op
×

H Μέριμνα μας ενημερώνει για την έκθεση των παιδιών σε δυσάρεστες σκηνές από τις πυρκαγιές μέσω των ΜΜΕ

Διαβάστηκε
H Μέριμνα μας ενημερώνει για την έκθεση των παιδιών σε δυσάρεστες σκηνές από τις πυρκαγιές μέσω των ΜΜΕ

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, η «Μέριμνα» (www.merimna.org.gr), αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο, εκφράζει τη βαθειά της θλίψη σε όλες τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους άτομα, καθώς και στις κοινότητες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. 


Σε «οδηγό» που δημοσιεύει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ‘Μέριμνα' συστήνει σε γονείς ή κηδεμόνες τι πρέπει να κάνουν σχετικά με την έκθεση των παιδιών σε δυσάρεστες και σκηνές που διαδραματίζονται στις πληγείσες περιοχές, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τα παιδιά όταν είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν καταστροφικά γεγονότα όπως οι πυρκαγιές, καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα σε εμφάνιση γενικευμένου άγχους, φοβιών αλλά και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες καθώς δεν έχουν τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες.

 

Ειδικότερα λοιπόν συμβουλεύει:


• Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στις εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, του ραδιοφώνου αλλά και των συζητήσεων που γίνονται στο σπίτι από τους ενήλικες.


• Προωθήστε τα νέα που θα δημιουργήσουν ασφάλεια: περιγράψτε τις προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία για τη φροντίδα των ανθρώπων στις περιοχές αυτές αλλά και για τις κινήσεις στήριξης και συμπαράστασης από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες.


• Δώστε χώρο σε δικές τους ερωτήσεις. Διατηρείστε την ανοικτή επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κατανοούν από τα γεγονότα που συμβαίνουν, τι φοβούνται και τι χρειάζονται από εσάς στην παρούσα φάση.


• Αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές των καταστροφών όταν τα παιδιά είναι παρόντα και μην τα κατακλύζεται με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.


• Απαντήστε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε.


• Διατηρείστε τη ρουτίνα και την καθημερινότητα σας που συμβάλουν στη διατήρηση ενός αισθήματος ασφάλειας.Η «Μέριμνα», εδώ και 23 χρόνια, παρέχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε παιδιά, οικογένειες, σχολικές και ευρύτερες κοινότητες, που θρηνούν την απώλεια ή απώλειες οικείων προσώπων. 


Στις δύσκολες αυτές στιγμές: 


1. Λειτουργεί καθημερινά, 10:00 με 16:00 Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης 210 64.63.622 για γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που είτε στηρίζουν παιδιά που έχουν χάσει συγγενείς ή φίλους τους, είτε οικογένειες που θρηνούν την απώλεια παιδιού. 


2. Παρέχει Ψυχολογική Στήριξη στις οικογένειες με παιδιά ή εφήβους, που έχασαν αγαπημένο τους άτομο, κατόπιν ραντεβού (210 64.63.622), στα γραφεία της «Μέριμνας», Παπανικολή 2Α Χαλάνδρι. 


3. Δηλώνει τη διαθεσιμότητά της να συνεργαστεί με τους αρμόδιους Δήμους και τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, για να επιμορφώσει εκπαιδευτικούς και εθελοντές στην κατανόηση και αντιμετώπιση των αντιδράσεων των παιδιών και εφήβων της περιοχής. 


4. Παρέχει, στην ιστοσελίδα της και στο facebook, πληροφορίες που μπορούν να φανούν χρήσιμες, σε όσους τις μέρες αυτές στηρίζουν παιδιά και εφήβους.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ηρωίνη»: Πώς οι οθόνες μεταμορφώνουν τα παιδιά μας σε ψυχωτικούς τοξικομανείς

Ο Steve Jobs ήταν γνωστός για το πόσο λίγη τεχνολογία επέτρεπε στα παιδιά του. Στελέχη της Silicon Valley στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία

Δήμαρχος αποκλείει τα παιδιά μεταναστών από τα σχολικά συσσίτια

Νέο κύμα αγανάκτησης έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα της ιταλικής κοινωνίας ένα καινούργιο «ανδραγάθημα» δημάρχου που έχει εκλεγεί με τη σημαία της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×