op
×

Πως "βαφτίζονται" τα καιρικά φαινόμενα και ποιος είναι ο άνθρωπος που διαλέγει τα ονόματα!

Διαβάστηκε
Πως  βαφτίζονται  τα καιρικά φαινόμενα και ποιος είναι ο άνθρωπος που διαλέγει τα ονόματα!
Ποιος είναι ο νονός του "Τηλέμαχου" της "Σοφίας" και των άλλων καιρικών φαινομένων; Φυσικά και υπάρχει απάντηση. 

Τα τελευταία χρόνια, η μετεωρολογία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, αλλά και στα σάιτ. 

Ακολουθώντας λοιπόν το αμερικανικό μοντέλο, έχουμε πλέον και στην Ελλάδα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία … ακούν σε συγκεκριμένα ονόματα. 

Μία συνήθεια που γίνεται για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 2017 με την Αριάδνη.

Έκτοτε, όποτε έχουμε ένα χαμηλά βαρομετρικά και διαταραχές που αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, κάθε ένα βαφτίζεται με ένα ξεχωριστό όνομα που προέρχεται κυρίως από την αρχαία ελληνική ιστορία και την μυθολογία.

Την επιλογή την κάνουν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο διευθυντής του, ο Κώστας Λαγουβδάρος, ο οποίος σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» είχε εξηγήσει τον λόγο που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί αυτή η τακτική.

Όπως είπε η όλη διαδικασία αποτελεί παλιά «συνήθεια», καθώς κατά τον 19ο αιώνα οι τυφώνες στην Καραϊβική έφεραν το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα εκδήλωσης του φαινόμενου.

Η χρήση γυναικείων ονομάτων στις κακοκαιρίες καθιερώθηκε τη δεκαετία του ‘40, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ Ρ. Στιούαρτ, που εκδόθηκε το 1941.

Από το 1953, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Οι κατάλογοι αυτοί είχαν μόνο γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά

Στην Ελλάδα, η επιλογή του ονόματος γίνεται τυχαία, χωρίς να έχει καμία σχέση το πρόσωπο με την κατάσταση. Απλά ακολουθείται αλφαβητική σειρά... Τα χιόνια της Τρίτης ήταν αποτέλεσμα του «Τηλέμαχου», ενώ το νέο κύμα με τις βροχές και τους νοτιάδες θα είναι της «Υπάτιας». Αυτό σημαίνει οτι το όνομα του επόμενου φαινομένου θα ξεκινήσει από «Φ».
Λέξεις Κλειδία - Tags
Κώστας Λαγουβδάρος ονόματα
5
καιρικά φαινόμενα
7
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
30
Σχετικά άρθρα

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών... τρέχει στον ημιμαραθώνιο, για την Κλιματική Αλλαγή

Θέλοντας λοιπόν να ενισχύσουμε τις δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αφύπνισης του κοινού, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε μαζικά στον «ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 2019»

Υποχωρεί σταδιακά σήμερα η κακοκαιρία «Σοφία» - Δεν αποκλείει νέο κύμα κακοκαιρίας, ο καθηγητής Αθ. Αργυρίου

Την δική του επιστημονική εξήγηση για το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και πλήττει την χώρα, δίνει ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθ. Αργυρίου. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×