op
×

Η τραγική ιστορία του άνδρα που νίκησε τη Monsanto

Διαβάστηκε
Η τραγική ιστορία του άνδρα που νίκησε τη Monsanto
Ήταν μια ετυμηγορία που έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός αμερικανού κηπουρού.

Η Monsanto, η οποία εξαγοράστηκε από την Bayer AG τον Ιούνιο, εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να πείσει καταναλωτές, αγρότες, πολιτικούς και νομοθέτες να αγνοήσουν τα  στοιχεία που συνδέουν τα ζιζανιοκτόνα της με βάση την ενεργό ουσία glyphosate, με την εμφάνιση καρκίνου και άλλων προβλήματων υγείας.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε μια σειρά από τακτικές - μερικές από αυτές που χρησιμοποιούνται από την καπνοβιομηχανία για την υπεράσπιση της ασφάλειας των τσιγάρων - ώστε να καταπνίξει και να χειραγωγήσει τα ευρήματα μελετών της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, να παρενοχλεί δημοσιογράφους και επιστήμονες που δεν παπαγαλίζανε την προπαγάνδα της εταιρείας, και να επηρεάζει με κάθε τρόπο τους νομοθέτες. 

Πράγματι, ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης της Monsanto στην εκδίκαση της υπόθεσης του Σαν Φρανσίσκο ήταν και ο George Lombardi, ο οποίος καμαρώνει στο βιογραφικό του για το έργο του υπέρ της βιομηχανίας καπνού.


Η τραγική ιστορία του άνδρα που νίκησε τη Monsanto

Πατέρας δύο παιδιών, ο Ντιγουέιν Τζόνσον, διαγνώσθηκε το 2014 με ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin.


Από το 2012 μέχρι το 2014 εργαζόταν ως κηπουρός και ράντιζε σχολικές εκτάσεις μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνιας με Roundup καθώς και με RangerPro, ένα άλλο προϊόν του ίδιου τύπου.


Ο Τζόνσον, σε ηλικία 46 ετών σήμερα, πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο.

Στην αγωγή του εναντίον της Monsanto ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο του και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.


Οι δικηγόροι του, κατά τη διάρκεια της δίκης, έδειξαν φωτογραφίες των εξανθημάτων στο δέρμα του Τζόνσον αφού εκτέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χημική ουσία και τελικά διαγνώστηκε με λέμφωμα μη-Hodgkin (NHL) το 2014.

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή.«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερσπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», αναφέρει η Monsanto...
Σχετικά άρθρα

Ζιζανιοκτόνο της Monsanto εντοπίστηκε σε 28 είδη δημητριακών

Σχεδόν δύο μήνες μετά την πρώτη μελέτη, η οργάνωση δημοσιεύει νέα λίστα δημητριακών, στα οποία ανιχνεύτηκαν ίχνη γλυφοσάτης -η βασική δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto. 

Όλη η αλήθεια για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Τόνοι φορμόλης στα ψάρια που προκαλούν καρκίνο [ΒΙΝΤΕΟ]

O Λοβερδος Στελακατος Χρηστος, ιχθυολόγος, διώκεται για την έρευνα και τις καταγγελίες του σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα. 

Ποιος ξηρός καρπός μειώνει χοληστερίνη, καρδιακά και καρκίνο παχέος εντέρου

Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα είδος ξηρού καρπού, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών από αυξημένη χοληστερίνη, την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, δεν θα θέλατε να το συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας;
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×