op
×
«Οδός 19, αριθμός 15» - Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη
«Οδός 19, αριθμός 15» - Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη
27/09/18 21:00
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
άλλα: Πρόκειται για θέατρο-ντοκουμέντο για την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής σε παράλληλη πορεία με την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη, με την ηθοποιό Νένα Μεντή

«Οδός 19, αριθμός 15» - Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη

Ματαιώνονται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών οι θεατρικές παραστάσεις με τίτλο «Οδός 19, αριθμός 15», την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, καθώς και η σχετική θεματική ημερίδα (1/10), στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στον Ταύρο. Θα υπάρξει ενημέρωση για νεότερες ημερομηνίες.


«Οδός 19, αριθμός 15» - Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη


Παράσταση στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Οδός 19, αριθμός 15», στις 27, 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου (ώρα 21:00) στον υπαίθριο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος, στον Ταύρο. 

Πρόκειται για θέατρο-ντοκουμέντο για την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής σε παράλληλη πορεία με την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη, με την ηθοποιό Νένα Μεντή, σε κείμενο-σκηνοθεσία Παρασκευής Καλογεράκη.

 

Η παράσταση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και άλλες σημαντικές πηγές και μαρτυρίες. Φωτίζει τον αγώνα επιβίωσης μίας εργάτριας στη Μουταλάσκη, της Κλειώς Χατζηαλέξη, μίας από τις πολλές, πραγματικές και άγνωστες ηρωίδες του Μεσοπολέμου. 


Γυναίκες της Μικράς Ασίας, που με βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του βίαιου ξεριζωμού από την πατρίδα και το σπίτι, έζησαν με την ανέχεια και τη βαριά φτώχεια του Μεσοπολέμου, άντεξαν όρθιες την ωμότητα της γερμανικής κατοχής, δούλεψαν σκληρά και πάλεψαν για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα. 
Το συγκρότημα της Ανωνύμου Υφαντουργικής Εταιρίας Μουταλάσκη την εποχή ακμής της επιχείρησης

(πηγή: Μαΐστρου Ε., Βογιατζόγλου Ο., Καραθανάση Ε., Καλιοτζίδου Μ., Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας. Επισκόπηση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, ΠΤΙ ΕΤΒΑ, Αθήνα 2002).
Συντελεστές της παράστασης 


Ερμηνεία: Νένα Μεντή, κείμενο-σκηνοθεσία: Παρασκευή Καλογεράκη, σκηνοθεσία ντοκυμαντέρ: Λουΐζος Ασλανίδης, σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Κόνιαρης, φωτισμοί: Εβίτα Αναγνοπούλου, παραγωγή video: EKSO Productions, τεχνική υποστήριξη: Βασίλης Μπεζιριάνης. Συμμετέχει κινηματογραφικά ο μικρός Δημήτρης Κόνιαρης. Επιστημονική συμβολή: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Ερευνητική ομάδα: Λαμπρίνα Βαρίτη, Παρασκευή Καλογεράκη, Γιώργος Κουλούρης, Λεωνίδας Σπανδάγος, ερευνητική συνδρομή: Λουκάς Χριστοδούλου.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η πρεμιέρα της παράστασης, θα προηγηθεί επιστημονική συνάντηση (ώρα 19:00) με ομιλίες σχετικές με την προσφυγική παράδοση της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ θα εκτίθεται αρχειακό υλικό της εταιρείας Μουταλάσκη από τις συλλογές του Ι.Α. ΠΙΟΠ. 

Πρόγραμμα ομιλιών


Λουκάς Χριστοδούλου, ερευνητής - Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής

Όλγα Δακουρά - Βογιατζόγλου, αρχαιολόγος, Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας: οι ρίζες της κλωστοϋφαντουργίας και η συμβολή των προσφύγων 

Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, Ανώνυμος Υφαντουργική Εταιρεία Μουταλάσκη: 
κεφάλαιο και τεχνογνωσία Μικρασιατών υφαντουργών


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 


Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).


Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος 

Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

  Πρακτικό 2ης Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Υφαντουργικής Εταιρίας Μουταλάσκη στις 21 Ιανουαρίου 1928

(πηγή: Ι.Α. ΠΙΟΠ, Αρχείο Μουταλάσκη).Εργαζόμενοι του εργοστασίου Μουταλάσκη (1934, δεκαετία 1950). 

(πηγή: Σαπουντζάκης Χ., Χριστοδούλου Λ., Η Νέα Ιωνία στο Μεσοπόλεμο, 1922-1941, Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, Αθήνα 2013 [Φωτογραφικό Λεύκωμα])

Σχετικά άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×