op
×

6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας από τους "Ανώνυμους Σποροφύλακες"

Διαβάστηκε
6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας από τους  Ανώνυμους Σποροφύλακες

Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες» διοργανώνουν την Κυριακή 13 Απριλίου 2014 στο Αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα στην Καλαμάτα, την 6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας. Η ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των ωρών 10.00 και 14.00.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν ομιλίες από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, γεωπόνο, βιοτεχνολόγο  με θέμα «Οι εξελίξεις στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς σε Ελλάδα και Ε.Ε.», «Ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων» από τον ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης και από την Χριστίνα Καραλέκα με θέμα «Πώς ξεκινούμε ένα μποστάνι στο μπαλκόνι μας». Θα ακολουθήσει και εργαστήριο κομποστοποίησης από το project RE:THINK , με τίτλο «Ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για να κομποστοποιούμε τα υπολείμματά μας, εργαλείο-διαδικασία».

Η ομάδα που υποστηρίζει τη προσπάθεια στηρίζει και επικοινωνεί με το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους, που διοργανώνεται από τον Πελίτι στις 26 Απριλίου – 4 Μαΐου 2014.

Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες» είναι μια άτυπη ομάδα που διοργανώνει τις ανταλλαγές σπόρων στην Μεσσηνία και εδρεύει και συνεργάζεται με το Αγρόκτημα φυσικής παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα.

Τα μέλη της θεωρούν πως ο σπόρος δεν ανήκει σε κανέναν και μέσω των ανταλλαγών διαδίδουν την ανάγκη για διατροφική αυτάρκεια και προστασία των εγχώριων ποικιλιών, ενώ καλούν όλο τον κόσμο να γίνει και αυτός σποροφύλακας της βιοποικιλότητάς μας. Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες» αναφέρουν, επίσης, σε σχετική ανακοίνωση τα ακόλουθα:

«Οι προηγούμενες γιορτές μας πραγματοποιήθηκαν 2 φορές στο Αγρόκτημα Φοίφα, καθώς και στην Αλαγονία, στο Ακριτοχώρι και στο Μαυρομμάτι Ιθώμης.

Επίσης, συμμετείχαμε ενεργά στην παμπελοποννησιακή 2η και 3η Γιορτή Σπόρων που έγινε στην Καρδαμύλη το 2013 καθώς και στην Κοκκινόραχη Σπάρτης το 2014, γιορτές που διοργάνωσε, με τη συνεργασία και άλλων τοπικών συλλόγων, o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) με τον οποίο συνεργαζόμαστε για τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής εκδήλωσης.

Περιμένουμε παραδοσιακούς σπόρους από όλους όσοι διαθέτουν πρόσβαση σε παραδοσιακές ποικιλίες, από παππούδες, γιαγιάδες ή άλλες πηγές.

Θα δώσουμε σπόρους σε νέους ενδιαφερόμενους, αγρότες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, πάντα με γνώμονα ότι ο σπόρος δεν είναι κανενός και πρέπει συνεχώς να αναπαράγεται και να μοιράζεται.

Υποστήριξη

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΟΙΦΑ

RE:THINK PROJECT

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΠΕΕΚΠΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΗΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)

A SEED FOR A CHANGE

ΠΡΟΣΕΧΩΣΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΛΑΚΩΝΙΑ.
Λέξεις Κλειδία - Tags
οικογιορτή
86
Σπόροι
242
Σχετικά άρθρα

Η κα Μαλάμω από τα Χανιά με τους ντόπιους σπόρους

Χανιά: Μακριά από τη γεωργία των συμβολαίων και των επιδοτήσεων, στο περιθώριο της αγοράς, και ασυγκίνητοι από την προοπτική μιας «κερδοφόρας επένδυσης» στον πρωτογενή τομέα, οι «Σπορίτες» έχουν μία και μόνο αγωνία: να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση των τοπικών παραδοσιακών σπόρων, φροντίζοντας για την αναπαραγωγή τους αλλά και διαδίδοντας την καλλιέργειά τους. «Οι σπόροι είναι η βάση της διατροφής μας.

4η γιορτή ανταλλαγής σπόρων στον Δύστο - Δοκιμές καρπών από σπόρους ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών

Εφέτος αλλάξαμε την ημερομηνία της εκδήλωσης, γιατί στην καινούρια θα έχουμε εκτός από τους σπόρους και τους καρπούς τους, ώστε να κάνουμε τις δοκιμές μας και να επιλέξουμε τις καλύτερες ντόπιες ποικιλίες.

Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας 6-8 Ιουνίου

Η τοπική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στο 4o Green Party που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήρια και πολλές άλλες εκδηλώσεις.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×