op
×

Μια ουτοπία για το Μάτι | Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Διαβάστηκε
Μια ουτοπία για το Μάτι | Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Του Χριστόφορου Κάσδαγλη - kasdaglis.wordpress.com

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς επιθυμούμε να συμβεί στο Μάτι. Συγκροτημένο σχέδιο  για την επόμενη μέρα δεν έχει προταθεί από την κυβέρνηση. Αλλά ούτε από την αντιπολίτευση ή από τους εμπλεκόμενους δήμους.

Θέμα των ημερών, από την άλλη, είναι το ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα που συγκεντρώνονται. Εύλογη η καχυποψία, αλλά εμένα με απασχολεί περισσότερο η ουσία: το πώς θα χρησιμοποιηθούν!

Κι εδώ ξεπροβάλλει πάλι η ανάγκη σχεδίου, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν μέχρι τελευταίου σεντς. Ότι θα στηρίξουν τον κοινοτικό χαρακτήρα της ανάπλασης, αντί να εξανεμιστούν δεξιά αριστερά.

Ένα ελκυστικό σχέδιο θα μπορούσε παράλληλα να λειτουργήσει ως  κράχτης για τη συγκέντρωση περισσότερων κεφαλαίων. Άλλο να λες «δώσε και σώσε», και άλλο να προβάλλεις ένα χειροπιαστό όραμα που ο καθένας θα ένιωθε πως αξίζει να υποστηρίξει.

Μια τέτοια πρόταση διατύπωσε τις προάλλες στο facebook ένας πολίτης, o Ίων Φραντζεσκάκης, δηλώνοντας σεμνά πως δεν μιλάει ως επαΐων: «Αντί να αποζημιωθούν ένας-ένας οι ιδιοκτήτες, όταν άλλωστε πολλές ιδιοκτησίες ήσαν αυθαίρετες, πώς θα σας φαινόταν ένα σύστημα συνιδιοκτησίας (condominium σύμφωνα με την αμερικανική εμπειρία), όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα συμμετείχε με ποσοστιαία μόρια ανάλογα με την αρχική του ιδιοκτησία; Αφού προκηρυχθεί διεθνής πολεοδομικός-αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ώστε να σχεδιαστούν δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, πρόσβαση για όλους στη θάλασσα, εμπορικές υποδομές κ.λπ., οι διαθέσιμοι πόροι και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πρότυπου οικισμού. Πραγματική αποζημίωση για τους κατοίκους, έμπρακτη τιμή για τα θύματα».

Μια ιδέα out of the box (έξω από τα κουτάκια της συμβατικής σκέψης), έναυσμα για σοβαρό δημόσιο διάλογο, φιλόδοξη οπωσδήποτε, που κάποιοι ίσως θεωρήσουν ουτοπική. Αλλά είδαμε πού οδήγησε ο ρεαλισμός, οπότε αξίζει να τη σκεφτούμε.

Και ίσως να γινόταν πιλότος και για τα υπόλοιπα Μάτια της επικράτειας.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 5.8.2018Σχετικά άρθρα

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η μήνυση κατά των πρώην υπουργών Π. Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα για την τραγωδία στο Μάτι

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η μήνυση κατά των πρώην υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα και κατά παντός άλλου υπευθύνου, που κατέθεσε τον Αύγουστο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η Βαρβάρα Φύτρου

Τα φαντάσματα πλανώνται πάνω από την Αττική ζητώντας δικαίωση | Της Κατερίνας Θανοπούλου

Ένας μήνας και κάτι από την φονική πυρκαγιά. Οι νεκροί έφτασαν τους 98 και όσοι έζησαν, με τραύματα στο σώμα και στην ψυχή, περιφέρονται στην δηλητηριασμένη γη 

Ο αμίαντος στις Σκουριές και ο αμίαντος στο Μάτι. Περιπτώσεις ίδιες ή διαφορετικές;

Είναι προφανές πως στην περίπτωση αυτή η αρχή της πρόληψης δεν μπορεί να αγνοηθεί ή παρακαμφθεί, το δε ΥΠΕΝ είναι υποχρεωμένο να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση επ’ αυτού.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×