op
×

Η Ισπανίδα ακτιβίστρια κατά των εξώσεων απόψε στο Μικρόπολις

Διαβάστηκε
Η Ισπανίδα ακτιβίστρια κατά των εξώσεων απόψε στο Μικρόπολις

Μία πρωτεργάτης του κινήματος κατά των εξώσεων απο την Ισπανία θα είναι σήμερα Σαββατο στο Μικρόπολις στις 19.00 για μία συζήτηση σχετικά με τους στόχους, την οργανωση και τη δράση του κινήματος.Η Ισπανία έχει βιώσει μια τεράστια φούσκα στεγαστικών δανείων, ως αποτέλεσμα της οποίάς ένας μεγάλος αριθμός Ισπανών έχουν δάνεια για υπερτιμημένα σπίτια . Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2007, πολλές οικογένειες δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις μηνιαίες πληρωμές τους . Με την αδυναμία πληρωμής , η τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του σπιτιού στο 60% της τιμής του. Η οικογένεια συνεχίζει να χρωστάει τη διαφορά μεταξύ του ποσού αυτού και του συνολικού ποσού του χρέους, και επιπλέον οι τόκοι και τα δικαστικά έξοδα προστίθενται στο ήδη μεγλαλο ποσό. Ως αποτέλεσμα αυτού του αξαιρετικά μεροληπιτικόυ υπερ των τραπεζών νόμου, μια οικογένεια μπορεί να συνεχίσει να έχει ένα τεράστιο χρέος (συχνά πάνω από € 100.000 ), ακόμη και αφου υποστεί έξωση και μείνει στο δρόμο.


Η "Πλατφόρμα Ζημιωμένων απο το Στεγαστικό Δάνειο" (Plataforma de Afectados por la Hipoteca, PAH) είναι ένα κοινωνικό κίνημα
που δημιουργήθηκε στη Βαρκελώνη το 2008, με στόχο την διεκδίκηση του δικαιωματος στην κατοικία και την αλλαγή των νόμων περι κατοικίας. Είμαστε ένα ακομματιστο, λαϊκό κίνημα, οργανωμένο σε πάνω από 200 τοπικά παραρτήματα σε όλη την Ισπανία. Η πολυεπίπεδη στρατηγική μας περιλαμβάνει :
- Μαζική πολιτική ανυπακοή : έχουμε σταματήσει πάνω από 1000 εξώσεις και έχουμε μετεγκαταστήσει περισσότερα από 1000 άτομα σε άλλα σπίτια .- Άμεση δράση και συλλογική διαπραγματευση με τις τράπεζες: στηρίζουμε τους ιδιοκτήτες σπιτιων στη διαπραγμάτευσή τους με την τράπεζα . Έχουμε καταφέρει χιλιάδες "νίκες" μέσα από ατομικές ή συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για παράδειγμα, πολλές οικογενειες πετυχαν τη συνολική διαγραφή του χρέους και μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους πληρώνοντας ενοίκιο ύψους του 30 % των εσόδων της οικογένειας .

- Δικαστικός αγώνας: Φέρνουμε τις υποθέσεις μας στα δικαστήρια σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης, μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ετσι ώστε να αλλάξουμε τις πτυχές του νόμου που είναι καταχρηστικές ή παράνομες.
- Πίεση για αλλαγή του ισπανικού δικαίου: συλλέξαμε 1.500.000 υπογραφές για να αλλάξουν οι νόμοι περί ενυπόθηκων δανείων και διεξάγαμε μια εκστρατεία για να κερδίσουμε την στήριξη από βουλευτές και να καταγγείλουμε εκείνους που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις. Αν και δεν έχουμε αλλάξει το νόμο, ωστόσο υπάρχει σαφής πρόοδος .

- Αλλαγή των τοπικών και περιφερειακών ρυθμίσεων: στα χαμηλότερα επίπεδα της αυτοδιοικησης έχουμε επιτύχει σημαντικες μεταρρυθμίσεις, όπως τη δημιουργία τοπικών φόρων για άδεια σπίτια.

Πανω απο όλα, η PAH δεν θεσπίζει μια κάθετη σχέση μεταξύ των νομικών εμπειρογνωμόνων απο τη μία και των ακτιβιστών και δανειοληπτών απο την άλλη. Αντίθετα, δίνουμε προτεραιότητα στην αμοιβαία βοήθεια, η οποία είναι απαραίτητη για να βγούμε απο την νοοτροπία της απόγωνωσης, και να αναγνωρίσουμε ότι η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές οικογένειες είναι ένα συλλογικό και όχι ένα μεμονωμένο πρόβλημα. Έχουμε, επίσης, την πεποίθηση ότι η συλλογική πάλη και η οργάνωση είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η αναγνώριση του δικαιώματος στέγασης για όλους .

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την PAH εδώ (αγγλικα):

Σχετικά άρθρα

"Ύστατη έκκληση": Ιστορικό μανιφέστο στην Ισπανία από την αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα

Πρόκειται για μια κραυγή σωτηρίας της Ευρώπης και του πλανήτη. Το υπογράφουν όλοι οι ηγέτες της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Αρχίζει με τη φράση: "Αυτή είναι παραπάνω από μια οικονομική και καθεστωτική κρίση: Είναι μια κρίση πολιτισμού" και καταλήγει: "Προσοχή: Το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει..

Οι Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο: Παρατηρητήριο Δημοτών για διαφάνεια και άμεση δημοκρατία

Έπειτα από δυο χρόνια έργου στην Πλατφόρμα Ισπανών Πολιτών για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους (PACD), σας παρουσιάζουμε ένα εργαλείο για τους πολίτες στο επίπεδο των δήμων: το Παρατηρητήριο Δημοτών.

O Manu Chao στο Μικρόπολις

Μια ακρίδα και η μπάντα της στο Μικρόπολις, με την μπλούζα της ΒΙΟ.ΜΕΣτο Μεξικό του έβγαλαν το παρατσούκλι "ακρίδα",ήταν ο τρόπος που ενσάρκωνε την μουσική του πάνω στη σκηνή.Εκεί βαφτίστηκε Chapulin,όπως μας εξομολογήθηκε.Σ' ένα χαρτί μας έδωσε την διευθυνσή του σχηματίζοντας με τα γράμματα ένα κύκλο κι όχι ως συνήθως σε συντεταγμένη ευθεία.

Με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ ο Manu Chao στο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης

Με εργαζόμενους και αλληλέγγυους της ΒΙΟΜΕ βρέθηκε σήμερα στο Μικρόπολις ο Manu Chao. Δήλωσε αλληλέγγυος και ο ίδιος στο εγχείρημα αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου.

Είναι καταστροφικό να "καπελώνεις" τα κινήματα

Ο Πάμπλο Ινγκλέσιας Τουριόν, επικεφαλής του Podemos, πανεπιστημιακός και ευρωβουλευτής, μιλάει στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Το κυρίαρχο δίπολο είναι “ολιγαρχία” εναντίον “δημοκρατίας”», επισημαίνει.

Podemos: Τέταρτη πολιτική δύναμη οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας

Το "Podemos", που καταγράφηκε στους εκλογικούς καταλόγους πριν από τρεις μήνες, ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του, δεν έχει κεντρικό πολιτικό συμβούλιο ούτε μέλη. Όμως συγκεντρώνοντς 1,2 εκατομμύρια ψήφους θα έχει πέντε ευρωβουλευτές, ενώ αν η τάση συνεχιστεί και στις βουλευτικές εκλογές του 2015 θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×