op
×

1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival

Διαβάστηκε
1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival
Στις 12, 13 και 14 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival στο κατειλημμένο εργοστάσιο ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη και θα θέλαμε να σας καλέσουμε στη συν-δημιουργία του.

Πιο συγκεκριμένα, καλουμε τις συνεργατικες δομες, τις καλλιτεχνικές/τεχνολογικές / αγροτικές κολλεκτίβες και κολλεκτίβες εργασίας, τις ομάδες και τον καθένα που συμβαδίζει με το επίσημο κάλεσμα του Φεστιβάλ το οποίο βρίσκεται παρακάτω, και έτσι θα εκτιμούσαμε αν καταθέτατε τη πρόταση σας για τη δημιουργία κάποιου (workshop, έκθεσης, θεατρικού κτλ).

Αν σας ενδιαφέρει επικοινωνήστε στο coopenairfestival@gmail.com ή/και στο https://www.facebook.com/coopenairFest/ σύντομα και στο https://coopenairfestival.gr/ μέχρι τα μέσα Αυγούστου και πραγματικά θα χαρούμε να επικοινωνησουμε. Το τελικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα δημιουργηθεί μετά από τη διαλογή των προτάσεων και ελπίζουμε, ανάλογα την ανταπόκριση και την οργανωση του, να είναι έτοιμο μέχρι και τα τελη Αυγούστου.

Tο παρακάτω κείμενο είναι το επίσημο κάλεσμα του φεστιβάλ:

1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival 
12,13 και 14 Οκτωβρίου 
στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ
Από τον Έβρο ως τη Κρήτη για εργασία χωρίς αφεντικά, 
για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Ο δρόμος του συνεργατισμού, της αυτοδιαχείρισης, της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και της αξιοπρέπειας στην εργασία, ήταν είναι και θα είναι ο δρόμος ο οποίος επιλέξαμε να πορευτούμε με πρόταγμα την εργασία χωρίς αφεντικά, την ισοτιμία και την ισότητα.

Τασσόμαστε ανοιχτά στο πλευρό των συνεργατικών δομών που λειτουργούν πραγματικά αμεσοδημοκρατικά και βλέπουν τους εαυτούς τους, όπως και εμείς, ως κομμάτι του προπλάσματος για μια άλλη κοινωνία. 1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival για να δείξουμε ότι μπορούμε χωρίς αφεντικά, από τα κάτω, αυτοοργανωμένα, με αυτοδιαχείριση ενάντια στην οικονομική τους βαρβαρότητα.

Μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, συζητήσεις και workshops, αναδεικνύουμε τα ζωντανά παραδείγματα συνεργατικών εγχειρημάτων που εργάζονται και λειτουργούν ριζοσπαστικά.

Δεν θα γίνουμε τα μπαλώματα στο καλοραμμένο κοστούμι του καπιταλισμού που ξεθωριάζει και φθείρεται και στη προσπάθεια του να αφομοιώσει καθετί ριζοσπαστικό και δημιουργικό αφήνει πίσω του κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική καταστροφή και θύματα. Θα σταθούμε απέναντι του -έτοιμοι- με πολεμοφόδια τις ζωές, τις δομές τα προτάγματα μας και θα τον αντιμετωπίσουμε. Με αυτό τον τρόπο διαχωρίζουμε τη θέση μας από την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την οικονομία από τα πάνω, με προσανατολισμό τις ευρωπαϊκές και κρατικές χρηματοδοτήσεις και προβιά αλληλεγγύης και συνεργατικής οικονομίας. 


Στους δρόμους που επιλέξαμε καλούμαστε να συν-πορευτούμε, να γνωριστούμε και μέσα από την μέχρι τώρα πορεία μας να χαράξουμε παρέα τα μονοπάτια που θέλουμε να διαβούμε την επόμενη μέρα. Καλούμε τις συνεργατικές δομές καλλιτεχνικές κολεκτίβες, ομάδες και τον καθένα που συμβαδίζει, για συν-δημιουργία και στελέχωση του φεστιβάλ.

Εκεί θα τραγουδήσουμε μαζί, θα κουβεντιάσουμε μαζί, θα φάμε και θα πιούμε αλλά κυρίως θα συν-οραματιστούμε με ποιο τρόπο αυτά τα εγχειρήματα μπορούν να αποτελέσουν την «επανάσταση της καθημερινής ζωής» για τους ανθρώπους που δεν αρκούνται στην γκρίνια και την καταγγελία αλλά παίρνουν τις ζωές στα χέρια τους. Διεκδικώντας τη συλλογική και προσωπική τους αυτονομία και την εφαρμογή της στην πράξη και στο σήμερα. 
---
1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival

«Ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι, είναι να το κάνεις»

Jose Marti
Σχετικά άρθρα

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2018: Μία γιορτή τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας [ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ]

Μια δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού θα εξελίσσεται από αύριο 4 έως και τις 14 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×