op
×

Καινοτόμος εφαρμογή ενισχύει το έργο των διωκτικών αρχών ενάντια στο λαθρεμπόριο αλκοολούχων προϊόντων

Διαβάστηκε
Καινοτόμος εφαρμογή ενισχύει το έργο των διωκτικών αρχών ενάντια στο λαθρεμπόριο αλκοολούχων προϊόντων

Σε στενό μαρκάρισμα φαίνεται πως έχουν οι ελεγκτικές αρχές και οι διωκτικές υπηρεσίες της χώρας τα κυκλώματα που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλκοολούχων προϊόντων εκμεταλλευόμενα τα κενά και τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα ένα κύκλωμα νοθευμένων & λαθραίων αλκοολούχων στα δίχτυα του Σ.Δ.Ο.Ε.

Ύστερα από ελέγχους, που διενεργήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.) σε διάφορες  περιοχές της χώρας, στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Μάρτιο 2019, φαίνεται πως κατασχέθηκαν 11.699,74 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης στη Βόρεια Ελλάδα ενώ, στον νομό Αττικής εντοπίστηκαν 1.014 επώνυμες φιάλες που είχαν υποστεί νοθεία φέροντας στο εσωτερικό τους ποτό άγνωστης προέλευσης.

Επίσης, βρέθηκαν 1.400 κενές φιάλες, οι οποίες προορίζονταν για γέμισμα και επανασφράγιση καθώς και 14.200 τεμάχια πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, καπάκια φιαλών και ζελατίνες καπακιών μαζί με 4.752 φύλλα χαρτιού με εκτυπωμένα σήματα. Όλο το παράνομο εμπόρευμα έφερε πλαστά εκτυπωμένα σήματα γνωστών εταιρειών εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Η υπερφορολόγηση τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο

Οι διαδοχικές αυξήσεις στους φόρους των αλκοολούχων ποτών ενίσχυσαν την παραβατικότητα και τη νοθεία στον κλάδο. Παράλληλα, η παραμονή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα στην Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις της ΕΕ -40% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο- και κατά 450% πάνω από τη γειτονική Βουλγαρία φαίνεται πως αποτελεί ισχυρό κίνητρο για το παρεμπόριο.

LOTify: το νέο πιλοτικό σύστημα ιχνηλασιμότητας αλκοολούχων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Οι στρεβλώσεις στην αγορά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται για κάθε νόμιμη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο συνέβαλε στη διαμόρφωση μίας καινοτόμου λύσης από τον κλάδο αλκοολούχων ποτών. Πρόκειται για την πιλοτική ηλεκτρονική πλατφόρμα «LOTify» που αφορά στην ιχνηλασιμότητα των αλκοολούχων ποτών.

Η καινοτόμος εφαρμογή παραχωρήθηκε δωρεάν στην επίσημη εκδήλωση που έλαβε μέρος στις 13 Μαρτίου 2019 προς τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με σκοπό να ενισχύσει και να συμβάλλει στο έργο των Διωκτικών Αρχών στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Το LOTify αξιοποιεί την πληροφορία των κωδικών παρτίδας LOT, οι οποίοι αναγράφονται υποχρεωτικά σε κάθε συσκευασία κατά την παραγωγή και συμβάλλουν στην ταυτοποίηση της παρτίδας του προϊόντος μέσω της ιχνηλασιμότητας, δηλαδή της διαδικασίας παρακολούθησης της διακίνησης του προϊόντος. Το LOTify κατά την πιλοτική λειτουργία του θα μπορεί να ταυτοποιεί τον αριθμό LOT στο μεγαλύτερο όγκο εισαγόμενων και εξαγόμενων αλκοολούχων ποτών.

Το LOTify «στην υπηρεσία» της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ παρουσιάζοντας τα  απολογιστικά  στοιχεία του 2018 διαπίστωσε περίπου 900 παραβάσεις σε 15.233 ελέγχους, ενώ κατέσχεσε σχεδόν 70.000 λίτρα αλκοολούχων προϊόντων. Ήδη για το 2019 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει περισσότερους από 15.000 τελωνειακούς ελέγχους  στα  αλκοολούχα  ποτά.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γεώργιος Πιτσιλής, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του LOTify, δήλωσε πεισμένος ότι «η χρήση της πλατφόρμας από τις διωκτικές υπηρεσίες θα αποτελέσει ένα συμπληρωματικό μέσο ελεγκτικών επαληθεύσεων και ότι με την εξέλιξή της θα καλύψει το θέμα της ιχνηλασιμότητας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας αλκοολούχων ποτών».Λέξεις Κλειδία - Tags
νοθευμένο αλκοόλ ΑΑΔΕ
21
λαθραία
3
αλκοόλ
4
εφαρμογή
49
Σχετικά άρθρα

Εφαρμογή ζωντανεύει φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, επιτρέποντας στα πρόσωπα να τρέξουν τρισδιάστατα έξω από το κάδρο! (Video)

Nέα εφαρμογή ζωντανεύει φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, επιτρέποντας στα πρόσωπα να τρέξουν τρισδιάστατα έξω από το κάδρο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×