op
×

Μάθημα ζωής: Η τυφλή που έγινε σύµβολο της Σκιάθου

Διαβάστηκε
Μάθημα ζωής: Η τυφλή που έγινε σύµβολο της Σκιάθου
Η Μαρία Καβούρη, «σύµβολο» του νησιού, όπως λένε οι κάτοικοι, ρίχνεται τώρα στη µάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μαθήµατα ζωής παραδίδει µια 45χρονη από τη Σκιάθο που γεννήθηκε τυφλή, αλλά κατάφερε να σπουδάσει ψυχολογία, να µάθει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να κρατά ένα περίπτερο στον παραλιακό δρόµο, τον πιο πολυσύχναστο του νησιού, και πριν από 4 µήνες να αποκτήσει δίδυµα, ύστερα από έναν «Γολγοθά» γραφειοκρατίας, καθώς είναι µονογονεϊκή οικογένεια.

Η Μαρία Καβούρη, «σύµβολο» του νησιού, όπως λένε οι κάτοικοι, ρίχνεται τώρα στη µάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατεβαίνει υποψήφια δηµοτική σύµβουλος µε έναν συνδυασµό που ετοιµάζουν νέα, αυτοδηµιούργητα άτοµα της Σκιάθου. «Τα παιδιά µου είναι τα µάτια µου και αυτά θα µε οδηγούν στο να λύνω προβλήµατα. ∆εν φοβάµαι τίποτα, είµαι εδώ για να βοηθήσω το νησί, ώστε να γίνει η βασίλισσα του Αιγαίου» λέει στο «Εθνος».

Η Μαρία γεννήθηκε στο νησί του Παπαδιαµάντη πριν από 45 χρόνια και όταν πρωτοαντίκρισε το φως δεν έκλαψε. Η µαία που την έφερε στη ζωή πανικοβλήθηκε, της χτύπησε απότοµα το κεφάλι, µε αποτέλεσµα να πειραχτεί το οπτικό της νεύρο και να µείνει τυφλή. Ετσι έµαθε ότι ο κόσµος είναι φωτεινός µέσα από τα µάτια της ψυχής της. Μέσα από εκεί είδε το καταπράσινο νησί της, τη µορφή της αγαπηµένης της µητέρας - στήριγµά της στη µέχρι τώρα ζωή της- , τους φίλους της, τη θάλασσα, τον ήλιο και το φεγγάρι. Παρακολούθησε µαθήµατα σε ειδικό σχολείο στον Βόλο και µε τον κώδικα Μπράιγ κατάφερε να σπουδάσει ψυχολογία, να µάθει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ξένες γλώσσες και όταν ενηλικιώθηκε νοίκιασε ένα περίπτερο στον παραλιακό δρόµο της Σκιάθου.

«Με την αφή κατάφερα να γνωρίζω όλα τα χαρτονοµίσµατα. Από τα διπλανά καταστήµατα έρχονται και µου δίνουν χαρτονοµίσµατα των 100 και των 500 ευρώ για να διαπιστώσω αν είναι πλαστά. ∆ουλεύω την ταµειακή µηχανή µε απίστευτη ταχύτητα και ποτέ, µα ποτέ δεν έχω κάνει λάθος. Ποτέ δεν ένιωσα µειονεκτικά και δεν επέτρεψα σε κανέναν να µε δει έτσι» µας λέει.

Η µητρότητα
Βλέποντας την αδελφή της και τις φίλες της να έχουν αποκτήσει παιδιά, θέλησε και η ίδια να γίνει µητέρα. Με τη συµπαράσταση της µητέρας της, συγγενών και φίλων, ξεκίνησε έναν τιτάνιο αγώνα, καθώς ως µονογονεϊκή οικογένεια έπρεπε να ξεπεράσει µια σειρά γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών. ∆ίπλα της σε όλη αυτήν την προσπάθειά της ο γιατρός, γυναικολόγος-µαιευτήρας του Βόλου, Γιώργος Χριστοδούλου, τον οποίο και ευχαριστεί συνεχώς.

Υστερα από δύο αποτυχηµένες προσπάθειες που έκανε σε γνωστό κέντρο εξωσωµατικής γονιµοποίησης στην Αθήνα, κατάφερε να µείνει έγκυος και πριν από περίπου 4 µήνες, στις 25 Σεπτεµβρίου 2018, έφερε στον κόσµο ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι.

«Είχα µια εύκολη εγκυµοσύνη, αλλά πολύ δύσκολη γέννα. Τα µωρά γεννήθηκαν λιποβαρή και εγώ παρουσίασα επιπλοκές. Χρειάστηκε να έρθει ελικόπτερο Super Puma για να µας µεταφέρει στον Βόλο. Σκεφτόµουν συνεχώς πως δεν είχα δικαίωµα να “φύγω” και υποσχέθηκα πως θα παλέψω για να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας στο νησί µας» αναφέρει.

Σήµερα που τα παιδιά έχουν λίγο µεγαλώσει, η Μαρία Καβούρη µπαίνει µπροστά στη µάχη των δηµοτικών εκλογών και µετά το «ναι» που είπε στον επικεφαλής του συνδυασµού, Θοδωρή Τζούµα, ετοιµάζει ένα πρόγραµµα επισκέψεων σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ οραµατίζεται την επόµενη µέρα «για µια Σκιάθο που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα µεγάλα νησιά».

Προτεραιότητά της ο τοµέας της υγείας, γιατί, όπως λέει, «τον χειµώνα είναι δύσκολα για όσους µένουµε εδώ, ενώ το καλοκαίρι, που χιλιάδες τουρίστες έρχονται για διακοπές, φαίνονται περισσότερο οι ελλείψεις». Η καθηµερινότητά της δεν είναι εύκολη, αλλά κυλάει πολύ ευχάριστα. Μέχρι το µεσηµέρι φροντίζει µόνη της τα µωρά, καθώς η µητέρα της εργάζεται ως καθαρίστρια στον παιδικό σταθµό. Με την αφή µπορεί και ανταποκρίνεται στα πάντα, ενώ το ένστικτο της µητέρας τη βοηθά ώστε να αντιλαµβάνεται τις ανάγκες τους.

«Βλέπει» και καµαρώνει τα παιδιά της και ονειρεύεται να είναι γερά και καλότυχα. «Θέλω τα παιδιά να σταθούν στα πόδια τους όπως στάθηκα και εγώ γιατί δεν είχα άλλη επιλογή. Θέλω να µη φοβούνται τίποτα. Λέω πως τα παιδιά µου είναι τα µάτια µου, αλλά δεν εννοώ πως τα έφερα στον κόσµο για να µε φροντίζουν. Ξέρω πώς είναι και ας µην τα έχω δει ποτέ. Είναι όµορφα και χαρούµενα. Οπως τα ονειρεύτηκα».

Μεγαλόπνοα σχέδια
Μιλάει ασταµάτητα για τα παιδιά της αλλά και για τα σχέδιά της για το νησί. «Η ακτοπλοϊκή αποµόνωση είναι ένα σοβαρό πρόβληµα Είµαστε τόσο κοντά στον Βόλο και συχνά τον χειµώνα µένουµε χωρίς σύνδεση. Το αεροδρόµιο που το καλοκαίρι έχει δεκάδες πτήσεις κάθε µέρα τον χειµώνα εξυπηρετεί µόνο την πρόσβαση από και προς την Αθήνα. Η Σκιάθος πρέπει να γίνει προορισµός για όλο τον χρόνο. Να µη νεκρώνει η ζωή τον χειµώνα, δεν είναι ωραία η εικόνα της παραλίας στη Χώρα που όλα τα καταστήµατα είναι κλειστά. Πρέπει να έρθουν εδώ επιχειρηµατίες για να επενδύσουν στον τουρισµό, και όχι µόνο, που να σέβονται το περιβάλλον του νησιού αλλά και τους ανθρώπους του» αναφέρει

Πηγή:ethnosΛέξεις Κλειδία - Tags
Μαρία Καβούρη Σκιάθος
5
τυφλή
3
Σχετικά άρθρα

Ο διάπλους της Σκιάθου με σανίδα από πλαστικά μπουκάλια

Τον διάπλου της Σκιάθου, με μια αυτοσχέδια σανίδα θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια, πραγματοποιούν από σήμερα δύο άτομα από την περιβαλλοντική οργάνωση «The Whale Company» προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τα πλαστικά απορρίμματα.

Τυφλό γατάκι παίζει για πρώτη φορά με παιχνίδια [βίντεο]

Μπορεί ο Όσκαρ να είναι τυφλός, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλει να παίξει όπως όλα τα άλλα γατάκια. Η οικογένεια που τον υιοθέτησε του δίνει τα παιχνίδια του για πρώτη φορά και η αντίδρασή του προκαλεί συγκίνηση.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×