op
×

Πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες;

Διαβάστηκε
Πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες;

Γράφει η Έλενα Ταγκαλάκη


Αναρωτήθηκες καθόλου πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες; Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;


Τα τελευταία 30 χρόνια, η χρήση των φυτοφαρμάκων έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον οι άνθρωποι απορρίπτουν στο περιβάλλον 2,5 εκατ. τόνους από αυτά τα χημικά ετησίως αποφέροντας στη βιομηχανία την οποία διαχειρίζονται πολυεθνικές τζίρο 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα χειρότερα, όσο περισσότερο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, τόσο πιο αναποτελεσματικά αυτά γίνονται.Γιατί το φαινόμενο της καταστροφής ολόκληρης της παραγωγής εξαιτίας ενός εντόμου είναι πιο έντονο από ποτέ ενώ την ίδια ώρα η χρήση φυτοφαρμάκων είναι στο απόγειο;

Ρίξτε μια ματιά στις ασθένειες των εσπεριδοειδών που συμβαίνουν σε μέρη όπως η Φλόριντα και η Καλιφόρνια. Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από το έντομο ψύλλα και το οποίο μολύνει τα δέντρα αφήνοντας βακτήρια τα οποία τελικά σκοτώνουν τα δέντρα. Η Φλόριντα σήμερα έχει υποστεί μείωση 10% στην παραγωγή εσπεριδοειδών εξαιτίας της ασθένειας.

Προβλήματα όπως αυτό υφίστανται (σ.σ. σε ολόκληρο τον πλανήτη) διότι τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τα οφέλιμα έντομα όπως οι πασχαλίτσες που τρέφονται με έντομα σαν την ψύλλα, τη μελίγκρα κ.α. Σκοτώνοντας τις πασχαλίτσες, τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν ένα ισορροπημένο οικοσύστημα.


Έτσι μήπως τα φυτοφάρμακα βλάπτουν περισσότερο παρά ωφελούν;


Τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν το περιβάλλον. Αγρότες και ερευνητές είναι τώρα μάρτυρες του θανάτου ολόκληρων αποικιών μελισσών εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων. Δισεκατομμύρια μελισσών εξαφανίζονται από το φυσικό τους περιβάλλον αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το τοξικό νέκταρ το οποίο παίρνουν από τη γονιμοποίηση μολυσμένων λουλουδιών.

(σ.σ. η απευθείας σύνδεση της χρήσης φυτοφαρμάκων με τον θάνατο των μελισσών είχε εντέχνως αποσιωπηθεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις παρά τις πολυάριθμες εκθέσεις για το αντίθετο. Έπειτα από πιέσεις οικολογικών οργανώσεων και πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε πέρυσι υπέρ της αναστολής από τον Δεκέμβρη 2013 και για δύο χρόνια της χρήσης 3 νεονικοτινοειδών που έχει αποδειχθεί ότι είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες και το περιβάλλον. Για την ιστορία, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την απαγόρευση των τριών φυτοφαρμάκων ισχυριζόμενη ότι η μελέτη της Κομισιόν στην οποία βασίστηκε η ψηφοφορία περιείχε ανεπαρκή στοιχεία).

Κάποιοι άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση της ικανότητας των φυτοφαρμάκων να διαταράσσουν τον θυρεοειδή αδένα, των επινεφριδίων και της υπόφυσης. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα, ελέγχοντας την ανάπτυξη, το μεγάλωμα, το φύλο και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώΛέξεις Κλειδία - Tags
φυτοφάρμακα
45
πασχαλίτσες περιβάλλον
389
Σχετικά άρθρα

«Ασύλληπτο» το σκουπίδι που μάζεψε από τον Υμηττό ο ΣΠΑΥ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) ολοκλήρωσε μέσα στον Ιούνιο τον καθαρισμό περισσότερων από 3.000 στρέμματα εύφλεκτης βιομάζας (αποψίλωση ξηρών χόρτων) κατά μήκος 250 χιλιόμετρων δασικών δρόμων και την αποκομιδή άνω των 5.500 κυβικών μέτρων ή τόνων σκουπιδιών και μπαζών, σε όλο το βουνό.

Που οδηγεί η κουλτούρα του καταναλωτισμού;

"Consumed: Inside the belly of the Beast" λέγεται το σύντομο ντοκιμαντέρ του 2011, στο οποίο ψυχολόγοι και ειδικοί επιστήμονες πάνω στη βιωσιμότητα, αναλύουν τις ψυχολογικές και κοινωνικές ρίζες της καταναλωτικής κουλτούρας, και πώς όλο αυτό το σύστημα θα εξελιχθεί μαζί με εμάς.

Δείτε το πρώτο οικολογικό σούπερ μάρκετ που δεν πετάει τίποτα (βίντεο)

Στην Γερμανία, δύο κορίτσια, η Sara Wolf και η Milena Glimbovski, θέλοντας να βοηθήσουν στην μείωση του όγκου των οικιακών απορριμμάτων, δημιούργησαν το πρώτο καινοτόμο, οικολογικό σούπερ μάρκετ, στο οποίο δεν πωλείται κανένα συσκευασμένο προϊόν. Στο Original Unvertpackt δεν βρίσκουμε σακούλες, βάζα, κουτιά ή οποιοδήποτε άλλο είδος συσκευασίας. Όλα τα προϊόντα πωλούνται χύμα!

Μην καταστρέψετε τις ακτές σας, όπως η Ισπανία

Επιστολή με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας στη διαχείριση του αιγιαλού απέστειλε την Τρίτη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×