op
×

Στο Κιλκίς δημιουργούν το... staramaki, το καλαμάκι από σιτάρι

Διαβάστηκε
Στο Κιλκίς δημιουργούν το... staramaki, το καλαμάκι από σιτάρι
Παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται από το 2021 τα πλαστικά καλαμάκια, καθώς ανήκουν στην ομάδα των προϊόντων πλαστικού μιας χρήσης που βάσει πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου της ΕΕ θα τεθούν εκτός ευρωπαϊκής αγοράς.

Πέρα από τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, η παραπάνω απόφαση ανοίγει» μία νέα αγορά στην Ελλάδα, όπου, βάσει εκτίμησης της Greenpeace καταναλώνονται ετησίως σχεδόν 900 εκατ. πλαστικά καλαμάκια (περίπου 75 ανά κάτοικο).

Βλέποντας τις προοπτικές που δημιουργεί η βούληση της ΕΕ για τη δραστική μείωση της χρήσης πλαστικού και κατ' επέκτασης της ρύπανσης που προκαλούν τα απορρίματά του, και με γνώμονα τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, ομάδα εθελοντών στο Κιλκίς βρίσκεται στην τελική ευθεία για να δημιουργήσουν καλαμάκια από... σιτάρι.

Η εθελοντική ομάδα Omnes, που από το 2016 ασχολείται με τη στέγαση προσφύγων, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιλκίς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης, όπως το επιμελητήριο, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του «Staramaki», δηλαδή καλαμάκι από το βασικό στέλεχος του σιταριού, η καλλιέργεια του οποίου ευδοκιμεί στην περιοχή.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Omnes, Στέφανος Καμπέρης, στο τέλος του 2018 έγινε η πειραματική σπορά με τέσσερις καλλιέργειες σε 10 στρέμματα (σσ: στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς καλλιεργείται σιτάρι σε περίπου 15.000 στρέμματα). Η συγκομιδή αναμένεται να γίνει περί τον Μάιο-Ιούνιο και η τελική μεταποίηση του προϊόντος θα γίνει σε συνεργαζόμενη μονάδα. «Είμαστε στη φάση που πραγματοποιούμε χημικές αναλύσεις και εξετάζουμε τεχνικές που εφαρμόζονται διεθνώς, ώστε το Staramaki να πληροί τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές», αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπέρη, υπάρχουν ήδη αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τα οποία εξετάζονται ενδελεχώς από την ομάδα και θα αποτελέσουν, στο αρχικό στάδιο τουλάχιστον, τα πρότυπα στα οποία θα στηριχθεί η δημιουργία του Staramaki, το οποίο θα είναι μίας χρήσης και βιοδιασπώμενο.

Άλλωστε, υπό σύσταση βρίσκεται η ΑΜΚΕ που θα αναλάβει την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος, και στην οποία θα μετέχουν μέλη της ομάδας Omnes, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Κιλκίς. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του καλαμακιού από σιτάρι θα διατεθούν στη δημιουργία ενός μοντέλου κοινωνικής κατοικίας, για ευπαθείς ομάδες πολιτών στο Κιλκίς.
Πηγή: voria
Λέξεις Κλειδία - Tags
καλαμάκι από σιτάρι σιταρι
2
καλαμάκια
8
Κιλκίς
11
Σχετικά άρθρα

Αυτό το ζευγάρι φτιάχνει οικολογικά καθαριστικά σε μία φάρμα στο Κιλκίς

Από την αγάπη μας για την φύση και το παιδί μας, προέκυψαν τα προϊόντα egreeno, μια σειρά αγνών φυσικών απορρυπαντικών με ιδιαίτερα πρόσθετα φυτικά συστατικά και ιδιότητες

Μουσείο της Ακρόπολης: Αγκαλιάζει τη ψηφιακή εποχή και βάζει τέλος στα πλαστικά καλαμάκια

Τα ένατα γενέθλιά του ετοιμάζεται να γιορτάσει το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί σε υψηλό -και μάλιστα διαρκώς αυξανόμενο- επίπεδο το ενδιαφέρον των επισκεπτών του

Ο πρώτος δήμος της χώρας που καταργεί τα πλαστικά καλαμάκια!

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change», δημότες και επιχειρήσεις δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα

Πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια έξω απ΄τη ζωή μας και γρήγορα! | Του Γιώργου Κανέλλη*

Η συνειδητοποίηση του πόσο μεγάλη απειλή είναι, εκτός από τη λεπτή πλαστική σακούλα και κάθε άλλο πλαστικό ευρείας και μονής χρήσης, οδήγησε κυβερνήσεις όπως τη βρετανική να εξετάζουν δραστικά μέτρα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×