op
×

Οι Ζαπατίστας δέχονται ολομέτωπη επίθεση

Διαβάστηκε
Οι Ζαπατίστας δέχονται ολομέτωπη επίθεση

Η Terra Verde (Πράσινη γη) οργανώνει στα πλαίσια της Διεθνής ημέρα αγώνα και αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και τους ιθαγενείς λαούς

Προβολή Ντοκιμαντέρ: "Αutonomia Zapatista - ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός". Διάρκειας 70 λεπτών θα ακολουθήσει συζήτηση 

Την Τετάρτη 10 Απριλίου στα πλαίσια της Διεθνής ημέρα αγώνα και αλληλεγγύης με τους Ζαπατίστας και τους ιθαγενείς λαούς

Στις 20:00 στο πεζόδρομο της Τσουδερών-Χανιά

___________________________________________________________

ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!

 

Στην Τerra Verde ( Πράσινη Γη )  διακινούμε καφέ με  άρωμα αγώνα και αλληλεγγύης!


Καφέ που φτάνει στο τραπέζι μας από την μακρινή, εξεγερμένη γη των ζαπατίστας στα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού.


Στους αμέτρητους λόγους που έχουμε για να προτιμούμε τον ζαπατίστικο καφέ, προστέθηκε -αυτή τη φορά δυστυχώς- ένας ακόμη: Οι Ζαπατίστας δέχονται ολομέτωπη επίθεση.

 

Η νέα μεξικάνικη κυβέρνηση προωθεί την επιβολή γιγαντιαίων σχεδίων "ανάπτυξης" (τουριστικής, βιομηχανικής, εξορυκτικής, καλλιεργειών μεταλλαγμένων τροφίμων) στο νότο του Μεξικού. Σχέδια ανάπτυξης  που σημαίνουν αρπαγή και λεηλασία της γης των ζαπατίστας, της γης των ιθαγενών λαών. Που σημαίνουν έναν νέο πόλεμο κατάκτησης.

 

Οι ζαπατίστας δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν ενάντια στην επιβολή αυτών των σχεδίων. Όσα κερδήθηκαν με τόσο κόπο αυτά τα 25 χρόνια αγώνα για αυτονομία και αυτοδιαχείριση των αναγκών τους δεν πρόκειται να χαριστούν σε κανέναν!
φωτ. Flickr

 

"Μόνοι μας θα υπερασπιστούμε ό,τι έχουμε χτίσει, ακόμα κι αν χρειαστεί να πολεμήσουμε... θα συγκρουστούμε, δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν εδώ αυτά τα προγράμματα της καταστροφής…Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα πρόγραμμα που καταστρέφει τη ζωή της ανθρωπότητας και σκοτώνει τη μάνα γη»(Ζαπατιστικός Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση, 1η Γενάρη 2019). 

 

Καταγγέλλουμε κάθε επίθεση εναντίον των ζαπατίστικων κοινοτήτων, είτε γίνουν απευθείας από το ίδιο το μεξικάνικο κράτος για να επιβάλλει τα μέγα-σχέδιά του, είτε από παραστρατιωτικές ένοπλες ομάδες που δυστυχώς ξεκίνησαν ήδη να δρουν.

 

Φέτος, στις 10 Απρίλη, κλείνουν 100 χρόνια από τη δολοφονία του Ζαπάτα. Η μεξικάνικη κυβέρνηση, την ώρα που εξαπολύει επιθέσεις ενάντια σε όποιον υπερασπίζεται τη γη και τη ζωή του από την αδηφαγία της «ανάπτυξης», αναγγέλλει φιέστες, στη γενέτειρα του Ζαπάτα, για να τον γιορτάσει ως «εθνικό ήρωα». Ο EZLNκαι το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο κήρυξαν τον πρόεδρο του Μεξικού «personanongrata» στη γενέτειρα του Ζαπάτα. Και, με το σύνθημα: «ZapataVivelaLuchaSigue»,οργανώνουν εκεί, στην Τσιμανέκα, τη γη που γεννήθηκε ο Ζαπάτα, τη γιορτή αγώνα των από κάτω. Και μας καλούν σε μια διεθνή ημέρας αλληλεγγύης και αγώνα.

 

Να συμμετέχουμε. Όπου κι αν βρισκόμαστε. Ο καθένας, η καθεμιά μας με τον τρόπο της και τις μικρές μας δυνάμεις να κάνουμε να φτάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη μεξικάνικη κυβέρνηση και ν’ αντηχήσει κι ως τα βάθη της Ζούγκλας Λακαντόνα: 

 

ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΕΣ!! 


Σχετικά άρθρα

Ελ Σαλβαδόρ: Επαναπατρίστηκαν οι σοροί του πατέρα και της κόρης του που πνίγηκαν

Οι αρχές του Μεξικού επαναπάτρισαν στο Ελ Σαλβαδόρ τα πτώματα του πατέρα και της μικρής του κόρης που πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν τον Ρίο Μπράβο - ή Ρίο Γκράντε
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×