op
×

Τι είναι έρωτας; - Thessaloniki Queer Arts Festival 2019

Διαβάστηκε
Τι είναι έρωτας; - Thessaloniki Queer Arts Festival 2019

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ: Τι είναι ο Έρωτας;

Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε. Είμαστε εδώ για να αναρωτηθούμε για την ανάγκη μας να μπούμε ο ένας άνθρωπος μέσα στον άλλο, να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, τα δεδομένα, τα γνωστά και τα άγνωστα, είμαστε εδώ για να ξεχάσουμε και να θυμηθούμε, για να δημιουργήσουμε καινούρια, να αγαπήσουμε ξανά τα μισητά, να σπάσουμε και να ξανά-κολλήσουμε τα «γαμώτο» μας, είμαστε εδώ για να ξεχάσουμε να φάμε και σήμερα και για να τρώμε μόνο έρωτα, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη ζωή με αφορμή αυτόν τον έρωτα που μας κάνει πιο ενεργό από ποτέ. Είμαστε εδώ για την ομορφιά και την αναδημιουργία. Είμαστε εδώ για τον έρωτα.

Μέσα από τη συνύπαρξη καλλιτεχνών, φορέων και θεσμών, συναλλαγών και ανταλλαγών, το Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) επιδιώκει να ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο έχοντας ως θεματική του τον έρωτα. Η υπαρκτική αναγκαιότητα ενός τέτοιου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη δίνει το έναυσμα και ενθαρρύνει διαφορετικούς χώρους και πεδία για καλλιτεχνικές συνομιλίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει νέες εμπειρίες στο κοινό. 

«Μπορούμε να πούμε για τον ερωτισμό ότι είναι η μέχρι θανάτου επιδοκιμασία της ζωής» αναφέρει ο Μπατάϊγ στο βιβλίο του 'Ο ερωτισμός'. Ο έρωτας είναι μια αλήθεια που μας φέρνει κοντά στο ένστικτο επιβίωσης, η μεγαλύτερη ανάγκη του ανθρώπου μετά την τροφή, κατευθύνοντας μας στην ανάγκη για αθανασία από τη μία και στη βίαιη πράξη του θανάτου από την άλλη.

Ο θάνατος και οι μικροί θάνατοι της απουσίας του ποθούμενου προσώπου, και της αβυσσαλέας πραγματικότητας της ατέρμονης πράξης -που υπόκειται σε δύο σώματα και όχι σε ένα, που μόνα τους γεννιούνται ζουν και πεθαίνουν- είναι η βαρύτητα της υπόστασης του έρωτα. Είναι σαν τις δύο πλευρές του νομίσματος. Μόνο ο έρωτας μπορεί να σε φέρει τόσο κοντά στην αναπνοή, στη θέληση για ζωή και αναγέννηση και ταυτόχρονα κοντά στη θλίψη και τον θάνατο. Ο έρωτας είναι μια δύναμη που αλλάζει τα πάντα, το τι πιστεύουμε, τον τρόπο που βλέπουμε, τον τρόπο που είμαστε και που συμπεριφερόμαστε.

Αυτές τις αντικρουόμενες αντιπαλότητες, τις απολαύσεις και τις αντιξοότητες μιας συνεύρεσης, όπως και τις νέες κοινωνικές δομές και σχήματα που μπορεί να αναδυθούν, θα κληθεί να εξερευνήσει και να προτείνει το φεστιβάλ με τα έργα πολλών καλλιτεχνες από διαφορετικά πεδία δίνοντας στο ευρύ κοινό μια άκρως υποκειμενική άποψη για το τι είναι έρωτας.

Καλούμε καλλιτέχνες, συλλόγους, ακτιβιστές και μελετητές από όλο τον κόσμο και όλους τους κλάδους να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Queer Arts Θεσσαλονίκης με έργα τέχνης, βίντεο, εγκαταστάσεις, κοινωνικές παρεμβάσεις, παραστάσεις, συνομιλίες, εργαστήρια και σεμινάρια που επεκτείνουν το θέμα του Έρωτα.
 
Το πρώτο TQAF θα πραγματοποιηθεί στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (MOMus) στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2019. Η προθεσμία υποβολής είναι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, 14 Φεβρουαρίου 2019.


Για περισσότερες πληροφορίες: https://theqaf2018.wixsite.com/thess-queerarts-fest ή facebook https://www.facebook.com/theqaf2018/


Λέξεις Κλειδία - Tags
Queer Arts Festival έρωτας
31
Θεσσαλονίκη
437
Σχετικά άρθρα

Το Zero Waste Lab, το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, άνοιξε επίσημα τις πόρτες του και σε προσκαλεί να το ανακαλύψεις! (Photos)

Το πρωτοποριακό κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, Zero Waste Lab, υπόσχεται μια μοναδική βιωματική εμπειρία για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.  

Κείμενο υποστήριξης σε πολίτες που ενάγονται από απογόνους του κατοχικού φρουράρχου της Θεσσαλονίκης: Η ιστορία δεν δικάζεται

Ιστορικοί, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×