op
×

Μια ουτοπία για το Μάτι | Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Διαβάστηκε
Μια ουτοπία για το Μάτι | Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Του Χριστόφορου Κάσδαγλη - kasdaglis.wordpress.com

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς επιθυμούμε να συμβεί στο Μάτι. Συγκροτημένο σχέδιο  για την επόμενη μέρα δεν έχει προταθεί από την κυβέρνηση. Αλλά ούτε από την αντιπολίτευση ή από τους εμπλεκόμενους δήμους.

Θέμα των ημερών, από την άλλη, είναι το ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα που συγκεντρώνονται. Εύλογη η καχυποψία, αλλά εμένα με απασχολεί περισσότερο η ουσία: το πώς θα χρησιμοποιηθούν!

Κι εδώ ξεπροβάλλει πάλι η ανάγκη σχεδίου, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν μέχρι τελευταίου σεντς. Ότι θα στηρίξουν τον κοινοτικό χαρακτήρα της ανάπλασης, αντί να εξανεμιστούν δεξιά αριστερά.

Ένα ελκυστικό σχέδιο θα μπορούσε παράλληλα να λειτουργήσει ως  κράχτης για τη συγκέντρωση περισσότερων κεφαλαίων. Άλλο να λες «δώσε και σώσε», και άλλο να προβάλλεις ένα χειροπιαστό όραμα που ο καθένας θα ένιωθε πως αξίζει να υποστηρίξει.

Μια τέτοια πρόταση διατύπωσε τις προάλλες στο facebook ένας πολίτης, o Ίων Φραντζεσκάκης, δηλώνοντας σεμνά πως δεν μιλάει ως επαΐων: «Αντί να αποζημιωθούν ένας-ένας οι ιδιοκτήτες, όταν άλλωστε πολλές ιδιοκτησίες ήσαν αυθαίρετες, πώς θα σας φαινόταν ένα σύστημα συνιδιοκτησίας (condominium σύμφωνα με την αμερικανική εμπειρία), όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα συμμετείχε με ποσοστιαία μόρια ανάλογα με την αρχική του ιδιοκτησία; Αφού προκηρυχθεί διεθνής πολεοδομικός-αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ώστε να σχεδιαστούν δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, πρόσβαση για όλους στη θάλασσα, εμπορικές υποδομές κ.λπ., οι διαθέσιμοι πόροι και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πρότυπου οικισμού. Πραγματική αποζημίωση για τους κατοίκους, έμπρακτη τιμή για τα θύματα».

Μια ιδέα out of the box (έξω από τα κουτάκια της συμβατικής σκέψης), έναυσμα για σοβαρό δημόσιο διάλογο, φιλόδοξη οπωσδήποτε, που κάποιοι ίσως θεωρήσουν ουτοπική. Αλλά είδαμε πού οδήγησε ο ρεαλισμός, οπότε αξίζει να τη σκεφτούμε.

Και ίσως να γινόταν πιλότος και για τα υπόλοιπα Μάτια της επικράτειας.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 5.8.2018Σχετικά άρθρα
,

Λέκκας: "Περιοχές σαν το Μάτι υπάρχουν τουλάχιστον 100 στην Ελλάδα"

«Φαινόμενα σαν το Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, μπορεί να βλέπουμε ακόμα και 10 φορές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι 10 ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι και σχετίζονται με τον καπνό

Σε πρώιμες και όψιμες ταξινομούνται οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε καπνό και τα συμπτώματα μπορούν να είναι άμεσα, βραχυπρόθεσμα, ή και μακροπρόθεσμα

"Ούτε 100 κιλά, ούτε 100 τόνους, ούτε ένα γραμμάριο δεν θα μολύνει την κατσαρόλα του Άλλου Ανθρώπου από μιάσματα της Χ.Α"

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και οι εθελοντές της κοινωνικής κουζίνας προσφέρουν δωρεάν φαγητό στους κατοίκους που έχασαν τα πάντα από τη φωτιά, όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια της ακραίας κρίσης στην Ελλάδα.

Το κακό αποκαλύπτει το κακό | Του Τάκη Ψαρίδη

Αυτές τις μέρες βιώνουμε την λαίλαπα του μίσους. Το τι μπορεί να καταφέρει το μίσος και που μπορεί να καταντήσει τον άνθρωπο. Χαρακτηριστική απόδειξη η κυρία που δημοσιεύει φωτογραφίες καμένων παιδιών.

Το καμένο Μάτι Αττικής και ο ουμανιστικός ρεαλισμός της κοινωνικής ουτοπίας

Του Κώστα Λάμπου: Ας γίνουμε η αλλαγή που ονειρευόμαστε κι ας πάψουμε να είμαστε οπαδοί/θύματα σκοταδιστικών ιερατείων και εξουσιαστικών συμμοριών κάθε εκδοχής και κοπής.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου: «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

29/08/18 08:00
Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με την Εταιρία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, και καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×