op
×

Save PIKPA: Όχι στο κλείσιμο της δομής αλληλεγγύης

Διαβάστηκε
Save PIKPA: Όχι στο κλείσιμο της δομής αλληλεγγύης
- Η Περιφέρεια Αιγαίου πρέπει να επαναξετάσει την απόφασή της για το
κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ -

Κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας και αυτοψίας στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ Λέσβου, εκδόθηκε στις 16.7.2018 η απόφαση του δικαστηρίου Μυτιλήνης κατά την οποία απορρίπτεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν 5 ξενοδοχεία της περιοχής της Νεάπολης Μυτιλήνης και 2 ιδιώτες. 

Ανάμεσα σε άλλα, η αίτηση αναφερόταν σε κινδύνους για διαφυγόντα κέρδη των συγκεκριμένων ξενοδοχείων, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής της περιοχής. Τα ασφαλιστικά μέτρα υποστήριξαν με παρέμβαση τους ο Δήμος της Λέσβου και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.

Η αίτηση κατατέθηκε όταν η άτυπη δομή φιλοξενούσε για 3 εβδομάδες, περίπου 350 Κούρδους πρόσφυγες (επιπλέον των ήδη 103 κατοίκων) που εγκατέλειψαν το hot spot της Μόριας ύστερα από βίαια επεισόδια. Η Αλληλεγγύη Λέσβου, οι ομάδες, συλλογικότητες και πολίτες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ΠΙΚΠΑ Λέσβου νοιώθουν δικαίωση μετά την απόφαση που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η δομή είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.

Ο ανοιχτός αυτός κοινωνικός χώρος λειτουργούσε κι εξακολουθεί να λειτουργεί με γνώμονα πάντα την αξία της αλληλεγγύης και της συμμετοχής των πολιτών στην επίλυση κρίσιμων καταστάσεων και κοινωνικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Λέσβου μέσα στην συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση. Έτσι και σήμερα, τo ΠΙΚΠΑ Λέσβου εξακολουθεί να υποστηρίζει ευάλωτους πρόσφυγες στον χώρο των πρώην κατασκηνώσεων και συνεχίζει να αναπτύσσει δράσεις αλληλεγγύης.

Η απόφαση απαγόρευσης λειτουργίας του ΠΙΚΠΑ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βασιζόμενη στις παρατηρήσεις της υγειονομικής υπηρεσίας είναι σε ισχύ. Στις 12.7.2018 κατατέθηκε προσφυγή κατά της απόφασης αυτής. Επίσης καθώς έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από το ΠΙΚΠΑ οι παρατηρήσεις της υγειονομικής υπηρεσίας (μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προσωρινής φιλοξενίας των περίπου 350 Κούρδων προσφύγων), τα προβλήματα που επισημάνθηκαν έχουν από καιρό επιλυθεί.

Ζητάμε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να επανεξετάσει την απόφαση της για απαγόρευση της λειτουργίας του ΠΙΚΠΑ λαμβάνοντας επίσης υπόψη της την απόφαση του δικαστηρίου που απορρίπτει την ύπαρξη κινδύνου για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Καθώς ένα από τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αιγαίου είναι ο «άτυπος» χαρακτήρας της δομής την καλούμε να λάβει υπόψη της τον ουσιαστικό ρόλο και την ιστορία του ΠΙΚΠΑ Λέσβου ως χώρου φιλοξενίας προσφύγων, την αναγνώριση του σε διεθνές επίπεδο αλλά και την προσπάθεια που καταβάλουμε να διατηρήσουμε και να προάγουμε άξιες που αφορούν στην κοινωνική συνοχή, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ζητάμε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, που με δηλώσεις του Υπουργού κ. Δημήτρη Βίτσα αναγνώρισε τον ρόλο και την σημασία της δομής, να λάβει υπόψη του τον ανοιχτό και ανεξάρτητο χαρακτήρα της δομής που της επέτρεψε να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες φιλοξενίας και υποστήριξης των προσφύγων.

Θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στου κατοίκους του ΠΙΚΠΑ όσο και στους Κούρδους πρόσφυγες που εκτάκτως φιλοξενήθηκαν στο χώρο για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το ΠΙΚΠΑ με την καμπάνια #save pikpa και AVAAZ. Η στήριξη τους είναι σημαντική για το μέλλον του ΠΙΚΠΑ. 

Όλες οι επιστολές και τα μηνύματα θα αποσταλούν σε έντυπη μορφή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

ΥΓ. Για οποιαδήποτε επικοινωνία με το ΠΙΚΠΑ, μπορείτε να καλέσετε στο (0030)6934727091 ή να στείλετε e-mail στο communicationspikpa@gmail.com.
Σχετικά άρθρα

Κλείνουν τα μοναδικά καταστήματα τραπεζών και τα ΑΤΜ σε τρία ακριτικά νησιά!

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν σήμερα προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιό, με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού, τρεις δήμαρχοι ακριτικών νησιών των Δωδεκανήσων.

Καπνικός Σταθμός Κατερίνης: Χώρος κοινωνικής ωρίμανσης, καλλιέργειας και παιδείας!

Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2018, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα απογραφής του Κοινωνικού Φαρμακείου «Αλέκος Φτίκας» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και των «Γιατρών του Κόσμου».

Εθελοντισμός: μια ανάγκη της εποχής μας | Της Δήμητρας Γκίνη

Με ολα τα δυσάρεστα γεγονότα να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα αφήνοντας πίσω πολυάριθμα θύματα, χρέος των πολιτών του ελληνικού κράτους είναι η εθελοντική συνεισφορά στην κοινωνία.

Συνεχίζονται οι έκτακτες δράσεις των Γιατρών του Κόσμου στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Για τρίτη εβδομάδα συνεχίζονται οι στοχευμένες ενέργειες των Γιατρών του Κόσμου για τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική στις 23 Ιουλίου. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου: «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

29/08/18 08:00
Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με την Εταιρία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, και καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×