op
×

"Ξήλωμα" του νόμου Κατσέλη ζητούν οι δανειστές

Διαβάστηκε
 Ξήλωμα  του νόμου Κατσέλη ζητούν οι δανειστές

Πάει ο παλαιός ο νόμος… Κατσέλη. Προς το παρόν, κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν ότι ο ν. 3869/2010 αποτελεί προϊόν της κρίσης και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να «ρίξει αυλαία», αλλά διαφωνούν στο πότε. Δεδομένου πως 31.12.2018 λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε ετήσια παράτασή του, διαφορετικά το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο και μάλιστα εν όψει εκλογών.

Το δε κουαρτέτο εισηγείται άμεσο «ξήλωμα» του ν. 3869/2010 όσο συνεχίζει να μην αποδίδει. Σε κάθε περίπτωση, το πώς ακριβώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από 1ης.1.2019 θα κριθεί λίγες ημέρες πριν από το τέλος του 2018.

Επιχειρηματολογώντας οι θεσμοί υπέρ της κατάργησης του νόμου Κατσέλη, τονίζουν ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο σε άλλη χώρα και πως στεγαστικά δάνεια, ύψους περί τα 26 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ συνολικά (δηλαδή το ¼) παραμένουν «κλειδωμένα», ενώ θα μπορούσαν να «ξεκοκκινίσουν».

Στην ίδια γραμμή

Τη δε θέση τους ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί «προϊόν μιας συγκυρίας κρίσεως» την οικειοποιήθηκε προσφάτως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, προαναγγέλλοντας τη διαδοχή του ν. 3869/2010 από έναν νέο νόμο. Ο τελευταίος «πάλι θα παρέχει προστασία, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση», επισήμανε ο υπουργός, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία… άφιξής του.

Με αυτόν τον τρόπο, άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για το «γκρέμισμα» του νόμου Κατσέλη. Αλλωστε, η άποψη που εξέφρασε το κουαρτέτο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι ήταν πως η έξοδος από τα Μνημόνια σηματοδοτεί και το τέλος της κρίσης. Συνεπώς, δεν χρειάζεται, πλέον, αυτό το πλαίσιο προστασίας. «Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης παραμένουν», φέρεται να ήταν απάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.». «Κάποια στιγμή θα ισχύσει αυτό που λένε οι θεσμοί, ότι δηλαδή η κρίση όντως πέρασε. Κατ’ επέκταση ο νόμος θα πρέπει να κλείσει, ως προϊόν αυτής. Απλώς είναι… στον αέρα, ακόμη, το πότε ακριβώς θα συμβεί», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στον «Ε.Τ.».

Στάση αναμονής

Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση επιδιώκει να παραταθεί ο ν. 3869/2010 κατά ένα χρόνο, ως έχει, δηλαδή χωρίς κάποια αλλαγή στα κριτήρια ένταξης. Η υλοποίηση αυτού του στόχου θα εξαρτηθεί από το πώς θα… κυλήσει ο νόμος το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Για την ώρα, πάντως, η πορεία του είναι αποθαρρυντική. Την περασμένη εβδομάδα η ελληνική πλευρά απέστειλε στους εκπροσώπους των θεσμών τη λεγόμενη Post-Programme Surveillance Report (μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας) για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018 (ανά τρίμηνα) στην οποία αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- η πορεία του νόμου. Εκείνοι με τη σειρά τους θα βγάλουν ένα report γύρω στις 20 Νοεμβρίου αξιολογώντας τις επιδόσεις που σημειώνει η Ελλάδα στον εκάστοτε εξεταζόμενο δείκτη της έκθεσης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της Post-Programme Surveillance Report έχουν αναλάβει την υποχρέωση να ενημερώνουν για το πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν, πόσες ελέγχθηκαν, πόσες βρέθηκαν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια και απορρίφθηκαν, πόσες πήραν την προστασία, πόσες εκδικάστηκαν, πόσες αναβλήθηκαν, πόσες ματαιώθηκαν, για πόσες έγινε η δίκη και κέρδισε ο δανειολήπτης, για πόσες έγινε η δίκη και έχασε ο δανειολήπτης, για πόσες έγινε η δίκη και βγήκε η απόφαση, για πόσες εκκρεμεί η απόφαση κ.λπ.

Η εξέλιξη

Κύκλοι της διαπραγματευτικής ομάδας υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία του εννεαμήνου δεν παρουσιάζουν κάποια αξιοσημείωτη βελτίωση συγκριτικά με αυτά προηγούμενων ετών που έχει «τρέξει» ο νόμος. Κι αυτό διότι μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στις 15.6.2018 (πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης) συμπεριλαμβανομένης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου (τέθηκε σε ισχύ 15.9.2018) έφυγαν από τον ν. 3869/2010 περίπου 2.000 από τους 150.768 που είχαν βρει καταφύγιο σ’ αυτόν, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξεως του 1,3%.

Σύμφωνα με πηγές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά πως μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει προλάβει να… ρολάρει ο νόμος. Αυτή του την πεποίθηση τη βασίζει στο γεγονός ότι ήδη έχει αποσταλεί σημαντικός αριθμός επιστολών σε δανειολήπτες που εκκρεμεί η υπόθεσή τους και υπολογίζεται πως αρκετοί από αυτούς θα «αναγκαστούν» να εγκαταλείψουν το τελευταίο «οχυρό» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου ΤύπουΣχετικά άρθρα

Ουρές και σήμερα στα Ειρηνοδικεία: Θα παραταθεί για δύο μήνες ο νόμος Κατσέλη; Τι συμφωνήθηκε στην συνάντηση Τσίπρα-Τραπεζιτών

Σύμφωνα με πληροφορίες του enallaktikoς.gr η καθυστέρηση για την υπογραφή της  πράξης νομοθετικού περιεχομένου οφείλεται στην διαπραγμάτευση, που γίνεται μέχρι αυτή την στιγμή, για το αν θα συμπεριληφθεί  η μείωση του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά,  τα οποία φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες.

Παράταση του νόμου Κατσέλη, χωρίς μειώσεις στα όρια, προανήγγειλε ο Γιάννης Δραγασάκης

Πληροφορίες του enallaktikos.gr  αναφέρουν ότι  η παράταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες, δεδομένου ότι πρέπει να ψηφιστεί και από την βουλή. Δεν θα γίνει καμία μείωση στα όρια της εμπορικής αξίας των ακινήτων για την ένταξη στον νόμο των νοικοκυριών, τα οποία είναι 220.000 ευρώ, συν 20.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι δανειστές, όπως και οι τράπεζες πίεζαν το όριο αυτό να κατέβει κάτω από 100.000 ευρώ.

Συνέντευξη Λούκα Κατσέλη: Μύθευμα ότι ο νόμος εξέθρεψε στρατηγικούς κακοπληρωτές, το τελευταίο καταφύγιο για τον αδύναμο δεν πρέπει να καταργηθεί

Είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και σύγχρονους νόμους στην Ευρώπη.  Αναγκαίος σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατία. Θα ήταν διεθνής «πρωτοπορία» για την Ελλάδα να καταργήσει ένα νομοθέτημα αντίστοιχο του οποίου συναντάται παντού στον ανεπτυγμένο κόσμο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×