτυο μεταξύ γειτόνων και καταστηματαρχών που δεν γνωρίζονταν προηγουμένως.

Οι τελευταίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους σκοπεύοντας στην ανάδειξη της γειτονιάς σε πιλοτικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης και στην καθιέρωση πιο μόνιμων δραστηριοτήτων.

Μετά την εμπειρία 2 χρόνων εντοπίσαμε ότι η κατάσταση ουσιαστικά πριν και μετά τις πρώτες δράσεις, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων που προηγουμένως δεν είχαν καμία σχέση, ενισχύθηκαν, δημιουργώντας μία καινούργια λογική κοινωνικής ασφάλειας, προσδίδοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που προηγουμένως ήταν δυνητικά καχύποπτοι.

Παρόλα αυτά, μετά από την εμπειρία μας αναγνωρίσαμε ότι το κτίσιμο της γειτονιάς μας είναι μία διαρκή υπόθεση που εναπόκεινται στην ενεργό συμμετοχή καθώς η οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει μία κοινωνική ωριμότητα που ξεκινάει από την διαρκή αναθεώρηση του ίδιου μας του εαυτού.

Για αυτό το λόγο επιλέξαμε να συνεχίσουμε τις δράσεις με σκοπό την δημιουργία ενός ώριμου κοινού και μόνιμου πλαισίου το οποίο σε καθημερινή βάση θα παράγει και θα αναπαράγει ιδέες και δράσεις οι οποίες θα απαντάνε στις ατομικές μας ανάγκες και θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα της γειτονιάς μας.

Αυτή η κοινωνική ωριμότητα αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επίτευξη της κοινωνικής οργάνωσης που θα σπάει τα δεσμά της απομόνωσης, προτάσσοντας εναλλακτικές δομές οργάνωσης και συντροφικότητας.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια ώστε να αναδειχθεί ο δρόμος μας ως πιλοτικό μοντέλο κοινωνικής δράσης και συνοχής. Να ξαναγίνουμε Γειτονιά.

Και το πείραμα της Σβώλου συνεχίζεταιΈφτασε η στιγμή για την πρώτη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στο Πάρκο Τσέπης

Πέμπτη 12, Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Απριλίου παίρνουμε φτυάρια και τσουγκράνες στα χέρια μας και στρώνουμε φρέσκο χώμα στο Πάρκο μας!

Φέρνουμε μαζί μας γάντια εργασίας, την καλή μας διάθεση και ότι άλλο πιστεύουμε θα χρειαστεί! Έχουμε εξασφαλίσει αρκετά εργαλεία αλλά όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

Χρειαζόμαστε την παρουσία και τα χέρια όλης της Γειτονιάς ώστε, μέσω της συλλογικής εργασίας, να βάλουμε τα θεμέλια για την ολοκλήρωση του πάρκου.

Όλες και όλοι λοιπόν στο Πάρκο Τσέπης. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8:30 το πρωί και θα κορυφωθούν το Σάββατο από τις 11:00!

Ξεκινάμε και σας περιμένουμε!

Ας μην λείψει κανείς!
Αστικός Λαχανόκηπος


Ένα ακόμα λιθαράκι στο χτίσιμο της Γειτονιάς προστέθηκε με επιτυχία! Την Παρασκευή 18.05.2018 ολοκληρώθηκε η κατασκευαστική φάση "Πάρκο Τσέπης - Πράξη Τρίτη: «Αστικός Λαχανόκηπος»", μία από τις πιο σημαντικές δράσεις της Πρωτοβουλίας μας.

Μετά από ένα μήνα εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, οι μαθητές της Τετάρτης δημοτικού φυτέψαν λαχανικά και αρωματικά βότανα στον καινούργιο λαχανόκηπο του Πάρκου Τσέπης.

Βασικό μας εργαλείο στη διαδικασία αυτή αποτέλεσε το ομαδικό παιχνίδι το οποίο, προσφέρει εφόδια για επικοινωνία, έκφραση και εξερεύνηση.

Μέσα από αυτό τα παιδιά βιώσαν αναπτυξιακές εμπειρίες, διεγέρθηκε η περιέργεια τους, έδρασαν και πειραματίστηκαν με το απρόσωπο αστικό περιβάλλον.

Χρησιμοποιώντας την εκπαιδευτική μέθοδο "Project" αναπτύξαμε ομαδική διδασκαλία στην οποία, συμμετείχαν όλοι και όλες αποφασιστικά, η διδασκαλία διαμορφώθηκε και διεξάχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα μέλη της Πρωτοβουλίας και τους/τις Φίλους-ες που εργάστηκαν σκληρά και για συνεχόμενες μέρες (με ήλιο και βροχή), στην κατασκευή του αστικού λαχανόκηπου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Διεύθυνση και τις δασκάλες του Σχολείου για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Επίσης ευχαριστούμε το Πελίτι Θεσσαλονίκης και τους Panagiotis Sainatoudis και Δημήτρη Κουφάκη, για την παροχή παραδοσιακών σπόρων, όσους και όσες βοήθησαν με την παροχή υλικών και τον Γιάννης Μακριδάκης για τις υπέροχες σπαραγγιές που μας έστειλε από την Χίο.

Πάνω από όλα όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους μικρούς μας Γείτονες οι οποίοι, με την σπιρτάδα και το δυναμισμό τους, μας θύμισαν απλά και βασικά πράγματα όπως η πηγαία επιθυμία για παιχνίδι και ξέγνοιαστη έκφραση, η περιέργεια για εξερεύνηση και πειραματισμό (αυτά που δυστυχώς ξεχνάμε όσο μεγαλώνουμε…) και τέλος, μας έκαναν να ξανανιώσουμε παιδιά για λίγες μέρες.

Ελπίζουμε αυτή η εμπειρία να τους μείνει αξέχαστη!

Υ.Γ. Μείνετε συντονισμένοι/ες καθώς ακολουθούν περισσότερες δράσεις που αφορούν όχι μόνο το Πάρκο Τσέπης αλλά, και το Δείπνο της Άνοιξης που έρχεται φορτσάτο τον Ιούνιο «Την Άνοιξη αν δεν την βρεις… την φτιάχνεις» Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου.Αν βαρέθηκες να περνάς τα βράδια σου κοιτάζοντας το ταβάνι, η Πρωτοβουλία Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου έχει πρόταση...

Βαρέθηκες να περνάς τα βράδια σου κοιτάζοντας το ταβάνι, τις φωτογραφίες των φίλων σου από τις διακοπές τους και εσύ ακόμη να “λιώνεις” στην πόλη;

Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου σε καλεί να συμμετάσχεις στις εβδομαδιαίες κινηματογραφικές βραδιές που οργανώνουμε στο Πάρκο Τσέπης (Ιωάννου Μιχαήλ και Αγαπηνού).

Οι προβολές θα ξεκινήσουν αυτή την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 20:30 με την ιταλική κωμωδία “ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ” και θα συνεχιστούν σε εβδομαδιαία βάση.

Έλα με τις προτάσεις σου καθώς, με την ολοκλήρωση κάθε προβολής θα συναποφασίζουμε την επόμενη ταινία που θα προβληθεί!

Μάθε νεότερα για τις επόμενες προβολές από την σελίδα μας στο Facebook “Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου”.

Τέλος, επιθυμούμε να οργανώσουμε παιδικό κινηματογράφο, αλλά για αυτό θα θέλαμε να ξέρουμε την διαθεσιμότητα των γονέων-παιδιών.

Link Εκδήλωσης: https://www.facebook.com/events/2018499748479428/
Σχετικά άρθρα

Κάτι σπουδαίο γίνεται σε μια μικρή αποθήκη στο Παλαιό Φάληρο

Η ιδέα προέκυψε έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Και φυσικά σκεφτήκαμε ότι μας αφορά όλους, καθώς όλοι εν δυνάμει μπορεί να χρειαστούμε την κάλυψη του project
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×