op
×

150 διανοούμενοι και καλλιτέχνες τάσσονται υπέρ της υποδοχής μεταναστών και κατά των ακροδεξιών αντιλήψεων

Διαβάστηκε
150 διανοούμενοι και καλλιτέχνες τάσσονται υπέρ της υποδοχής μεταναστών και κατά των ακροδεξιών αντιλήψεων

Περίπου 150 διανοούμενοι και καλλιτέχνες, στη Γαλλία, υπογράφουν ένα "μανιφέστο για την υποδοχή των μεταναστών", αρνούμενοι κάθε "υπαναχώρηση" απέναντι στις αντιλήψεις της ακροδεξιάς, σε μια περίοδο που κορυφώνεται στην Ευρώπη η συζήτηση για το μεταναστευτικό.

"Η εποχή των αποδιοπομπαίων τράγων επιστρέφει" γράφουν στο κείμενο αυτό, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης Regards, Politis και Mediapart, μία ημέρα μετά το νέο ευρωπαϊκό ψυχόδραμα για να βρεθεί ένα λιμάνι όπου θα αποβιβάζονταν οι 58 μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius. Το σκάφος θα ελλιμενιστεί τελικά στη Μάλτα, αφού τέσσερις χώρες δέχτηκαν να παραλάβουν τους ανθρώπους αυτούς.

Το κείμενο υπογράφεται μεταξύ άλλων από τους συγγραφείς Ανί Ερνό και Πατρίκ Σαμουαζό, τον ακτιβιστή και παρουσιαστή Γιασίν Μπελατάρ, τον κωμωδιογράφο Γκιγιόμ Μερίς, τις ηθοποιούς Ρομάν Μπορινζέ και Ζοζιάν Μπαλασκό, αλλά και τον οικονομολόγο Τομά Πικετί. Μέχρι το μεσημέρι σήμερα είχε συγκεντρώσει 3.000 υπογραφές μέσω του ιστοτόπου change.org.

"Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε, πολλώ δε μάλλον να εμποδίσουμε, τις μεταναστευτικές ροές" προειδοποιούν οι υπογράφοντες, συνηγορώντας υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων.

"Τις επόμενες δεκαετίες, οι μεταναστεύσεις, εθελοντικές ή αναγκαστικές, θα ενταθούν" και "οι πρόσφυγες, ωθούμενοι από τους πολέμους και τις κλιματολογικές καταστροφές, θα είναι πολύ περισσότεροι", συνεχίζουν, διερωτώμενοι: "Τι θα κάνουμε; Θα συνεχίσουμε να κλείνουμε τα σύνορα και να αφήνουμε τους φτωχότερους να φιλοξενούν τους ακόμη φτωχότερους;. Αυτό είναι από ηθικής άποψης αναξιοπρεπές και από λογικής άποψης ανόητο".

"Δεν θα συμβιβαστούμε με τις αξίες της ακροδεξιάς", προσθέτουν, τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση σ' αυτές τις αντιλήψεις που επέβαλε η ακροδεξιά, τις οποίες συχνά υιοθετεί η δεξιά και που βάζουν σε πειρασμό ακόμη και ένα μέρος της αριστεράς".

"Δεν είναι οι μετανάστες εργάτες που επιβαρύνουν το μισθολογικό κόστος, αλλά ο όλο και πιο καθολικός κανόνας της ανταγωνιστικότητας, της αποδοτικότητας, της εργασιακής ανασφάλειας", καταλήγει το κείμενο.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Στη Γαλλία, άμα δεν τα σπάσεις δεν σε παίρνουν στα σοβαρά | του Marcel Gauchet

Ολόκληρα στρώματα της κοινωνίας δεν μιλούν πλέον την ίδια γλώσσα. Αυτό δεν είναι πλέον κοινωνικό ρήγμα: είναι ένα ηθικό ρήγμα μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα να πουν μεταξύ τους.

«Λέσβος, το νησί-φυλακή»

«Η μετανάστευση προς την Ευρώπη, παρά τα μέτρα απομόνωσης, δεν έχει σταματήσει. Ανάμεσα στη Λέσβο και το Σεράγεβο αυξάνονται και πάλι οι αριθμοί των προσφύγων. Μπορεί να επαναληφθεί το 2015;»

Συγκλονίζει η μαρτυρία νεαρού πρόσφυγα στον Έβρο - "Έχω προσπαθήσει να αυτοκτονήσω τρεις φορές»

Συγκλονιστική επιστολή νεαρού πρόσφυγα στον Έβρο έφεραν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα στη δημοσιότητα. "Αυτό το μέρος είναι η αιτία που θέλω να δώσω τέλος στη ζωή μου».
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×