op
×

Μήνυμα από τη νέα γενιά - Γιατί υπάρχει ελπίδα

Διαβάστηκε
Μήνυμα από τη νέα γενιά - Γιατί υπάρχει ελπίδα

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Πορείας για το κλίμα, η δεκατριάχρονη Pauline πήρε το λόγο:

«Η υπερθέρμανση του κλίματος δεν είναι κάτι που θα συμβεί σε 15 χρόνια από τώρα, ούτε και κάτι που θα συμβεί στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αντιθέτως, είναι μια ανισορροπία που εκτυλίσσεται εδώ και τώρα.

Άκουσα την Greta Thunberg, μία άλλη έφηβη, στο άλλο άκρο της ηπείρου. Όπως εκείνη, έτσι κι εγώ, αναρωτιέμαι πάνω στα ερωτήματα που θέτει:

Γιατί θα πρέπει να σκέφτομαι για ένα μέλλον που θα μπορούσε προσεχώς να μην υφίσταται, ενώ κανείς δεν κάνει κάτι για να σώσει αυτό το μέλλον;

Και ποιο το όφελος να μάθω τα πραγματικά γεγονότα, όταν τα πιο σημαντικά γεγονότα δεν σημαίνουν προφανώς τίποτα για την κοινωνία μας;

Γνωρίζω πώς, εκατοντάδες είδη του ζωικού και του φυτικού βασιλείου σβήνουν καθημερινά.

Τα βλέπω εδώ, σ’ αυτή την πλατεία (πλατεία Γκαμπεττά, στο Μπορντώ) με τα κομμένα δέντρα, που ήταν πριν γεμάτα ζωή, έτσι όπως κι εγώ. Αυτό με θλίβει αλλά με κάνει επίσης πιο μαχητική μπροστά σε τόσες και τόσες ειλημμένες αποφάσεις εις βάρος της γενιάς μου.

Η Γη αδειάζει απ’ όλα τα θαύματά της. Αδειάζει γιατί το είδος μου αρνείται να δει την πραγματικότητα κατά πρόσωπο.

Δεν θέλω να περάσω τη ζωή μου με το να αναλωθώ προσπαθώντας ν’ ανοίξω τα μάτια εκείνων που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα όπως αυτή είναι.

Κοιτάξτε από μόνοι σας αυτό που συμβαίνει: Αποστρέφουμε το βλέμμα μας από τη σκοτεινή πλευρά του κόσμου στον οποίο ζούμε. Ας βγάλουμε λοιπόν τις παρωπίδες! Είναι το πρώτο βήμα για να αποσαφηνίσουμε την οπτική μας.

Θέλω να χτίσω τη χρυσή γενιά του πλανήτη μας και να φέρω μια νέα πνοή στην ανθρωπότητα.

Το να αναπνέουμε χωρίς να δηλητηριάζουμε τους πνεύμονές μας δεν θα’ πρεπε να είναι πολυτέλεια. Το πιστεύω από τα βάθη της καρδιάς μου. Ναι, υπάρχει ακόμα ελπίδα! Σας ικετεύω, να σταματήσουμε να παριστάνουμε ότι ζούμε ενώ στην ουσία απλώς, επιβιώνουμε.

Όχι, αντιθέτως, να ζήσουμε! Υπάρχει ακόμη χρόνος να ζήσουμε τη ζωή. Υπάρχει ακόμη χρόνος να βγούμε απ’ την άρνηση. Υπάρχει ακόμη χρόνος να μάθουμε να αγαπάμε!»


Πηγή: pressenza

Σχετικά άρθρα

"Τα έντομα αφανίζονται γιατί πρώτη φορά στην ιστορία τους συνάντησαν τον άνθρωπο"

Τα έντομα, όπως και οι άλλοι οργανισμοί, βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ακόμα σταδίου μαζικού αφανισμού των ειδών, διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Το πιο ιστορικό και συνάμα το πιο σωτήριο γεγονός για ολάκερη την ανθρωπότητα συμβαίνει αυτό το καιρό

Άραγε στις 15 του Μάρτη, η ελληνική νεολαία θα αποτελέσει εξαίρεση ή θα πάρει και αυτή τη θέση της στον παγκόσμιο νεολαιίστικο ξεσηκωμό ενάντια στη κλιματική αλλαγή και σε εκείνους που την προκαλούν;

Χιλιάδες μαθητές "αναστάτωσαν το σχολικό πρόγραμμα" για να διαδηλώσουν για το κλίμα

Με συνθήματα όπως «Η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από την εργασία για το σπίτι» και «Ας ενεργήσουμε τώρα για το μέλλον μας», μαθητές διαδήλωσαν για το κλίμα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×