op
×

Δεν χαλαρώνουμε, δεν ξε-νερό-νουμε: Ο αγώνας των κατοίκων για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό σε Βόλο και Πήλιο

Διαβάστηκε
Δεν χαλαρώνουμε, δεν ξε-νερό-νουμε: Ο αγώνας των κατοίκων για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό σε Βόλο και Πήλιο

Όχι στο κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ! Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Το νερό είναι φυσικό αγαθό στο οποίο όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση

Δεκάδες πολίτες του Βόλου και των ορεινών κοινοτήτων συναντήθηκαν τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στο Πανεπιστήμιο μετά από κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό και της Συμμαχίας για το Νερό Βόλου. 

Συζήτησαν για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ και του Νερού, ενόψει των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 24 και 27 Αυγούστου αντίστοιχα, όπου θα συζητηθεί η πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν απλοί πολίτες, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και άλλες συλλογικότητες. 

Αρχικά, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσαν για τις θέσεις τους απέναντι στην επιχειρούμενη εκκαθάριση, αντέκρουσαν τις κατηγορίες που έχουν δεχθεί από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ τόσο στο θέμα των οφειλών της ΔΕΑΥΜΒ απέναντί τους όσο και γύρω από το θέμα της ΕΡΓΗΛ και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους τάσσονται εναντίον της εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ και της ένταξής της στο Δήμο. 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑΜΒ μίλησε για τις τρεις εκδοχές σε σχέση με το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ:

  • Να παραμείνει ως έχει με την προϋπόθεση να εκσυγχρονιστεί γιατί τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα στον τομέα αυτό. 
  • Να περάσει στο Δήμο 
  • Να εκποιηθεί τμηματικά η διαχείρηση του νερού σε ιδιώτες καθώς ο Δήμος θα αδυνατεί να φέρει εις πέρας το έργο της ΔΕΥΑΜΒ.

Το πέρασμα της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο, ως εκ τούτου, θα είναι καταστροφικό για το μέλλον του νερού σε μια εποχή που σε εκατοντάδες πόλεις, οι εταιρίες ύδρευσης επαναδημοτικοποιούνται, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά (Μπουένος Άιρες, Βερολίνο, κα). Ενώ από την άλλη σε καμία περίπτωση η ΕΡΓΗΛ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της από τη ΔΕΥΑΜΒ ή τον Δήμο. 

Οι παρόντες-ούσες Δημοτικοί σύμβουλοι ενημέρωσαν και αυτοί από την πλευρά τους για τις τελευταίες εξελίξεις με την επιχειρούμενη εκκαθάριση για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής οδηγεί συνειδητά στην ιδιωτικοποίηση. 

Από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και από τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, έγινε ξεκάθαρο ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου (και της ΔΕΥΑΜΒ) φέρει τεράστια ευθύνη γιατί αναγνώρισε οφειλές προς την ΕΡΓΗΛ ύψους περίπου 3,2 εκ ευρώ (!!) που αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου του συνολικού ποσού που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ. Κι αυτό τη στιγμή που τα πορίσματα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ τεκμηριώνουν ότι η ΕΡΓΗΛ δεν πραγματοποίησε στο ελάχιστο τις εξωσυμβατικές εργασίες για τις οποίες διεκδικεί πάνω από 9εκ ευρώ! Επίσης η αναγνώριση αυτής της οφειλής εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ δεν φέρει την υπογραφή υπηρεσιακού στελέχους της ΔΕΥΑΜΒ. 

Από όλους-ες τους ομιλητές-τριες τονίστηκε η ανάγκη της συνεργασίας όλων των ευαίσθητων πολιτών πάνω στο θέμα του Νερού ώστε: 

  • να αποτραπεί η επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση του νερού αλλά και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του 
  • η ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί με διαδικασίες ανοικτές στους πολίτες και να επιδιώκει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων και 
  • να μπει τέλος στην απαράδεκτη, φασιστική και ρατσιστική συμπεριφορά του «δήμαρχου» και της πλειοψηφίας που έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής της τοπικής κοινωνίας 

Τέλος, αποφασίστηκε ομόφωνα: 

  • Να είμαστε όλοι-ες στις δύο επικείμενες συνεδριάσεις, στην ΔΕΥΑΜΒ και το δημοτικό συμβούλιο όποτε κι αν πραγματοποιηθούν. 
  • Να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της διοίκησης για χειρισμούς στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ
  • Να υπάρξει συνέχεια στον αγώνα για το νερό 

Η πολυπληθής παρουσία πολιτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Κίνησης και της Συμμαχίας για το Νερό, έστειλε για μια ακόμη φορά ηχηρό μήνυμα στη δημοτική αρχή και στους υποψήφιους επενδυτές: Ξεγράψτε από τα όποια σχέδιά σας την με οιονδήποτε τρόπο εμπορευματοποίηση του νερού. Η περιοχή μας δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους κόλπα. 

Δεν χαλαρώνουμε και δεν ξε-νερό-νουμε. 

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό – Συμμαχία Βόλου για το Νερό
Σχετικά άρθρα

ΕΕ: Βελτίωση αλλά και προκλήσεις για το περιβάλλον στην Ελλάδα - Ανησυχία για την ποιότητα του αέρα

Τομείς στους οποίους καταγράφονται υψηλές επιδόσεις είναι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και τα ποσοστά συμμόρφωσης ως προς τις μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους για το πόσιμο νερό. 

Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής: «Το νερό είναι στο χέρι σου, γράψε για το νερό»

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης  για το μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού προκηρύσσεται  Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής με θέμα: Νερό για πεζά κείμενα μικρής φόρμας (μπονσάι). 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×