op
×

Να πως κερδίζουμε από τα βιβλία ακόμη και όταν... δεν τα διαβάζουμε

Διαβάστηκε
Να πως κερδίζουμε από τα βιβλία ακόμη και όταν... δεν τα διαβάζουμε
Τόσα πολλά βιβλία, τόσος λίγος χρόνος. Πολύ συχνά καταλήγουμε να αγοράζουμε βιβλία που ποτέ δεν διαβάζουμε. Η συνήθεια να αγοράζετε περισσότερα βιβλία από όσα μπορείτε να διαβάσετε συμβαίνει σε όλους και σε όλο τον κόσμο. 

Υπάρχει μια ιαπωνική λέξη που την περιγράφει τέλεια: Tsundoku και σημαίνει η συνήθεια της δημιουργίας στοίβας βιβλίων που δεν έχετε διαβάσει και μάλλον δεν θα διαβάσετε ποτέ. Το Tsundoku είναι ο ιαπωνικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα άτομο που κατέχει πολλά μη αναγνωσμένα βιβλία. Και είναι ένας όρος πολύ παλιός αφού έχει καταγραφεί από το 1879 όπου υπάρχει σε ένα ιαπωνικό σατιρικό κείμενο που αναφέρεται παιχνιδιάρικα σε έναν καθηγητή με μια μεγάλη συλλογή μη αναγνωσμένων βιβλίων

Η λέξη "doku"  σημαίνει "ανάγνωση". Και το "tsun" στο "tsundoku" προέρχεται από το "tsumu" -  που σημαίνει " συσσωρεύω".

Στην εποχή των ebooks, το “tsundoku” είναι ακόμα πιο συνηθισμένο αφού είναι εύκολο να βρεθεί πρόσβαση σε δωρεάν βιβλία τα οποία συνήθως απλά συσσωρεύονται διπλά σε φακέλους με χιλιάδες τραγούδια  που ποτέ δεν ακούμε..

Αν και σε κάποιους η χρήση της λέξης αυτής μπορεί να ακούγεται υποτιμητική , στην Ιαπωνία, η λέξη tsundoku δεν έχει αρνητική ερμηνεία. Οι άνθρωποι που το κάνουν τουλάχιστον σκοπεύουν να διαβάσουν τα βιβλία που αγοράζουν, σε αντίθεση με τους βιβλιομανείς, οι οποίοι συλλέγουν βιβλία μόνο για χάρη της κατοχής τους.

Η βιβλιοθήκη ενός ατόμου είναι συχνά μια συμβολική αναπαράσταση του μυαλού του. Ένας άνθρωπος που σταμάτησε να ενημερώνει την προσωπική του βιβλιοθήκη μπορεί να πιστεύει ότι ξέρει όλα όσα χρειάζεται και ότι δεν χρειάζεται να μάθει περισσότερα. Ο άνθρωπος με μια διαρκώς αναπτυσσόμενη βιβλιοθήκη έχει την ανάγκη να παραμείνει ανοικτός σε νέες ιδέες και γνώσεις.

Αντί λοιπόν να αισθάνεστε ένοχοι για βιβλία που δεν έχετε διαβάσει, θα πρέπει να το δείτε σαν μια ευκαιρία να αναβαθμίσετε τις γνώσεις σας, ή να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να διαβάζετε ξανά!

Ο Edward Newton, ο οποίος ήταν ένας άπληστος συλλέκτης βιβλίων και έγραψε τρία βιβλία για το θέμα στις αρχές του 20ου αιώνα, το θέτει καλύτερα:

«Ακόμα και όταν η ανάγνωση είναι αδύνατη, η παρουσία των βιβλίων που αποκτώνται παράγει μια τέτοια έκσταση που η αγορά περισσότερων βιβλίων από ότι μπορεί κανείς να προλάβει να διαβάσει δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ψυχή που φτάνει προς το άπειρο ...». Κερδίζουμε από τα βιβλία ακόμη και όταν δεν τα διαβάζουμε.

Τα μη αναγνωσμένα βιβλία παρηγορούν με ένα τρόπο που δεν μπορούν να το κάνουν τα βιβλία που έχετε ήδη διαβάσει. Ενώ στα βιβλία που έχετε διαβάσει, ξέρετε τι συμβαίνει, τα μη αναγνωσμένα βιβλία υπόσχονται άπειρες δυνατότητες. Υπάρχει μόνο η πρόβλεψη για το τι μπορούν να περιέχουν. H προσδοκία και ο ενθουσιασμός του ανεξερεύνητου . 

Πόσο μεγάλη είναι η δική σας μη αναγνωσμένη συλλογή βιβλίων ;

Τάσος ΤσακάληςΠηγή:apenantioxthi
Λέξεις Κλειδία - Tags
διάβασμα
22
βιβλία
247
Σχετικά άρθρα

Ανταλλακτικό Παζάρι Βιβλίων με Τρόφιμα μακράς διαρκείας

Ελάτε να ανταλλάξουμε δώρα επιλέγοντας βιβλία της αρεσκείας σας  που θα χαρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα και προσφέροντας τρόφιμα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Πώς μπορείτε να στηρίξετε το Παλαιοπωλείο των Αστέγων

Ο κύριος Λεωνίδας Κουρσούμης είναι 68 χρονών και σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στη ζωή του εργάστηκε σε εκδοτικούς οίκους και μέσα στην κρίση έχασε τη δουλειά του και βρέθηκε άνεργος. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×