op
×

Στην προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, η Ελλάδα

Διαβάστηκε
Στην προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, η Ελλάδα
Ομόφωνα αποφασίστηκε στην Ολομέλεια της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, η Ελλάδα να αναλάβει την προεδρία της Συμμαχίας για το έτος 2021.

Κατά τη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Φεράρας 29 Νοεμβρίου 2018 υπό ιταλική προεδρία, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, δρ. Ευστάθιος Λιανός Λιάντης παρουσίασε την πρόταση και το προσχέδιο των στόχων της χώρας μας για την προεδρία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Τα προσχέδια περιλαμβάνουν δύο συνοδούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνεργασία με τοπικούς φορείς σημαντικών ιστορικών κέντρων του Ιουδαϊκού Ελληνισμού για την πραγματοποίηση ακαδημαϊκών και πολιτιστικών εκδηλώσεων/δράσεων με σκοπό τη διαφύλαξη και την προάσπιση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, την προσπάθεια διεύρυνσης της Συμμαχίας με την ένταξη νέων χωρών-μελών και άνοιγμα του οργανισμού στην κοινωνία των πολιτών με στόχο την ενεργοποίηση περισσότερης υποστήριξης προς τους σκοπούς του.

Η Ελλάδα, που είναι πλήρες μέλος του IHRA από το 2005, αναλαμβάνει την προεδρία για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας και θα διαδεχθεί τις προεδρίες του Λουξεμβούργου (2019) και της Γερμανίας (2020).

Η προεδρεύουσα χώρα φιλοξενεί τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του IHRA δύο φορές εντός του έτους. Η Ολομέλεια είναι το επίσημο όργανο λήψης αποφάσεων του IHRA, αποτελείται από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών-μελών του IHRA και είναι υπεύθυνη για την υιοθέτηση συστάσεων και αποφάσεων της Συμμαχίας, για την εισδοχή νέων χωρών ως και για τη δομή της μόνιμης γραμματείας.

Η Ελλάδα έχει εντός του εθνικού χώρου της τα παλαιότερα ιουδαϊκά κέντρα της Ευρώπης, ενώ η Θεσσαλονίκη υπήρξε η σημαντικότερη πόλη της ιουδαϊκής διασποράς για πέντε αιώνες αλλά και «πόλη-μάρτυρας» του Ολοκαυτώματος, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση και σημειώνεται: Το ιστορικό παρελθόν, η δυναμική παρουσία της ελληνικής ιουδαϊκής κοινότητας καθώς και ακαδημαϊκές, πολιτιστικές και πολιτικές αποφάσεις και δράσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα σχετικά με τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, όπως η ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, υπήρξαν σημαντικές παράμετροι, που συνετέλεσαν στο σημαντικό γεγονός της ομόφωνης ανάθεσης της προεδρίας στη χώρα μας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
Λέξεις Κλειδία - Tags
Άουσβιτς
3
Ολοκαύτωμα
21
Σχετικά άρθρα

Πολωνία: Τροποποιεί η κυβέρνηση τον αμφιλεγόμενο νόμο για το Ολοκαύτωμα

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σκοπεύει να τροποποιήσει τον αμφιλεγόμενο αυτό νόμο, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και ο οποίος έχει προκαλέσει την οργή του Ισραήλ

Γερμανία: Ημέρα αλληλεγγύης προς τους εβραίους

Πολλές δράσεις αλληλεγγύης προς τους εβραίους οργανώνονται σήμερα στη Γερμανία έπειτα από επεισόδια που ενίσχυσαν τους φόβους για μια ανάδυση του αντισημιτισμού στη χώρα 70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα.

Αντισημιτικό έγκλημα η δολοφονία μιας 85χρονης επιζήσασας του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι

Γάλλοι εισαγγελείς εξετάζουν τη δολοφονία μιας 85χρονης Εβραίας, το μισοκαμμένο πτώμα της οποίας βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, ως αντισημιτική επίθεση

Ο 93χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος που κατάφερε να βγει ζωντανός από την πορεία θανάτου

"Στην οικογένειά μας χωριστήκαμε, όπως μας διέταξαν. Ο θείος μου κι εγώ σε μια ομάδα, ο παππούς μου με τους γέρους και οι γυναίκες μαζί. Μόνο για την αδελφή μου, που ήταν ενάμιση χρόνο νεότερη από εμένα, ήμασταν διστακτικοί."
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×