op
×

Στα 78 εκατ. δολάρια τελικά η αποζημίωση που καταβάλει η Monsanto στον κηπουρό για πρόκληση καρκίνου λόγω του Roundup

Διαβάστηκε
Στα 78 εκατ. δολάρια τελικά η αποζημίωση που καταβάλει η Monsanto στον κηπουρό για πρόκληση καρκίνου λόγω του Roundup

Αμερικανίδα δικαστής αποφάσισε την μείωση στα 78 εκατομμύρια δολάρια της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλει η Monsanto στον κηπουρό που έχει προσβληθεί από καρκίνο έχοντας χρησιμοποιήσει επί σειρά ετών το παρασιτοκτόνο Roundup την επικινδυνότητα του οποίου είχε αποκρύψει η εταιρεία.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν στις 10 Αυγούστου τον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να καταβάλει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος του κηπουρού Ντιγουέιν Τζόνσον, πατέρα δύο παιδιών, που βρίσκεται στο καταληκτικό στάδιο της ασθένειάς του .

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον.

Αυτός ο τελευταίος ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο του και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

Η Monsanto είχε ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης.

Η αμερικανίδα δικαστής έκρινε χθες ότι το ποσόν των 250 εκατομμυρίων δολαρίων είναι υπερβολικό. Βασιζόμενη στο δεδικασμένο η δικαστής έκρινε ότι , δεδομένης της σημασίας της αποζημίωσης των 39 εκατομμυρίων δολαρίων που αποφασίσθηκε να δοθεί στον Ντιγουέιν Τζόνσον με βάση τη ηθική και οικονομική βλάβη που υπέστη, θα έπρεπε να επιβληθεί στο μέγιστο αντίστοιχο ποσόν ως "τιμωρητική αποζημίωση" στην Monsanto.

Ο Ντιγουέιν Τζόνσον έχει προθεσμία μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου για να αποδεχθεί ή μη την απόφαση αυτή. Εάν αρνηθεί, η δικαστής θα οργανώσει νέα δίκη, αλλά μόνο για τον προσδιορισμό νέου ποσού "τιμωρητικής αποζημίωσης".

Οι συνήγοροι του αμερικανού κηπουρού δήλωσαν ότι αν και η απόφαση για την μείωση της "τιμωρητικής αποζημίωσης" είναι αδικαιολόγητη, είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι διατηρήθηκε η πρωτοβάθμια απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση της απόφασης, με την οποία επιβεβαιώνεται η ενοχή της εταιρείας για την πρόκληση καρκίνου στον 46χρονο Ντιγουέιν Τζόνσον από την χρήση του παρασιτοκτόνου που παρασκευάζεται με βάση της γλυφοσάτη οδήγησε σε υποχώρηση κατά 8% της μετοχής της Bayer AG, η οποία εξαγόρασε πρόσφατα την Monsanto.

Δεκάδες αντίστοιχες αγωγές κατά της Monsanto εκκρεμούν στα αμερικανικά δικαστήρια.Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Λέξεις Κλειδία - Tags
αποζημίωση
41
Round-up
29
monsanto
126
Σχετικά άρθρα

Κάνναβη: Το Διεθνές Σκηνικό... Οι νεο-λομπίστες, η Monsanto, οι "φίλα προσκείμενοι πολιτικοί" | Του Σταμάτη Σεκλιζιώτη

Το εγχείρημα αποσκοπεί στον πλήρη έλεγχο της Κάνναβης από την παραγωγή μέχρι και τα δίκτυα λιανικής, παρακάμπτοντας τις μικρότερες παραγωγικές μονάδες..!

Αποζημίωση ζητάει ο Τάσος Θεοφίλου για τα πέντε χρόνια άδικης φυλάκισής του

Αίτηση αποζημίωσης για τα πέντε χρόνια που παρέμεινε άδικα στη φυλακή κατέθεσε ο Τάσος Θεοφίλου, λίγες μέρες μετά την έκδοση της καθαρογραφείσας απόφασης του Αρείου Πάγου

Ποσό ρεκόρ ως αποζημίωση σε τέσσερα αγόρια που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από εργαζόμενο σε καθολική εκκλησία

Η αρχιεπισκοπή του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ δέχθηκε στο πλαίσιο φιλικού διακανονισμού να δώσει αποζημίωση ύψους 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερα αγόρια τα οποία κακοποιήθηκαν σεξουαλικά
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×