op
×
Κοινωνικά κινήματα και κράτος μέσα από την εμπειρία των γνωστών και άγνωστων εξεγέρσεων
Ανοιχτή συνέλευση του Φεστιβάλ Αμεσης Δημοκρατίας
01/05/14 19:30
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο
Κεντρικής Μακεδονίας » Θεσσαλονίκης » Θεσσαλονίκης
άλλα: H ανοιχτή συνέλευση του φεστιβάλ άμεσης δημοκρατίας διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στους ε. κ. χ. Μικρόπολις και Σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Κοινωνικά κινήματα και κράτος μέσα από την εμπειρία των γνωστών και άγνωστων εξεγέρσεων

Διαβάστηκε
Σχολείο, Βασ. Γεωργίου 27 και Μπιζανίου
Πέμπτη 1 Μαΐου 2014, 19.30 

"Κοινωνικά κινήματα και κράτος μέσα από την εμπειρία των γνωστών και άγνωστων εξεγέρσεων”, George Katsiaficas

Ο George Katsiaficas είναι ελληνοαμερικανός ερευνητής και συγγραφέας. Υπήρξε μαθητής του Χέρμπερτ Μαρκούζε και ενεργός σε κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Σήμερα διδάσκει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κορέα και μελετάει την ιστορία των κοινωνικών κινημάτων βάσης.

Η συχνά επαναλαμβανόμενη φράση “οι λαοί γράφουν την ιστορία” δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν μελετήσουμε τις λαϊκές εξεγέρσεις, όταν οι ενέργειες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σκιαγραφούν το μέλλον της ελευθερίας. Στις σύγχρονες περιπτώσεις ταυτόχρονης εμφάνισης τέτοιων κινημάτων που αψηφούν τα εθνικά σύνορα παρατηρείται μια διαδικασία αμοιβαίας ενίσχυσης και συνέργειας .

Στις περιόδους μετά τις εξεγέρσεις δημιουργούνται αυτόνομα μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις βάσης, ενισχύεται ο φεμινισμός, οι καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες και οι μειονότητες κινητοποιούνται για να διεκδικήσουν περισσότερα δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Ακόμη και μεταξύ αυτών που δεν συμμετείχαν στην εξέγερση, δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί εξαιτίας της ισχυρής ενέργειας που εκλύεται σε αυτές τις συναρπαστικές στιγμές. Αυτό το φαινόμενο, που αποκαλείται απο το Χερμπερτ Μαρκούζε «πολιτικός έρως» είναι πολύ σημαντικό για αναζωπύρωση της συλλογικής φαντασίας και την καλλιέργεια της ελπίδας.

Το “φαινόμενο έρως” δεν είναι απλώς μια νοητική πράξη, ούτε μπορεί απλά να υποταγεί στη θέληση ενός «συνειδητού στοιχείου» ή επαναστατικού κόμματος. Αντίθετα, τα λαϊκά κινήματα εμφανίζονται ως αυτενεργές δυνάμεις και παίρνουν την ιστορία στα χέρια τους . Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ικανότητα του συστήματος να χρησιμοποιεί την ενέργεια των εξεγέρσεων για να μεταρρυθμίσει απαρχαιωμένες κοινωνικές σχέσεις και να προσαρμόσει τις κοινωνίες στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Μια παγκόσμια επανάσταση με πλουραλιστικές και αποκεντρωμένες μορφές βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ορατή στους ξεσηκωμούς της Ασίας και του Αραβικού κόσμου, στις εξεγέρσεις της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, στις προσδοκίες των απλών πολιτών για λαϊκή εξουσία και περισσότερη δημοκρατία. Μπορεί να μοιάζει περιθωριοποιημένο, αλλά το διεθνές κίνημα σήμερα κινητοποιεί περισσότερους ανθρώπους που αντιτίθενται στον παγκόσμιο καπιταλισμό απ' ότι σε οποιοδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Όσο αποκτούμε επίγνωση της δύναμής μας και των στρατηγικών ικανοτήτων μας, οι μελλοντικές δράσεις μας μπορούν να γίνουν πιο εστιασμένες και συγχρονισμένες."Νεοαναρχισμός, ελευθεριακός δημοτισμός και πολιτική δράση στις σύγχρονες πόλεις”, Dimitrios Roussopoulos

Ο Dimitrios Roussopoulos ειναι ελληνοκαναδός ακτιβιστής, συγγραφέας και εκδότης, ενεργός σε ελευθεριακά , ειρηνιστικά και οικολογικά κινήματα από τη δεκαετία του 60. Είναι ιδρυτής του ελευθεριακού εκδοτικού οίκου Black Rose Books και συνεχιστής της σκέψης του Murray Bookchin.

Με την κατάρρευση του μαρξισμού - λενινισμού ως ιστορικού κινήματος, και με την απαξίωση των της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού, ανοίγουν νέοι ορίζοντες για μια απελευθερωτική πολιτική φιλοσοφία που προωθεί μια δημοκρατική κοινωνία χωρίς συγκεντρωτική πολιτική εξουσία, δηλαδή χωρίς κράτος.

Ωστόσο, αυτή είναι μία θεμελιώδης ερώτηση στις μέρες μας: “είναι δυνατή η κοινωνική επανάσταση σήμερα, όπως την είχαν οραματιστεί οι θεωρητικοί του 19ου αιώνα, στη σημερινή μορφή κοινωνίας;”

Για να γίνει και πάλι o αναρχισμός ένας χείμαρρος κοινωνικού μετασχηματισμού, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στον εποικοδομητικό αναρχισμό. Είναι απαραίτητο, κοιτάζοντας την ιστορία κατάματα, να αποκτήσουμε και πάλι μια γεωπολιτική αντίληψη της κοινωνικής αλλαγής. Αδράζοντας ενεργά την κάθε ευκαιρία, να είμαστε παρόντες στο δημόσιο χώρο και να συμμετέχουμε στη δημόσια συζήτηση, ανταποκρινόμενοι στις απτές προσδοκίες των ανθρώπων.

Για να μετασχηματιστεί σε δύναμη θεμελιώδους αλλαγής, ο αναρχισμός πρέπει να εξελιχθεί θεωρητικά και πολιτικά, και να προχωρήσει πέρα από τις -πολύ σημαντικές κατά τα άλλα- παρούσες μορφές δράσης του, τις διαδηλώσεις, τις εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών, τις ομιλίες, κτλ. Ένας “εποικοδομητικός αναρχισμός” απαιτεί την άμεση εμπλοκή στην εφαρμοσμένη πολιτική και μια σύνδεση με τον ευρύτερο δημόσιο χώρο της γειτονιάς και της πόλης, αναγνωρίζοντας τους χώρους αυτούς ως στρατηγικά πολιτικά πεδία.

Μικρόπολις Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία, Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου 18
Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, 19.30Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο web:
Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου, Θεσσαλονίκη 546 40, Ελλάδα
Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης
libre12o@gmail.com
"Ο Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Σχολείο αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Θεσσαλονίκη. Η δόμηση-διαμόρφωση των σύγχρονων πόλεων είναι συνυφασμένη με έναν τρόπο ζωής βασισμένο πάνω στην εκμετάλλευση της εργασίας, το θέαμα και την κατανάλωση. 

Οι χώροι που απομένουν για μας και τις ανάγκες μας, χώροι όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συναντηθούν, να δημιουργήσουν, να αλληλεπιδράσουν να συνάψουν σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας εκλείπουν. 

Η εντατικοποίηση της καθημερινής ζωής φανερώνει το πως ακόμα και ο προσωπικός μας χώρος και χρόνος διαμορφώνεται με βάση τα κυρίαρχα πρότυπα του καταναλωτισμού της διασκέδασης της αποχαύνωσης και της εξατομίκευσης.

Επανοικειοποιούμαστε τους δημόσιους χώρους, επαναπροσδιορίζοντας το χώρο και το χρόνο με βάση τις δικές μας ανάγκες, ενάντια στα συμφέροντα που μας θέλουν παραιτημένους και αδρανείς απέναντι στην καταπίεση. 

Απελευθερώνουμε τους δημόσιους χώρους από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της εξουσίας. Δίνοντας τόπο στην ελευθερία και την αυτοπραγμάτωση του ατόμου και του συνόλου μέχρι την ολική κοινωνική χειραφέτηση από οποιοδήποτε καταπιεστικό, εκβιαστικό θεσμό και εξουσιαστικό έλεγχο.       

Στόχος μας λοιπόν είναι η οργάνωση και η λειτουργία αυτού του κτιρίου ως ελεύθερου κοινωνικού χώρου, με κατεύθυνση προς την ελεύθερη μάθηση, την προώθηση μιας κουλτούρας συνεργασίας, αλληλεγγύης και αυτοκαθορισμού στη βάση της άμεσης δράσης και της άμεσης συμμετοχής, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις δόγματα και αυτοαναφορικά πρότυπα.κρίση : μια νέα συναίνεση ή η δυνατότητα της κοινωνίας για αυτοθέσμιση

Η κρίση, όπως παρουσιάζεται σήμερα από τους κυρίαρχους αποτελεί πρόσχημα για την επιβολή ενός οικονομικού & κοινωνικού κανιβαλισμού που παρουσιάζεται ως λύση για τη σωτηρία του συστήματος. 

Η κρίση είναι πολύ βαθύτερη και ουσιαστικότερη, είναι η ιδεολογική κρίση αυτού του συστήματος που αδυνατεί πλέον να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της κοινωνίας. Οι υποσχέσεις , για ευημερία, ανάπτυξη και ευτυχία πάνω στις οποίες σφραγίστηκε η ύπαρξη αυτού του συστήματος πλέον καταρρέουν. Φαίνεται πια πως η ευημερία επιφυλάσσεται γι’ αυτούς, ενώ από την άλλη η φτώχεια, η εξαχρείωση και η πείνα για όλους εμάς.

Πρόθεση μας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η συνολική ρήξη μ’ αυτό το χρεοκοπημένο και κοινωνικά απονοηματοδοτημένο σύστημα, μπροστά στην δυνατότητα που εγείρεται για την κοινωνία να πάρει τη ζωή στα χέρια της συλλογικά και από τα κάτω. 

Μέσα από διαδικασίες αυτοοργάνωσης και άμεσης δημοκρατίας δημιουργούμε νέες κοινωνικές σχέσεις, σχέσεις αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας που πραγματώνονται μόνο μέσα από τη λογική του αγώνα και της αντίστασης απέναντι σ’ ότι εκβιάζει της ίδιες μας τις υπάρξεις. το εγχείρημα αυτό δεν αποτελεί παρά μια απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση, ένα παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η ζωή σε κάθε γειτονιά από εμάς τους ίδιους.

από την ελεύθερη μάθηση, στη μάθηση της ελευθερίας

Στόχος του “ελεύθερου κοινωνικού χώρου Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας” είναι ο πειραματισμός πάνω στην ελεύθερη μάθηση και η επαναδιαπραγμάτευση της γνώσης. 

Η πραγμάτωση αυτής μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες αυτομόρφωσης, σε διάφορα γνωστικά πεδία, στοχεύει στην υπέρβαση των ρόλων δασκάλου μαθητή και την ανατροπή της λογικής της αυθεντίας, αλλά δεν σταματά εκεί. 

Σκοπός της είναι μέσα από τέτοιες διαδικασίες να περάσουμε στην παραγωγή γνώσης από και για την κοινωνία και μέσα από την έμπρακτη αμφισβήτηση του υπάρχοντος και την σύγκρουση με το κυρίαρχο μοντέλο εκπαίδευσης να οδηγηθούμε στην ατομική και συλλογική χειραφέτηση. 

Διότι η γνώση αποτελεί απαραίτητο όπλο στη διαδικασία απελευθέρωσης του ατόμου, μέσα από αυτή γεννάται η κριτική σκέψη και το άτομο πραγματώνεται ως ον αμφισβήτησης και συνείδησης απέναντι σε σκοταδιστικές και αυταρχικές λογικές.

Το κτίριο όπου στεγάζεται ο “ελεύθερος κοινωνικός χώρος Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας” χτίστηκε το 1897. 

Έπειτα από διάφορες χρήσεις πέρασε μέσω ανταλλαγής στην ιδιοκτησία της εκκλησίας  που το εκμεταλλευόταν  νοικιάζοντας το στο κράτος και για αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως σχολείο. 

Η εκκλησία επικαλέστηκε εν τέλει το πρόσχημα της μη στασιμότητας του κτιρίου προκειμένου αυτό να χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο ως σχολείο και να εκμισθωθεί ως  κέντρο διασκέδασης σε ιδιώτη.  

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε απόσταση μηνών ο ίδιος φορέας γνωμάτευσε μια ότι το κτίριο είναι κατάλληλο και μια ότι είναι ακατάλληλο. Έτσι ο χώρος έμεινε κλειστός και εγκαταλελειμμένος επί 6 χρόνια , παρά το πάγιο αίτημα των κατοίκων για σχολική στέγη στην περιοχή. Από τις 5/6/10 το κτίριο καταλήφθηκε και λειτουργεί ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος.Ο “ελεύθερος κοινωνικός χώρος σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας” είναι ένα ανοιχτό εγχείρημα όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει είτε ως άτομο είτε ως συλλογικότητα, σεβόμενος τα πολιτικά χαρακτηριστικά του. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη διαχειριστική συνέλευση, βασισμένες στις αμεσοδημοκρατικές-αντιιεραρχικές σχέσεις όπου ο καθένας συμμετέχει ως άτομο, μέσα από τη διαδικασία συνδιαμόρφωσης.

Εν έτει 2013 το Σχολείο ακόμη αποτελεί όλα αυτά που ξεκίνησε να γίνει και ακόμη περισσότερα. 

Στο χώρο γίνονται αυτό-οργανωμένα μαθήματα και ελεύθερες συναντήσεις ομάδων με βάση τη μάθηση σε συνάρτηση με τη συμμετοχή στην κοινότητα. Επίσης αναπτύσσονται στο χώρο δομές αλληλέγγυας οικονομίας όπως μαγειρείο και παντοπωλείο αλλά και κάθε Τετάρτη παζάρι προϊόντων οικολογικής γεωργίας. 

Στις δραστηριότητες του χώρου εντάσσονται επίσης πολιτικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις, η καλλιέργεια γης και η βιβλιοθήκη καθώς και η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση."


Σχετικά άρθρα

Οι μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο ζωές και δικαιώματα

Με την αποφασιστικότητά τους να σφραγίσουν τα σύνορα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

Φυλακές τύπου Γ: στέρηση ζωής, ταπείνωση, βασανισμός. Διαβάστε την επιστολή του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων

Η ήδη υπάρχουσα μορφή των Ελληνικών φυλακών δολοφονεί καθημερινά χιλιάδες δέσμιους ψυχικά και σωματικά, είτε με την πλήρη στέρηση της ζωής, είτε με την ταπείνωση, είτε με τα ναρκωτικά και τα ψυχοφάρμακα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×