op
×

Αν πουληθεί η ΕΥΑΘ, θα πείτε το νερό νεράκι

Διαβάστηκε
Αν πουληθεί η ΕΥΑΘ, θα πείτε το νερό νεράκι
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com για το enet.gr

«Ξύπνα Πολίτη» φωνάζει στους Θεσσαλονικείς ο Γερμανός ακτιβιστής Κλάους Κίτσταϊνερ, απ' τους πρωτεργάτες του κινήματος «Berliner Wassertisch», κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στο Βερολίνο, 44 μέρες πριν απ' το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ, στις 18 Μαΐου.


Ο ακτιβιστής Κλάους Κίτσταϊνερ Ο ακτιβιστής Κλάους Κίτσταϊνερ Κι επειδή στο Βερολίνο έπαθαν κι έμαθαν, ενημερώνουν τους Θεσσαλονικείς, για να μην πάθουν τα ίδια και χειρότερα.

Ο Κ. Κίτσταϊνερ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του συντονιστικού «SOSTE το Νερό», για να παρουσιάσει τη δράση του κινήματος «Berliner Wassertisch», όπου έπειτα από δημοψήφισμα το 89% των πολιτών υποχρέωσε τις Αρχές να επαναδημοτικοποιήσουν το νερό του κρατιδίου.

Δύο εταιρείες, η γερμανική RWE κι η γαλλική Veolia, πήραν το 49,9% της διαχείρισης και του μάνατζμεντ της εταιρείας ύδρευσης του κρατιδίου του Βερολίνου για 30 χρόνια. Η συμφωνία προέβλεπε 8-10% σίγουρο ετήσιο κέρδος για τις εταιρείες. Το 51,1% έμεινε στις αρχές του κρατιδίου. «Διαπιστώσαμε ότι στις μυστικές συμφωνίες που υπογράφηκαν η κυβέρνηση του κρατιδίου έδωσε στις δύο εταιρείες το 100% του νερού», λέει ο Κ. Κίτσταϊνερ.

«Στα ψιλά γράμματα της μυστικής συμφωνίας, προβλεπόταν ότι αν οι εταιρείες δεν έβγαζαν αυτό το ετήσιο κέρδος του 8-10%, οι αρχές του Βερολίνου ήταν υποχρεωμένες να πληρώσουν αυτές. Δηλαδή εμείς οι καταναλωτές», προσθέτει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του νερού κατά 30%, να μειωθεί η ποιότητά του και να απολυθούν 2.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία ύδρευσης. Οταν χρειάστηκαν εξειδικευμένα στελέχη, προσελήφθησαν ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλότερες αμοιβές.

220.000 υπογραφές

«Ζητήσαμε να έρθει στο φως η μυστική συμφωνία. Μας παρουσίασαν 200 σελίδες. Μάθαμε ότι ολόκληρη η σύμβαση ήταν 90 ντοσιέ», λέει ο Κ. Κίτσταϊνερ. Αν και ο νόμος δεν επέτρεπε διενέργεια δημοψηφίσματος, το κίνημα «Berliner Wassertisch» μπήκε στη διαδικασία συλλογής υπογραφών και συγκεντρώθηκαν 220.000 υπογραφές. Το άτυπο δημοψήφισμα έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2011.

Ψήφισαν σχεδόν 666.000 Βερολινέζοι, το 89% των κατοίκων. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία της σύμβασης. Αυτό πανικόβαλε τα στελέχη των δύο εταιρειών, που πούλησαν πίσω στις Αρχές τη διαχείριση του νερού. Είχαν επενδύσει 850 εκατ. ευρώ. Η RWE πούλησε το ποσοστό της προς 1,3 δισ. ευρώ. Η Veolia προς 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή ξαναπλήρωσαν οι πολίτες.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μάθει από τη διεθνή εμπειρία», λέει ο Κ. Κίτσταϊνερ. «Μόλις πουληθεί η ΕΥΑΘ, το νερό θα γίνει ακριβότερο κι η ποιότητά του θα μειωθεί, γιατί οι εταιρείες ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη. Δεν ενδιαφέρονται σε τι κατάσταση είναι το δίκτυο. Θα το αφήσουν να σαπίσει, πριν κάνουν οτιδήποτε. Και τότε, όπως συνέβη στο Λονδίνο, θ' αναθέσουν σ' άλλην εταιρεία να το φτιάξει. Το κόστος θα το πληρώσουν πάλι οι καταναλωτές», προειδοποιεί.

«Το νερό είναι φυσικό αγαθό κι είναι δικό μας. Τα δίκτυα και τις υποδομές που πούλησαν στις εταιρείες, τα πλήρωσαν οι γονείς και οι παππούδες μας», τονίζει. Και μιλά για την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου το νερό πουλήθηκε λόγω της κρίσης, κάτι που επιχειρείται να γίνει και στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η τιμή του ν' αυξηθεί κατά 400%! «Μην αφήσετε να γίνει το ίδιο με το δικό σας νερό. Κινητοποιηθείτε, ενημερωθείτε, πάρτε μέρος. Δεν θα το κάνει κάποιος άλλος για σας. Είναι δική σας υπόθεση», καταλήγει ο Κ. Κίτσταϊνερ.
Σχετικά άρθρα

Νίκη! ΣτΕ: "Το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο"

Τίτλοι τέλους για την πώληση της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ. Προς οριστικό φινάλε οδεύει η πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ η οποία ορίζει ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο. Η απόφαση της Δικαιοσύνης ακυρώνει τη δυνατότητα πώλησης του 67% των μετοχών της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Gino: ακτιβιστής του νερού στην Ιρλανδία δεν επιτρέπει την τοποθέτηση υδρομετρητών

O Gino, ένας αγωνιστής του νερού στην Ιρλανδία που δεν επιτρέπει την τοποθέτηση υδρομετρητών στην περιοχή του. Η εταιρεία ύδρευσης τον κάλεσε να "επηρεάσει" τους συναγωνιστές του αλλά εκείνος αρνήθηκε. Στην Ιρλανδία πληρώνουν το νερό μέσω της εφορίας, ήδη εκτελείται ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα τοποθέτησης ΚΑΙ υδρομέτρων σε κάθε σπίτι αξίας 540.000.000 ευρώ, η ιδιωτικοποίηση είναι στο δρόμο....

Το ΣτΕ “άκουσε” τους πολίτες! Η πρώτη μεγάλη νίκη για το νερό είναι όλων μας

Από την αρχή της δημοσιοποίησης της πρόθεσης της τότε κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης, καθ όλη τη διάρκεια  εναλλασσόμενων ηγεσιών σε ΕΥΔΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι πριν λίγες μέρες, δόθηκε ένας αγώνας, με όπλο το δίκαιο και τη λογική

Κάλεσμα σε Προσφυγή κατά της Ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ καλεί τους πολίτες και χρήστες του νερού της Θεσσαλονίκης να συνυπογράψουν αίτηση που θα απευθύνεται προς τη διυπουργική επιτροπή αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, με την οποία την καλούν να συμμορφωθεί με το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ και το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ, ανακαλώντας την απόφασή της για μεταβίβαση 12.348.000 μετοχών της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×