op
×

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ποιοι θα έχουν έκπτωση έως 2100 ευρώ

Διαβάστηκε
Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ποιοι θα έχουν έκπτωση έως 2100 ευρώ

Η εφαρµογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ανοίξει από την εφορία. Μισθωτοί και συνταξιούχοι μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης δικαιούνται έκπτωση φόρου, που ουσιαστικά είναι η παροχή του αφορολόγητου ορίου.

Υπό µία, όµως, πολύ σηµαντική προϋπόθεση. Να έχουν δαπανήσει ένα µέρος του εισοδήµατός τους από µισθωτές υπηρεσίες µε τη χρήση ηλεκτρονικού τραπεζικού µέσου, δηλαδή µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή µε πίστωση τραπεζικών λογαριασµών των επιχειρήσεων ή των επαγγελµατιών από τους οποίους αγοράζουν προϊόντα ή λαµβάνουν υπηρεσίες αντίστοιχα.

Με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονοµικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, επήλθαν δύο αλλαγές στη σχετική υποχρέωση. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωµών για την οικοδόµηση του αφορολόγητου ορίου οι φορολογούµενοι που έχουν ετήσιο πραγµατικό εισόδηµα έως 6.000 ευρώ καθώς και όσοι έχουν ετήσιο τεκµαρτό εισόδηµα έως 9.500 ευρώ.

Πρόκειται, δηλαδή, κατά κύριο λόγο για περιστασιακά απασχολούµενους ή ανέργους µε ελάχιστο ετήσιο εισόδηµα οι οποίοι, για να οικοδοµήσουν το αφορολόγητο όριο, λαµβάνοντας την έκπτωση φόρου θα πρέπει να συγκεντρώσουν χάρτινες αποδείξεις. 

Η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο για τους µισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελµα αγρότες είναι:

 • 1.900 ευρώ για όσους είναι άγαµοι ή έγγαµοι χωρίς παιδιά
 • 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί
 • 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά
 • 2.100 για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά (λαµβάνουν και οι δύο σύζυγοι την έκπτωση ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών της οικογένειας).

Η έκπτωση φόρου χορηγείται ολόκληρη για εισόδηµα έως 20.000 ευρώ και για υψηλότερο εισόδηµα περιορίζεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήµατος.

Ο φόρος εισοδήµατος υπολογίζεται µε την παρακάτω κλίµακα:

 • Εως 20.000 ευρώ µε συντελεστή 22%
 • Από 20.000 έως 30.000 € µε συντελεστή 29%
 • Από 30.000 έως 40.000 µε συντελεστή 37% και
 • Από 40.000 και άνω µε συντελεστή 45%

Για παράδειγµα, έγγαµος µισθωτός µε ένα παιδί έχει ετήσιο εισόδηµα 22.000€. Ο φόρος κλίµακας που του αναλογεί ανέρχεται σε 4.980 ευρώ. Επειδή, όµως, έχει ένα προστατευόµενο τέκνο, του γίνεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία ψαλιδίζεται κατά 20 ευρώ επειδή έχει εισόδηµα 2.000 ευρώ πάνω από τα 20.000. Ετσι του αναλογεί φόρος εισοδήµατος ύψους 3.050 ευρώ. Θα πρέπει όµως να δαπανήσει και ένα µέρος του εισοδήµατός του µε πλαστικό χρήµα.

Το ποσό που πρέπει να δαπανηθεί µε πλαστικό χρήµα υπολογίζεται µε βάση την παρακάτω κλίµακα: για ετήσιο εισόδηµα από 1 έως 10.000 ευρώ στο 10%, από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ στο 15% και από 30.000,01 ευρώ και άνω στο 20% και µέχρι 30.000 ευρώ. Ετσι, ο φορολογούµενος του παραδείγµατός µας θα πρέπει να δαπανήσει µε πλαστικό χρήµα το ποσό των 2.800€.

Αν έχει δαπανήσει λιγότερα, τότε χάνει ουσιαστικά µέρος της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Για το ποσό της δαπάνης µε πλαστικό χρήµα που του λείπει του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%. Ετσι, αν αντί για 2.800 ευρώ έχει δαπανήσει µε πλαστικό χρήµα 1.800 ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήµατος ύψους 220 ευρώ.

Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωµών για την οικοδόµηση του αφορολόγητου ορίου εξαιρούνται µερικές κατηγορίες φορολογουµένων, όπως είναι οι φορολογούµενοι εβδοµήντα (70) ετών και άνω, άτοµα µε ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συµπαράσταση, οι περιστασιακά απασχολούµενοι µε χαµηλό εισόδηµα κ.ά.

Οι φορολογούµενοι αυτοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις σε φυσική µορφή. Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων υπολογίζεται µε την ίδια κλίµακα που υπολογίζονται και οι ελάχιστες δαπάνες µε πλαστικό χρήµα. Για την οικοδόµηση του αφορολόγητου ορίου αναγνωρίζονται οι παρακάτω κατηγορίες δαπανών:

 • Διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά
 • Αλκοολούχα ποτά και καπνός
 • Ενδυση και υπόδηση
 • Στέγαση, εξαιρουµένων των ενοικίων
 • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
 • Υγεία
 • Μεταφορές, εξαιρουµένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχηµάτων, πλην των ποδηλάτων
 • Επικοινωνίες
 • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουµένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών
 • Εκπαίδευση
 • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
 • Αλλα αγαθά και υπηρεσίες
Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Οικονομία για το κοινό καλό: Ένα οικονομικό μοντέλο στην υπηρεσία όλων αλλά και του περιβάλλοντος

Για να ληφθούν πραγματικά, αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, είναι αναγκαίο ν’ απομακρυνθούμε από το νεοφιλελεύθερο σύστημα με τα τεράστια για ορισμένους πλεονεκτήματα.

Το μικρό οικονομικό θαύμα της Τσεχίας

Μπορεί η Γερμανία να θεωρείται "οικονομική ατμομηχανή" της Ευρώπης, αλλά η στατιστική δείχνει ότι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στη γειτονική Τσεχία. Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας;
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×