op
×

Απολλωνίς: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τις ανθρωπιστικές επιστήμες-τέχνες και τη γλωσσική τεχνολογία στην Ελλάδα

Διαβάστηκε
Απολλωνίς: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τις ανθρωπιστικές επιστήμες-τέχνες και τη γλωσσική τεχνολογία στην Ελλάδα

Η Απολλωνίς, η νέα εθνική ερευνητική υποδομή που υποστηρίζει και προωθεί τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες, καθώς επίσης τη γλωσσική τεχνολογία στην Ελλάδα, διαθέτει πλέον τη δική της πύλη ενημέρωσης και παροχής υπηρεσιών στη διεύθυνση apollonis-infrastructure.gr.

 

Είτε είναι κανείς ερευνητής, είτε πανεπιστημιακός, φοιτητής, εκπαιδευτικός ή μαθητής, είτε επαγγελματίας που πραγματοποιεί έρευνα σε κάποιο τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών και τεχνών, είτε θέλει να αξιοποιήσει γλωσσικούς πόρους και τεχνολογία ή απλώς να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στους τομείς αυτούς, η Απολλωνίς είναι η κατάλληλη ψηφιακή υποδομή. 


Δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Εθνικού Δικτύου Γλωσσικής Τεχνολογίας clarin:el και του Εθνικού Δικτύου Ψηφιακών Υποδομών για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες DARIAH-GR/ΔΥΑΣ, τα οποία είναι συνιστώσες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών υποδομών CLARIN και DARIAH. 

 

Η ανάπτυξη της Απολλωνίς περιλαμβάνει δράσεις περαιτέρω ανάπτυξης και εμπέδωσης των υπηρεσιών των clarin:el και DARIAH-GR/ΔΥΑΣ μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο διαλειτουργικότητας, αποφυγής επαναλήψεων και προώθησης σε διάφορες κατηγορίες χρηστών με βασική αρχή την προώθηση των ανοικτών δεδομένων και υπηρεσιών. 


Αναλυτικότερα, μέσω του clarin:el θα προσφέρεται μια μόνιμη σταθερή υποδομή, στην οποία θα μπορούν να βασίζονται οι χρήστες για πρόσβαση σε γλωσσικούς πόρους και διαδικτυακές υπηρεσίες γλωσσικής επεξεργασίας, για υποστήριξη κάθε ερευνητικής και μη δραστηριότητας που βασίζεται σε γλωσσικό υλικό (ανεξαρτήτως αντικειμένου), και για διευκόλυνση της πρόσβασης σε ευρωπαϊκούς πόρους και εργαλεία, μέσω της διασύνδεσής της με την ευρωπαϊκή υποδομή CLARIN.

 

Μέσω του DARIAH-GR/ΔΥΑΣ θα προσφέρεται πρόσβαση σε ένα ποικίλο πλήθος επιμελημένων ψηφιακών πόρων (τεκμηρίων, μεταδεδομένων, λεξιλογίων, θησαυρών, σχημάτων δεδομένων και μεταδεδομένων), σε εργαλεία και υπηρεσίες για την ανάπτυξη, την ανάλυση και την απεικόνιση των δεδομένων και σε δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης πάνω στη χρήση των μεθόδων και εργαλείων στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών.

 

Συγκροτώντας έναν ενιαίο εικονικό χώρο εργασίας, η Απολλωνίς φιλοδοξεί να επιτρέψει στις ελληνικές ερευνητικές και εκπαιδευτικές κοινότητες των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά και σε άλλους συντελεστές της επικοινωνίας, του πολιτισμού και του τουρισμού, να πραγματοποιήσουν τις δημιουργικές δραστηριότητές τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος, καθώς επίσης να επιχειρήσουν δράσεις που μόνο η διαθεσιμότητα δεδομένων μεγάλης κλίμακας καθιστά δυνατές. 

 

Επίσης, μέσω των δικτύων clarin:el και DARIAH-GR/ΔΥΑΣ της υποδομής Απολλωνίς θα συνεχιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές υποδομές CLARIN και DARIAH αντιστοίχως.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδία - Tags
Απολλωνίς ψηφιακό υλικό
13
τεχνολογία
42
Σχετικά άρθρα

Όποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει είναι να βοηθήσει 1 δισ. ανθρώπους

Ο Δρ Πίτερ Διαμαντής έγινε παγκοσμίως γνωστός ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού XPRIZE, που σχεδιάζει και υλοποιεί διαγωνισμούς "διαφορετικούς".

Τρίκαλα: 6 τεχνολογικές εφαρμογές που κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα των κατοίκων

Έξι εφαρμογές, μέσω της τεχνολογίας, που αποτελούν τμήμα του Smart Trikala και που κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών σε ζητήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα

Ο διάσημος ιστορικός Γουβάλ Νώε Χαράρι προειδοποιεί: Έρχεται μια ψηφιακή δικτατορία

Η τεχνολογία, ιδίως οι δύο αιχμές της, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία, μπορούν να διαβρώσουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και να υποσκάψουν την ελευθερία και την ισότητα

Θέλετε να κλείσετε ραντεβού ή να κάνετε κράτηση; Στο μέλλον θα τηλεφωνεί η τεχνητή νοημοσύνη της Google για λογαριασμό σας

Ένα νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που κλείνει ραντεβού ή κάνει κρατήσεις από το τηλέφωνο εκ μέρους των χρηστών, παρουσίασε η Google.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×