op
×

Καναδάς: Τεράστια κινητοποίηση κατά των κλιματικών αλλαγών

Διαβάστηκε
Καναδάς: Τεράστια κινητοποίηση κατά των κλιματικών αλλαγών
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Μόντρεαλ για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε μια άνευ προηγουμένου σε μέγεθος κινητοποίηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην μητρόπολη αυτή του Κεμπέκ.


Διαδηλώσεις γι'αυτόν τον σκοπό στις οποίες μετείχαν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έγιναν ταυτοχρόνως σε περίπου 10 πόλεις του Κεμπέκ κατόπιν αιτήματος της συσπείρωσης πολιτών "Ο πλανήτης αυτοπροσκαλείται στο κοινοβούλιο", την πρωτοβουλία για την οποία είχε ο σκηνοθέτης από το Κεμπέκ Ντομινίκ Σαμπάν.


Πολίτες όλων των ηλικιών μετείχαν στην κινητοποίηση αυτή κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, η οποία είχε ως στόχο να ασκήσει πιέσεις στην νέα κυβέρνηση του Κεμπέκ να εντάξει στις προτεραιότητές της την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.


Περίπου 50.000 άνθρωποι μετείχαν στη διαδήλωση στο Μόντρεαλ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, καθώς η καναδική αστυνομία δεν δίδει ποτέ εκτιμήσεις από την πλευρά της για τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις.


"Ας παγώσουμε την υπερθέρμανση", ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό που κρατούσε μια νεαρή διαδηλώτρια, ενώ έκανε πολύ κρύο στην πόλη. "Ας ανεβάσουμε τους μισθούς, όχι τη στάθμη των θαλασσών", αναγραφόταν στο πανό που κρατούσε μια άλλη.


Παρόντες στη διαδήλωση ήταν βουλευτές από όλα τα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ, συμπεριλαμβανομένων τριών υπουργών της κυβέρνησης του Συνασπισμού για το Μέλλον του Κεμπέκ (κεντροδεξιό CAQ), του πρωθυπουργού Φρανσουά Λεγκό, το οποίο κέρδισε τις τοπικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου με ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον.


"Η κυβέρνηση του Κεμπέκ θα συμμετάσχει στη λύση", στον "αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών", δεσμεύτηκε ωστόσο ο Λεγκό σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter έπειτα από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον διοργανωτή της πρωτοβουλίας αυτής, τον Ντομινίκ Σαμπάν.


Η συσπείρωση αυτή πολιτών είχε την πρωτοβουλία για ένα "Σύμφωνο για την Μετάβαση", με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του Κεμπέκ να περιορίσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον. Το σύμφωνο αυτό έχουν υπογράψει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο περίπου 150.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 500 προσωπικότητες του Κεμπέκ από όλους τους τομείς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη που κάθε Παρασκευή απεργεί για την κλιματική αλλαγή

«Το πρόσωπο αυτού του παιδιού αποτελεί το νέο αντικείμενο μίσους των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πρότυπο για χιλιάδες νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο»

Η νεολαία βρίσκεται στο δρόμο - «Μας στερείτε το μέλλον μας λόγω της αδράνειάς σας, επομένως, θα διαδηλώνουμε μέχρι να δράσετε»

Τις τελευταίες μέρες μαθητές και φοιτητές πλημμύρισαν τους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρις ότου οι κυβερνήσεις τελικά κάνουν κάτι.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×