op
×

Μία περιβαλλοντική απειλή πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Διαβάστηκε
Μία περιβαλλοντική απειλή πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια θέτουν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις σε έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα, με την οποία καλούν τους υπεύθυνους να υιοθετήσουν πιο αυστηρή στάση όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από τους "ξεπερασμένους" σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.


Στην έκθεση τονίζεται ότι ο λιγνίτης, ο πιο ρυπογόνος άνθρακας, είναι ευρέως διαθέσιμος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς αποτελεί φθηνό ενεργειακό πόρο. 


Προστίθεται επίσης ότι οι χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να βασίζουν τους ενεργειακούς τους πόρους σε μεγάλο βαθμό σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με βάση τον άνθρακα και έτσι "θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων στις χώρες αυτές, καθώς και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".


Οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί HEAL (Συμμαχία για την Υγεία και το Περιβάλλον) και Sandbag, το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (CAN) Ευρώπης, το δίκτυο CEE Bankwatch Network και ο οργανισμός Europe Beyond Coal προειδοποιούν ότι "δεκαέξι παλιές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία", μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina. 


Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από τα Δυτικά Βαλκάνια προκάλεσαν ατμοσφαιρική ρύπανση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή με τη σειρά της προκάλεσε κόστος υγειονομικής περίθαλψης που άγγιξε περίπου τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.


Επίσης, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει "όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να βελτιώσει την υγεία, να εξοικονομήσει κόστος για την υγεία και να αυξήσει την παραγωγικότητα τόσο στην ΕΕ, όσο και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων".


Μόνο το 2016, αυτοί οι δεκαέξι σταθμοί "εξάπλωσαν τόσο πολύ τη ρύπανση του διοξειδίου του θείου (SO2) όσο το σύνολο των 250 μονάδων καύσης άνθρακα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο ένας (από τους 16) σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, στο Ugljevik στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εξέπεμψε περισσότερο διοξείδιο του θείου απ' ό,τι όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα που έχει η Γερμανία, ενώ τα επίπεδα για τα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου είναι εξίσου ανησυχητικά" τονίζεται στην έκθεση.


"Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα και εξακολουθεί να είναι ένας αόρατος δολοφόνος στην Ευρώπη. Σημαντική ποσότητα ρύπανσης από τα Δυτικά Βαλκάνια ταξιδεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ρύπανση από τα Δυτικά Βαλκάνια αυξάνει την ήδη κακή ποιότητα του αέρα στις χώρες της Ε.Ε., Είναι καιρός οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον καθαρισμό του αέρα και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" δήλωσε η κύρια συντάκτης της έκθεσης και υπεύθυνη υγείας και έρευνας της οργάνωσης HΕΑL, Βλάτκα Μάτκοβιτς Πούλιτς (Vlatka Matkovic Puljic).


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Λέξεις Κλειδία - Tags
απειλή
20
λιγνίτης
19
περιβάλλον
394
Σχετικά άρθρα

«Κόκκινος συναγερμός» για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ έφθασαν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα ανθρωπογενή «αέρια του θερμοκηπίου».

Ελληνικά καθαριστικά που προστατεύουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν ο τριανταεξάχρονος σήμερα χημικός μηχανικός, απόφοιτος της σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γκουλέτσας, περίμεναν μαζί με τη σύζυγό του το πρώτο τους παιδάκι

Quitting Dance Performance

Προβολή της ακτιβιστικής dance performance “Quitting” της Γωγωντίνας Αντζάμπου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018 στη χωματερή Φυλής με έντονο οικολογικό προβληματισμό.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×