op
×

Ημερίδα "Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση, παιδιά - γονείς - εκπαιδευτικοί"

Διαβάστηκε
Ημερίδα  Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση, παιδιά - γονείς - εκπαιδευτικοί

Η  ομάδα "Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση", σε συνεργασία με το Σχολείο Παιχνιδιού - Εργαστήρι Πολιτιστικής Εκπαίδευσης, τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη - Human Library Greece και το Σύλλογο Διδασκόντων 66ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, διοργανώνει την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 στις 16:45, στο 66ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ημερίδα με θέμα «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση, παιδιά - γονείς - εκπαιδευτικοί»


Το περιστατικά ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού (bullying) στην εκπαίδευση  συχνά δεν γίνονται αντιληπτά ως τέτοια,  δεν υπάρχουν συστηματικές δράσεις στο επίπεδο της πρόληψης και υπάρχει αμηχανία όταν χρειασθεί να αντιμετωπιστούν στην πράξη. Γενικά είναι ένα παραμελημένο ζήτημα  στην εκπαιδευτική ατζέντα που μέχρι τώρα καλύπτεται από σιωπή και αμηχανία.

Στόχος της ημερίδας είναι να ανοίξει γόνιμο διάλογο για το  θέμα του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στην εκπαίδευση  και να επισημάνει την αναγκαιότητα ανάληψης συστηματικών και πολυεπίπεδων δράσεων για τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας για όλα τα μέλη του, δηλαδή τα παιδιά, τους γονείς και τους/τις εκπαιδευτικούς -όπως γίνεται σε αρκετά κράτη της ΕΕ.


Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, ένα σχολείο  όπου όλα τα παιδιά θα απολαμβάνουν πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, ένα σχολείο ''καθαρό''  από κάθε μορφή εκφοβισμού και παρενόχλησης.

Στην ημερίδα θα γίνει παρουσίαση της καταγραφής των ομοφοβικών και τρανσφοβικών περιστατικών στη σχολική ζωή με βάση τα δεδομένα της έρευνάς μας  που διεξήχθη μέσω διαδικτύου από το 2010 έως το 2013 και θα γίνει ενημέρωση για τη νομοθεσία της ΕΕ και της Ελλάδας σχετικά με την ίση μεταχείριση σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.   Στη συνέχεια, θα προταθούν όροι βελτίωσης των προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής -διαφυλικών σχέσεων και καλές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ομοφοβικού/τρανσφοβικού εκφοβισμού στην εκπαίδευση και θα τονιστεί η  αναγκαιότητα μιας αντισεξιστικής εκπαιδευτικής πολιτικής - με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση μιας νέας αντίληψης για τον ανδρισμό καθώς  αυτό συνδέεται  άμεσα μείωση του  ομοφοβίας και της  τρανσφοβίας.

Τέλος,  θα παρουσιασθεί, ως παράδειγμα,  ένα παιδικό βιβλίο που σέβεται την οικογενειακή ποικιλομορφία και μπορεί να συμβάλει στην άρση ορισμένων εμποδίων που  προέρχονται από την ομοφοβία, την ύπαρξη προκαταλήψεων και την έλλειψη ανάλογων παραδειγμάτων στο παιδαγωγικό υλικό.

Η εκδήλωση στο facebook

Ηλεκτρονική επικοινωνία με την ομάδα "Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση": info@omofovia.gr  
Πληροφορίες: Σαπουντζάκης Πέτρος, τηλ 6944-188822 και 6943-056072

Σχετικά άρθρα

Βίντεο: Μία μέρα σε ένα σχολείο της Φινλανδίας

Συχνά ακούγεται πως το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει ξεχωριστό; Πόσο διαφέρει από το δικό μας; Τι μαθήματα διδάσκονται; Δίνει ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς να καινοτομήσουν; Τι μέσα έχουν στη διάθεση τους; Ποιος ο ρόλος των μαθητών;

Εκπαίδευση για όλους χωρίς όρια από το πρώτο δωρεάν διαδικτυακό Οικουμενικό Σχολείο

Χιλιάδες μαθητές και γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Οικουμενικού Σχολείου Αθηνά για μια «Εκπαίδευση για όλους, χωρίς όρια», κατακλύζοντας το site www.arnos.gr που παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε 8.000 video – μαθήματα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.

Ημερίδα για την Αλληλέγγυα Επιχειρηματικότητα από τη Γραμμή των Οριζόντων

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «στη Γραμμή των Οριζόντων» σας προσκαλεί την Παρασκευή 20 Ιουνίου και ώρα 16:00 σε ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Απασχόληση Ανέργων Από Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες Μέσω Δράσεων Αλληλέγγυας Επιχειρηματικότητας»

Όχι στην τρανσφοβία και την ομοφοβία/Διεθνιστική Εργατική Αριστερά

Οι διοργανωτές/ριες εστιάζουν φέτος στη δυνατότητα επιλογών στην οικογενειακή ζωή των ΛΟΑΤ (LGBTQ) ανθρώπων: «Η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να μας στερεί και αυτό το δικαίωμα... Η ισότιμη πρόσβαση στο οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση μιας σύγχρονης δημοκρατίας. H εξαίρεση πολιτών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, τον γάμο, την τεκνοποίηση, την παιδοθεσία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου σημαίνει τον ουσιαστικό και επιλεκτικό αποκλεισμό τους από την πολιτειακή προστασία…».

Ενημερωτική καμπάνια για την Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου

Σήμερα στην Πλατεία Κοραή: Οι τρανς άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις διακρίσεις όταν αναζητούν εργασία. Η αναγνώριση ταυτότητας φύλου και τα σωστά έγγραφα βοηθούν τη διαδικασία εύρεσης εργασίας...

Επιστολή 16χρονης: "Θέλω να ξέρετε κι εσείς και οι γύρω σας ποιος σας μιλάει, ποιος υψώνει το κεφάλι του"

Αγαπητέ κ. Υπουργέ Παιδείας, κ. Πρωθυπουργέ, Υπουργοί λοιπών υπουργείων, κύριοι βουλευτές, Ξέρω πως θέλει θάρρος μια απλή δεκαεξάχρονη να εκφράσει τα παράπονά της στα πρόσωπά σας, αλλά από το να τα έχω μέσα μου και να με βασανίζουν, προτιμώ να εκφραστώ. Δημοκρατία έχουμε, άλλωστε.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×