op
×

HAMBACHER FORST: Το αρχαίο δάσος που βρίσκεται υπό κατάληψη για να σωθεί από την αποψίλωση για εξόρυξη λιγνίτη

Διαβάστηκε
HAMBACHER FORST: Το αρχαίο δάσος που βρίσκεται υπό κατάληψη για να σωθεί από την αποψίλωση για εξόρυξη λιγνίτη

Οι αγώνες για το δάσος είναι αγώνες για τη ζωή.

Εδώ και έξι χρόνια, από τον Απρίλιο του 2012, υπερασπιστές της Γης έχουν καταλάβει το αρχαίο δάσος του Hambach στη Γερμανία για να σταματήσουν την αποψίλωση του δάσους για εξόρυξη λιγνίτη. 

Έχουν εγκατασταθεί σε ένα μέρος του δάσους και μέσω της παρουσίας τους εκεί αλλά και με άμεσες δράσεις προσπαθούν να σταματήσουν την επέκταση των εργασιών της RWE. Κάθε Οκτώβριο η εταιρία ενέργειας RWE έχει πάρει άδεια από το κράτος να αποψιλώνει 800.000 τ.μ. 

Η RWE είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και διανομής ενέργειας στην Ευρώπη. Στο Hambach και τα γειτονικά ορυχεία εξορύσσονται περίπου 50 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη. 

Το δάσος του Hambach υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας 12.000 χρόνων, σήμερα μόνο το δέκα τοις εκατό του δάσους έχει απομείνει ενώ ο λάκος εξόρυξης της RWE θεωρείται ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Μια μαύρη τρύπα τόσο βαθειά όσο οι ωκεανοί που καταπίνει ζώα και δέντρα ξερνώντας μαύρο θάνατο.Η μαζική κοινωνία και το τεχνοβιομηχανικό σύστημα χρειάζονται την ενέργεια για να τροφοδοτούν τις πόλεις φυλακές και τα εργοστάσια, για να μπορεί να βαίνει απρόσκοπτη η ροή των εμπορευμάτων στην καταναλωτική κοινωνία. Είτε με πετρέλαιο, είτε με λιθάνθρακα, είτε με λιγνίτη, είτε με ΑΠΕ, είτε με πυρηνικά και υδροηλεκτρικά φράγματα η εκμετάλλευση της γης είναι συνεχής και αποτελεί το μόνο τρόπο για την αέναη κερδοφορία των εκάστοτε επιχειρήσεων. Ο βιομηχανικός πολιτισμός και η μαζική κοινωνία της μόλυνσης δεν μπορεί να βελτιωθεί παρά μόνο να καταστραφεί για να μπορέσει η φύση να ανθίσει πάνω στις στάχτες τους.Τα δάση αποτελούν πνεύμονες ζωής, τη μόνη ζώσα δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στην κλιματική αλλαγή. Μέσα στο δάσος του Hambach ζουν εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, δεκατρία από τα οποία βρίσκονται υπό απειλή. Σε μια εποχή που βιώνουμε άμεσα τις ραγδαίες αλλαγές του κλίματος, όπου η ζωή στον πλανήτη απειλείται μέσω της δραστικής μείωσης της βιοποικιλότητας, η μόνη λύση είναι ο συνεχής ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση των ζώων και της γης.


Οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές του Hambach forest δέχονται αυτές τις μέρες συνεχείς επιθέσεις από την αστυνομία με στόχο την εκκένωση της κατάληψης του δάσους για να μπορέσει η RWE να σκοτώσει μέσω της αποψίλωσης ένα ακόμη κομμάτι δάσους στον Οκτώβρη. Στεκόμαστε στο πλευρό τους.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜEΝΟ HAMBACHER FORST

athens.indymedia.org
Σχετικά άρθρα

Τέσα Γκάνσερερ, εκλέχτηκε ως άνδρας αλλά πλέον γίνεται η πρώτη διεμφυλική βουλευτής στη Γερμανία!

Η διεμφυλική γυναίκα Τέσα Γκάνσερερ θα γράψει ιστορία στη Γερμανία όταν λάβει τη θέση της στην περιφερειακή Βουλή της Βαυαρίας την επόμενη εβδομάδα.

Εθισμένοι στο κάρβουνο

Η Ελλάδα είναι ο 12ος μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη - γνωστού και ως καφέ άνθρακα - στον Κόσμο και παράγει 36 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Το ένα μετά το άλλο, τα μικρά χωριά στην λιγνιτοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας καταστράφηκαν, καθώς το έδαφος δεν μπορεί πια να κρατήσει τα σπίτια όρθια.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×