op
×

Ο οικολογικός ιστιοπλοϊκός τουρισμός και η ανάπτυξη του

Διαβάστηκε
Ο οικολογικός ιστιοπλοϊκός τουρισμός και η ανάπτυξη του

Συνοπτική παρουσίαση της δράσης "Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Φορτίου στο Αιγαίο"

Σχεδιάζουμε να οργανώσουμε το καλοκαίρι του 2019 τον οικολογικό ιστιοπλοϊκό τουρισμό συνδυασμένο με την πειραματική μεταφορά βιολογικών, τοπικών, μοναδικών προϊόντων του Αιγαίου από νησί σε νησί. Στόχος μας να ενισχύσουμε την αειφόρο ανάπτυξη μέσω της αναβίωσης της ιστιοπλοΐας σαν μέσο μεταφοράς με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακος και την οικολογική παραγωγή στα νησιά ανοίγοντας νέες αγορές για υψηλής ποιότητας και αξίας προϊόντα.

Προηγούμενη δράση της SAILMED

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση SAILMED έχει δράσει τα πέντε τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με στόχο την αναβίωση της ιστιοπλοΐας σαν μέσο μεταφοράς στο Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο. Είναι μέρος της διεθνούς δράσης Sail Transport Network η οποία συντονίζει τρία παραδοσιακού τύπου ιστιοπλοϊκά χωρίς μηχανή που διασχίζουν τον Ατλαντικό τέσσερις φορές το χρόνο και μεταφέρουν βιολογικά προϊόντα από την Καραϊβική στην Ευρώπη και αντίστροφα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακος. Άλλα ιστιοπλοϊκά συνδέουν εμπορικά την Σκανδιναβία με την Ιβηρική Χερσόνησο και όλες τις παράλιες χώρες.

Το 2017 κάναμε τον πρώτο γύρο σε 6 νησιά όπου παραλάβαμε δείγματα από παραγωγούς βιολογικών, τοπικών, μοναδικών προϊόντων τα μεταφέραμε σε άλλα νησιά και την Αθήνα για να αποδείξουμε πρακτικά την δυνατότητα δρομολογίων και μεταφοράς και να προκαλέσουμε την δημιουργία νέων εμπορικών δεσμών.

Το 2018 πρώτα μεταφέραμε 1000 λίτρα ελαιολάδου από Καλαμάτα στην Ιταλία με τελικό προορισμό Ζυρίχη (με ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το λιμάνι της Civitanova). Κατόπιν καλύψαμε 18 νησιά του Αιγαίου στον φετινό γύρο. Η δράση μας περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση της ιστορίας της ιστιοπλοΐας από τη Νεολιθική εποχή μέχρι και το μέλλον όπως σήμερα παρουσιάζεται.

Στις επαφές μας με παραγωγούς, εμπόρους, συλλόγους και τοπική αυτοδιοίκηση διαπιστώσαμε την έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου τόσο για προϊόντα όσο και για επιβάτες τώρα που τα παλιά ποστάλια έπαψαν να οργώνουν τη θάλασσα. Η ευκαιρία δημιουργίας νέου τύπου ιστιοπλοϊκού θαλάσσιου οικολογικού τουρισμού με εμπορικές προεκτάσεις δεν πρέπει να χαθεί.

Μελλοντική δράση της SAILMED

Θα χρησιμοποιήσουμε σχετικά παλαιότερα ενοικιαζόμενα επαγγελματικά ιστιοπλοϊκά σκάφη (15ετιας), έμπειρους καπετάνιους που ξέρουν να πλέουν μόνο με τα πανιά και η μηχανή θα χρησιμοποιείται μόνο για την προσέγγιση λιμανιών. Οι τουρίστες θα είναι μέλη της οργάνωσης και θα συμμετέχουν στην ιστιοπλοΐα, στην μεταφορά των πειραματικών ποσοτήτων οικολογικών προϊόντων, θα ξεναγούνται στα νησιά, στους παραγωγούς, τα μονοπάτια, τον πολιτισμό και θα γεύονται την τοπική κουζίνα. 

Το είδος του οικολογικού ιστιοπλοϊκού τουρισμού είναι μια νέα κατηγορία που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες όπως είναι η παρακολούθηση της θαλάσσιας πανίδας : φάλαινες, δελφίνια, κοράλλια, θαλασσοπούλια κ.α. Το Αιγαίο είναι μοναδικός τόπος βιοποικιλότητας και δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί αυτή ή όψη του τουρισμού. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη νέας τουριστικής δραστηριότητας σε ψηλό επίπεδο ποιότητας.

Τέλος, η δράση μας στοχεύει να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό ως σημαντικό στοιχείο του τουριστικού περιεχομένου της Ιστιοπλοϊκής μεταφοράς φορτίου με αναφορές στις ιστιοπλοϊκές αρχαιολογικές ανακαλύψεις όπως του σπηλαίου Φράγχθι του βραχογραφήματος του Στρόφυλου Ανδρου των ευρημάτων των Κυθήρων κ.α. καθώς και συστήνοντας στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στα νησιά. Αυτές οι παρουσιάσεις γίνονται επίσης σε οργανωμένες συγκεντρώσεις σε ομίλους, τοπική αυτοδιοίκηση και σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Απομακρύνουμε τους ιστιοπλόους τουρίστες από το κλασικό ήλιος και θάλασσα εμπλουτίζοντας με πολιτιστική διάσταση τον ήπιο τουρισμό.Σχετικά άρθρα

"Tourists go home, refugees welcome" : Γιατί οι κάτοικοι της Βαρκελώνης προτιμούν τους πρόσφυγες από τους τουρίστες

Διαμαρτυρίες και μέτρα κατά της εισβολής των τουριστών το περασμένο καλοκαίρι σε: Βενετία, Ρώμη, Άμστερνταμ, Φλωρεντία, Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×