op
×

Οι γυναίκες που ζουν στο "σκοτάδι"

Διαβάστηκε
Οι γυναίκες που ζουν στο  σκοτάδι


Τις γυναίκες Ρομά, τις γυναίκες πρόσφυγες, τις κρατούμενες, τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, μας καλεί να θυμηθούμε σήμερα παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Υγεία για Όλους», Γεώργιος Χρούσος, και μας προτρέπει να μην τις ξεχνάμε.


Το εθελοντικό πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» για την επέτειο εορτασμού της παγκόσμιας Hμέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιήσει ιατρικές παρεμβάσεις στις γυναικείες φυλακές Θήβας, σε δομή προσφύγων στις Θερμοπύλες και σε δομή κακοποιημένων γυναικών.


Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρούσος και η συντονίστρια του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου, από τις δράσεις του προγράμματος έχουν διαπιστώσει την ανάγκη παρεμβάσεων στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ειδικότερα, «οι γυναίκες Ρομά αποτελούν διαχρονικά τα σιωπηλά θύματα ακραίων συμπεριφορών, βίαιων ενεργειών, ρατσιστικών προκαταλήψεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας» .


Αναφορικά με τις γυναίκες πρόσφυγες, «κάνουν έναν καθημερινό αγώνα να τα βγάλουν πέρα, καθώς παλεύουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και, παράλληλα, να φροντίσουν τις οικογένειές τους που συνωστίζονται σε ετοιμόρροπα σπίτια και σκηνές. Πολλές ζουν υπό την απειλή βίας και εκμετάλλευσης, ενώ τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες τραυματικές εμπειρίες και βιώνουν την απόγνωση, καθώς και πολλά προβλήματα υγείας».


Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» έχει αναπτύξει δράση και στις γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές, οι οποίες, σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, «αντιμετωπίζουν σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα, προβλήματα υγείας, έλλειψη οικογενειακών δεσμών, ή κλονισμένες οικογενειακές σχέσεις, ανεργία και φτώχεια. Στους χώρους κράτησης, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, με την έλλειψη εξειδικευμένου και κατάλληλου προσωπικού για τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών που μένουν στη φυλακή μαζί με τις μητέρες τους, και την περιορισμένη επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον». 


Όσο για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, όπως αναφέρει ο κ. Χρούσος, «βιώνουν τον φόβο της κακοποίησης, τον πανικό, με αποτέλεσμα εκτός από τα ψυχιατρικά προβλήματα, να αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας».


Λέξεις Κλειδία - Tags
Ρομά
12
γυναίκες
213
πρόσφυγες
1148
Σχετικά άρθρα

Νέα Ζηλανδία: Οι γυναίκες φόρεσαν μαντίλες σε ένδειξη αλληλεγγύης

Οι γυναίκες σε όλη τη Νέα Ζηλανδία έβαλαν μαντίλες την Παρασκευή για να δείξουν  την αλληλεγγύη τους στους μουσουλμάνους μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία 50 ατόμων σε δύο τζαμιά στην πόλη Christchurch.

Ένα ακόμη περιστατικό σε βάρος ανήλικου πρόσφυγα στην Κόνιτσα, αναφέρει ο συντονιστής του σχετικού προγράμματος της ΜΚΟ «Άρσις»

Ένα ακόμη περιστατικό σε βάρος ανήλικου πρόσφυγα στην Κόνιτσα, μία εβδομάδα πριν από τη χθεσινή επίθεση των κουκουλοφόρων

Εκεί που το 53% των βουλευτών είναι γυναίκες

Το να συμπεριληφθεί η φωνή των γυναικών στην πολιτική είναι το σημείο εκκίνησης μιας διαδικασίας που αποβλέπει στο να επανεξετάσει το ζήτημα των προνομίων αλλά και των προκαταλήψεων που αφορούν τα φύλα και την κοινωνική ανισότητα. 

Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων: Το μοντέλο από τη Σομαλία που υπέστη το βάναυσο τελετουργικό

Το μοντέλο από τη Σομαλία που υπέστη το βάναυσο τελετουργικό μίλησε στο περιοδικό Vogue για τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να εξαλειφθεί 

Καθημερινά, σώζει ζωές μέσα από τη θάλασσα - Η μόνη γυναίκα κυβερνήτης σκάφους στα ανατολικά σύνορα

Επικελευστής Μαρία Κόντη. Από την Κέρκυρα, από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, στο Μόλυβο της βόρειας Λέσβου, γυναίκα κυβερνήτης του «ιστορικού» σκάφους του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ 602
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×