op
×

Η Φυματίωση είναι εδώ

Διαβάστηκε
Η Φυματίωση είναι εδώ

Η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, αποτελώντας μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή την 24η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε μέρα σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί και να προληφθεί αλλά και να θεραπευθεί. Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, με τον αριθμό των δηλούμενων περιπτώσεων και τη δηλούμενη επίπτωση της νόσου να παρουσιάζουν μικρή πτωτική τάση κατά το διάστημα 2004 - 2017.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κλπ.) και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το 2019 είναι «Ήρθε η ώρα» και δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να δράσουμε, βασισμένοι στις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών.

 

Στη χώρα μας, ήρθε η ώρα όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ για δράση. Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε την φυματίωση με τα εξής:

 

- Αξιόπιστη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος.

- Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.

- Στελέχωση και λειτουργία των αναγκαίων αντιφυματικών ιατρείων.

- Ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργούς και λανθάνουσας φυματίωσης, μεταξύ των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

- Έγκαιρη διάγνωση όλων των μορφών φυματίωσης.

- Ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία και συνεχή φροντίδα όλων των ασθενών με φυματίωση.

Ο ΕΟΔΥ παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη φυματίωση στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2Wiv4N3Λέξεις Κλειδία - Tags
φυματίωση
7
Σχετικά άρθρα

Γιατροί χωρίς Σύνορα σε Johnson & Johnson: Μειώστε την τιμή βασικού φαρμάκου για τη φυματίωση για να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απηύθυναν έκκληση στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson (J&J) να μειώσει την τιμή του νέου φαρμάκου κατά της φυματίωσης βεδακιλίνη στο μισό, ώστε να μπορούν να σωθούν περισσότερες ζωές.

Δωρεάν εμβολιασμοί νηπίων από το Δήμο Χαϊδαρίου

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Χαϊδαρίου, το τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου θα πραγματοποιήσει την δερμοαντίδραση Mantoux για τον έλεγχο της φυματίωσης, για την κάλυψη των παιδιών στα Νηπιαγωγεία.

Κρατούμενοι Κορυδαλλού: Πεθαίνουμε από φυματίωση

Τραγικά επικίνδυνες παραμένουν οι συνθήκες στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, που έχει χαρακτηριστεί από τους κρατούμενους «Κολαστήριο», σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο enikos.gr. Οι κρατούμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις ζητώντας μεταξύ άλλων την απομάκρυνση της διευθύντριας των φυλακών.

Phumeza Tisile: “Δεν ήθελα να είμαι ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο”

H Phumeza Tisile (Φουμέτσα Τισίλ), Νοτιοαφρικανή ασθενής στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που κατάφερε, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, να νικήσει την εξαιρετικά ανθεκτική φυματίωση (XDR-TB) και να μεταφέρει το αίτημά της για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας στην Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη, έρχεται στην Ελλάδα για μια ομιλία στο Health Forward στις 14 Σεπτεμβρίου 2014.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×