op
×

Τα επιδόματα που λαμβάνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή

Διαβάστηκε
Τα επιδόματα που λαμβάνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή
Τα επιδόματα που λαμβάνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.


H Εύα Καϊλή θεωρεί εκείνους που λαμβάνουν επιδόματα «τεμπέληδες» που «φυτοζωούν χωρίς να θέλουν εργαστούν». Για να δούμε πόσα επιδόματα λαμβάνει η ίδια ως ευρωβουλευτής:


Συνοπτική παρουσίαση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έξοδα μετακίνησης

Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι της ολομέλειας, οι συνεδριάσεις επιτροπών και οι συνεδριάσεις πολιτικών ομάδων, διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.  Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο καλυπτόμενων δαπανών ποσό που αντιστοιχεί σε αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή 0,50 EUR ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1.000 χλμ), συν κατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού (όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων).


Οι βουλευτές οφείλουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να ταξιδεύουν συχνά εκτός ή εντός του κράτους μέλους εκλογής τους, για σκοπούς άλλους από τις επίσημες συνεδριάσεις (για παράδειγμα, για να παραστούν σε διάσκεψη ή για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας). Εν προκειμένω, για δραστηριότητες εκτός του κράτους μέλους εκλογής τους οι ευρωβουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδίου και στέγασης καθώς και συναφών εξόδων έως το ποσό των € 4. 264 ετησίως. Για τις δραστηριότητες στο κράτος μέλος εκλογής τους, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.


Ημερήσια αποζημίωση (αποκαλείται και «αποζημίωση διαμονής»)


Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους € 313 για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγαση, τη σίτιση και άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα που οι βουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων, εφόσον υπογράψουν στην κατάσταση παρόντων. Η αποζημίωση καλύπτει τα έξοδα για ξενοδοχείο, γεύματα και άλλες δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η παρουσία. Τις ημέρες που διεξάγονται ψηφοφορίες στην ολομέλεια, εάν οι ευρωβουλευτές χάσουν περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η ανωτέρω αποζημίωση μειώνεται στο ήμισυ, ακόμη και αν είναι παρόντες.


Για συναντήσεις εκτός της ΕΕ, η αποζημίωση ανέρχεται σε € 156 (και πάλι εφόσον υπογράψει ο βουλευτής στην κατάσταση παρόντων), ενώ τα έξοδα για λογαριασμούς ξενοδοχείων επιστρέφονται χωριστά.


Αποζημίωση γενικών εξόδων


Αυτή η κατ’ αποκοπήν αποζημίωση αποσκοπεί στην κάλυψη του κόστους των δραστηριοτήτων στις εκλογικές περιφέρειες κυρίως, όπως είναι τα μισθώματα γραφείων και το κόστος διαχείρισης, οι λογαριασμοί και οι συνδρομές τηλεφώνου, οι δραστηριότητες εκπροσώπησης, οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα, η διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων. Η αποζημίωση μειώνεται κατά το ήμισυ για τους ευρωβουλευτές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος (από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο).


Το 2018, η αποζημίωση είναι € 4.416 ανά μήνα.


Ιατρικά έξοδα


Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επιστροφή των δύο τρίτων των ιατρικών τους εξόδων. Εκτός από την αναλογία της επιστροφής, οι αναλυτικοί κανόνες και οι διαδικασίες αυτού του συστήματος είναι οι ίδιοι με αυτούς που καλύπτουν τους μόνιμους υπαλλήλους της ΕΕ.


Αποζημίωση λήξης θητείας


Στο τέλος της περιόδου της θητείας τους, οι ευρωβουλευτές δικαιούνται  μεταβατική αποζημίωση ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους. Η μέγιστη διάρκεια καταβολής αυτής της αποζημίωσης είναι δύο έτη. Η αποζημίωση δεν καταβάλλεται εάν κάποιος βουλευτής έχει αναλάβει εντολή σε άλλο κοινοβούλιο ή ασκεί δημόσιο αξίωμα. Αν ο ευρωβουλευτής δικαιούται ταυτόχρονα σύνταξη λόγω γήρατος ή σύνταξη αναπηρίας, δεν μπορεί να λαμβάνει αμφότερες και οφείλει να επιλέξει μεταξύ των δύο.


Άλλα δικαιώματα


Το Κοινοβούλιο παρέχει στους βουλευτές εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο. Οι βουλευτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία εκ των δύο πόλεων.

Σχετικά άρθρα

Συντάξεις, κοινωνικό μέρισμα και επιδόματα: Ποιοι και πότε θα πάρουν χρήματα πριν τα Χριστούγεννα

Ένα συγκεντρωτικό κείμενο σχετικά με τις πληρωμές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν πριν τις Γιορτές. Συντάξεις - κοινωνικό μέρισμα και επιδόματα

Δείτε εάν δικαιούστε το «τριπλό» επίδομα του ΟΑΕΔ

Οι άνεργοι που δεν δικαιούνται είτε το επίδομα ανεργίας, είτε το εποχικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν - υπό προϋποθέσεις - ένα «τριπλό» επίδομα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×