op
×

Τριήμερη γιορτή ανταλλαγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών στο Σκουντέρι Εύβοιας

Διαβάστηκε
Τριήμερη γιορτή ανταλλαγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών στο Σκουντέρι Εύβοιας

Το enallaktikos.gr συμμετέχει στην τριήμερη γιορτή για τη διατήρηση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών που θα γίνει το τριήμερο 2, 3 και 4 Μαΐου στο Σκουντέρι Εύβοιας.


TΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΕΛΙΤΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ

ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2014

Σας καλούμε σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην φύση, την αλληλεγγύη, την οικολογία .

H σωστή διαχείριση των πόρων, η αποκέντρωση, η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων με επίκεντρο τον σπόρο συνδυασμένα με την λαϊκή μας παράδοση είναι τα βασικά θέματα της εκδήλωση μας.


Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η εκδήλωση γίνεται στον εγκαταλελειμμένο οικισμό ΠΥΡΓΟΣ- ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ του Δήμου Διρφύων -Μεσσαπίων της Κεντρικής Εύβοιας.

Σε απόσταση 300 μέτρων από τον οικισμό υπάρχει περιφραγμένος χώρος στον οποίο υπάρχουν τρείς εκκλησίες, μισογκρεμισμένος μεσαιωνικό πύργος, στεγασμένος χώρος με τζάκια, μαγειρείο και τουαλέτες.

Εκεί θα γίνει η εκδήλωση και εκεί θα φιλοξενηθούν όσοι αποφασίσουν να διανυχτερεύσουν στο χώρο.

Φαγητό θα ετοιμάζεται στον χώρο και θα προσφέρετε δωρεάν (όπως όλα όσα θα προσφερθούν στην εκδήλωση) σε όλους όσους μείνουν στο χώρο.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ


Η απόσταση του οικισμού από την Χαλκίδα είναι τριάντα χιλιόμετρα και η πρόσβαση στον οικισμό γίνεται από όλα σχεδόν τα γύρω χωριά.

Υπάρχει δρόμος από Στενή, Καμπιά, Πούρνο, Μίστρο.

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για ασφάλτινο δρόμο από τον Πούρνο αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα είναι έτοιμος έως την ημέρα της εκδήλωσης.

Θα βρείτε αναλυτικούς χάρτες πρόσβασης τόσο από Χαλκίδα όσο και από Ερέτρια.

στο blog sporoi-evias.blogspot.gr ή skounteri.blogspot.gr και στο F/B στην ομάδα ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ.ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


Η κεντρική ημέρα της εκδήλωσης είναι η Κυριακή 4 Μαΐου.

Το Σάββατο το πρωί 3 Μαΐου θα γίνει συγκέντρωση καλλιεργητών και μετά της 18:00 φεστιβάλ μουσικής και χορού.

Η Παρασκευή 2 Μαΐου είναι μόνο για τα παιδιά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ


Tην καλή σας διάθεση, την σκηνή σας και τα ποτά σας. Φαγητό θα βρείτε στον χώρο (μόνο για όσους μείνουν σε σκηνές).

Όσοι βέβαια έχετε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών που σας περισσεύουν καλό είναι να τους φέρετε και να τους μοιραστείτε.

Όσοι θέλουν να παρουσιάσουν εργαστήρια ή οτιδήποτε άλλο καλό είναι να μας ενημερώσουν για να αναρτήσουμε το πρόγραμμα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-5-2013

«HMEΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»


Τα παιδιά συμμετέχουν στην εκδήλωση με θέματα περιβαντολλογικά, οικολογίας ,πολιτισμού. Θα αναπτύξουν τις δράσεις τους μέσα στο πανέμορφο τοπίο της περιοχής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3-5-2014

“Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ»


ΠΡΩΙ

Συγκέντρωση καλλιεργητών και ανταλλαγή απόψεων και σπόρων. Θα γίνουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης , ανταλλαγές μεταξύ καλλιεργητών και εργαστήρια.

Θα στηθούν περίπτερα και θα φροντίσουμε για την φιλοξενία όλων όσων θέλουν να διανυκτερεύσουν σε σκηνές στο χώρο της εκδήλωσης.

Το μεσημέρι και το βράδυ θα προσφερθεί φαγητό στους συμμετέχοντες εκθέτες αλλά και σε όσους διανυχτερεύσουν στο χώρο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

"ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ"
Από τις 18:00 ξεκινάει η εκδήλωση με δρώμενα, χορωδίες, χορευτικά συγκροτήματα, ομιλίες και συναυλίες .

Παράλληλα στον χώρο θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ, παιδικές παραστάσεις κ.λπ.


KYΡΙΑΚΗ 4-5-2014
"ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ" ΚΑΙ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ"


Η κεντρική ημέρα της εκδήλωσης όπου θα μοιραστούν σπόροι και φυτά ντόπιων ποικιλιών. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει δρώμενα, εργαστήρια, παρουσιάσεις και πολλά άλλα πράγματα. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τους μικρούς μας φίλους.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
1. Από Χαλκίδα πάμε προς Αρτάκη και παίρνουμε τον δρόμο προς Στενή, στρίβουμε την διασταύρωση προς Πούρνο, Θεολόγο, Πισσώνα, ακολουθούμε προς Πούρνο και μετά το χωριό υπάρχει πινακίδα "Σκουντέρι" στρίβουμε και ακολουθούμε ευθεία τον χωματόδρομο (όχι την άσφαλτο που συνεχίζει αριστερά), στην επόμενη διχάλα πάμε αριστερά, ακολούθως βρίσκουμε μπροστά μας ένα τρίχαλο και παίρνουμε τον μεσαίο δρόμο που οδηγεί στο Σκουντέρι.


2. Από Χαλκίδα πάιρνουμε τον δρόμο προς Ερέτρια, μετά το Lidl στρίβουμε προς Φύλλα. Ακριβώς πριν γέφυρα των Φύλλων (κάτω από τους Δυό Πύργους) στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε τον δρόμο (ασφαλτοστρωμένο εκτός από δύο πολύ μικρά κομμάτια με πολύ καλή στρώση) παράλληλα με το ποτάμι, περνάμε τον Πισσώνα και φτάνουμε στον Πούρνο. Μετά το χωριό υπάρχει πινακίδα "Σκουντέρι" στρίβουμε και ακολουθούμε ευθεία τον χωματόδρομο (όχι την άσφαλτο που συνεχίζει αριστερά), στην επόμενη διχάλα πάμε αριστερά, ακολούθως βρίσκουμε μπροστά μας ένα τρίχαλο και παίρνουμε τον μεσαίο δρόμο που οδηγεί στο Σκουντέρι.

Σχετικά άρθρα

4η γιορτή ανταλλαγής σπόρων στον Δύστο - Δοκιμές καρπών από σπόρους ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών

Εφέτος αλλάξαμε την ημερομηνία της εκδήλωσης, γιατί στην καινούρια θα έχουμε εκτός από τους σπόρους και τους καρπούς τους, ώστε να κάνουμε τις δοκιμές μας και να επιλέξουμε τις καλύτερες ντόπιες ποικιλίες.

Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας 6-8 Ιουνίου

Η τοπική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στο 4o Green Party που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήρια και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Στην Φλωρεντία το καραβάνι του Πελίτι για την ελευθερία των σπόρων (φωτο)

Τη στιγμή που η ελληνική προεδρία προωθεί τα γενετικά τροποποιημένα στην Ευρώπη, το Καραβάνι του Πελίτι και το Φεστιβάλ των Σπόρων διεκδικούν την επαναφορά της κοινοκτημοσύνης των σπόρων, της γης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μια νέα  οικονομία βασισμένη στα κοινά αγαθά.

Καραβάνι για την περμακουλτούρα από το Ελπιδοχώρι

Στόχος μας είναι να διαδώσουμε τις αρχές της περμακουλτούρας και της βιωσιμότητας σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε, να βοηθήσουμε στην διασύνδεση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας μεταξύ ατόμων και ομάδων και στη μεταξύ τους δικτύωση.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×