op
×

Καπιταλιστικός ρεαλισμός στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστηκε
Καπιταλιστικός ρεαλισμός στη Θεσσαλονίκη
Αν μένεις ή τύχει να βρεθείς στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, έχεις μια μεγάλη ευκαιρία: να επισκεφτείς την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Capitalism Realism (καπιταλιστικός ρεαλισμός). Πρόκειται για μια εγκεφαλική δόνηση, μια πολιτισμική απεικόνιση του δόγματος TINA (there is no alternative), την αυτοεκπληρούμενη προφητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική», που αποδείχτηκε το πιο περιληπτικό σλόγκαν για το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα. Ο καπιταλιστικός ρεαλισμός δεν είναι παρά η ευρέως διαδεδομένη αίσθηση πως ο καπιταλισμός είναι το μόνο βιώσιμο πολιτικό και οικονομικό σύστημα και ότι είναι αδύνατο ακόμη και να φανταστεί κανείς μια λογική εναλλακτική πραγματικότητα. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικές συλλήψεις που πραγματεύονται τις εσωτερικές αντιθέσεις του συστήματος, όπως η αστική και η εργατική τάξη, η φτώχεια και ο πλούτος, η ανάπτυξη και η κρίση, η βιομηχανική ανάπτυξη και η οικολογική καταστροφή.

Διαβάζω από την ενότητα που αναφέρεται στην οικολογική καταστροφή της Φουκουσίμα: «Τί θα συνέβαινε αν οι εκτοπισμένοι, λόγω ατομικής ενέργειας, κάτοικοι επέστρεφαν στα σπίτια τους  όλοι μαζί; Κάποιες στιγμές το σύνολο των 80.000 πυρηνικών προσφύγων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές πλησίον του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ένιωσαν την ανάγκη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στα σχολεία τους, στις δουλειές τους. Όταν το έκαναν δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν χώρους μέχρι πρόσφατα πολύ οικείους. Οι ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, τα χρόνια απουσίας και η επέλαση των τρωκτικών έχει κάνει τα κτήρια σχεδόν μη αναγνωρίσιμα. Ζητήσαμε από πρώην κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Φουκουσίμα να μας ακολουθήσουν μέσα στην απαγορευμένη ζώνη και να ανοίξουν τις πόρτες αυτών των καθημερινών αλλά εχθρικών πλέον χώρων. Τους ζητήσαμε να συμπεριφερθούν όσο πιο φυσιολογικά μπορούσαν, κοιτώντας την κάμερα, σα να μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα. Η ιδέα πίσω από αυτές τις σχεδόν σουρεαλιστικές φωτογραφίες ήταν να συνδυάσουμε το καθημερινό με το ασυνήθιστο. Έχοντας ως φόντο τους το ιστορικό πυρηνικό ατύχημα, αυτές οι εικόνες αποκτούν μια πραγματική αληθοφάνεια.»

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που αντίκρυσα τη γραμμή της φτώχειας – Poverty Line – μια καταπληκτικά σειρά φωτογραφήσεων τροφίμων πάνω σε εφημερίδες από διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο – που χρησιμοποιεί την παγκοσμιότητα του φαγητού για να εξετάσει ποιες διατροφικές επιλογές θα είχε κανείς να αντιμετωπίσει αν βρισκόταν οπουδήποτε στον πλανήτη αλλά ζούσε στο όριο της φτώχειας.

Capitalist Realism – Συντελεσμένο Μέλλον

Διάρκεια: 28/09/2018 – 27/01/2019 Εγκαίνια: 28/09/2018, 20:00

Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ημέρες & ώρες: Τρίτη-Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 11:00-19:00, Παρασκευή 11:00-22:00

Με την υποστήριξη του Goethe Institute in Thessaloniki

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Carlos Ayesta & Guillaume Bression (VE/FR), Stefen Chow & Lin Huiyi (SG/CN), Πέτρος Ευσταθιάδης, Greg Girard (CA), Nick Hannes (BE), Jacqueline Hassink (NL), Mishka Henner (UK), Johnny Miller (US), Χρήστος Καπάτος, Πάνος Κοκκινιάς, Richard Misrach (US), Sejin Moon (UK), Μανώλης Μπαµπούσης, Freya Najade (DE/UK), Trevor Paglen (US), Mark Peterson (US), Πάρις Πετρίδης, Anna Skladmann (DE), Carlos Spottorno (ES), Julian Stallabrass (UK), Paolo Woods & Gabriele Galimberti (IT), Rufina Wu & Stefan Canham (HK/DE), Κώστας Χριστόπουλος (HK/DE).

Capitalist Realism – Παρελθόν Διαρκείας

Διάρκεια: 28/09/2018 – 25/10/2018 Εγκαίνια: 28/09/2018, 20:00

Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Ημέρες & ώρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00

Επιμέλεια: Πηνελόπη Πετσίνη

Βοηθός επιμελητής: Φώτης Μηλιώνης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νικόλας Βεντουράκης, Paula Luttringer (AR), Susan Meiselas (US), Ang Song Nian (SG), Rosângela Rennó (BR), Andrea Stultiens (NL), Marvin Tang (SG), Woong Soak Teng (SG), Γιάννης Ψυχοπαίδης, Robert Zhao (SG). 

Πηγή: pressenza.com
Σχετικά άρθρα

EsThesi : Μια εικονική μαθητική startup που «γεννήθηκε» μέσα από τον σχολικό πίνακα!

Πώς στήνεις μια εικονική επιχείρηση για να διεκδικήσεις μια πραγματική διάκριση; Πώς μια ιδέα ξεχασμένη σε έναν σχολικό πίνακα περνάει στην καινοτομία και στο Ιnternet οf Τhings (ΙοΤ);

Ένα Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης αφιερωμένο στα παιδιά

Τα επίσημα εγκαίνια του πάρκου, που εκτείνεται σε χώρο 32 στρεμμάτων και έχει σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Μαρτίου

Σε λειτουργία θερμαινόμενοι χώροι του δήμου Θεσ/νικης, για την προστασία ευπαθών ομάδων

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν και σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, οι κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×