op
×

Στη Γραμμή του Ψωμιού της Elena Bellantoni

Στη Γραμμή του Ψωμιού της Elena Bellantoni

On The Breadline

Στη Γραμμή του Ψωμιού

της Elena Bellantoni


Βραβευμένο με την τέταρτη έκδοση του Italian Council (2018)


Επιμέλεια: Benedetta Carpi De Resmini

Curatorial Advisor στην Ελλάδα: Νικόλας Βαμβουκλής
Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει το πρώτο της πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Αθήνα τον Μάιο–Ιούνιο 2019 με την Ιταλίδα Elena Bellantoni που θα πραγματοποιήσει το ελληνικό μέρος του έργου της “On The Breadline” σε συνεργασία με τον επιμελητή Νικόλα Βαμβουκλή.


To έργο “On The Breadline” είναι βραβευμένο με την τέταρτη έκδοση του Italian Council (2018), ενός διαγωνισμού σχεδιασμένου από τη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Αστικών Περιφερειών (DGAAP), ένας οργανισμός του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων για την προώθηση της Ιταλικής σύγχρονης τέχνης στον κόσμο.


Το έργο της Elena Bellantoni αποτελεί ένα νομαδικό πρότζεκτ διάρκειας ενός έτους που ακολουθήσει τη “γραμμή του ψωμιού” σε τέσσερις χώρες: τη Σερβία, την Ελλάδα, τη Τουρκία και την Ιταλία. Το πρότζεκτ, σε επιμέλεια της Benedetta Carpi De Resmini, διοργανώνεται από τον οργανισμό Wunderbar Cultural Projects.


Η “γραμμή του ψωμιού” που θα ακολουθήσει η Bellantoni επισημαίνει ένα μονοπάτι από ιστορίες και αφηγήσεις σε αυτές τις χώρες σημαδεμένες από “εξεγέρσεις για το ψωμί”. Το ψωμί δεν αποτελεί μόνο κοινό σημείο συνάντησης αλλά συνδέεται με λαϊκά κινήματα και διαμαρτυρίες που ένωσαν τους ανθρώπους στο όνομα της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ισότητας.


Το Βελιγράδι, η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη και το Παλέρμο είναι οι στάσεις του ταξιδιού της Elena Bellantoni, όπου θα συνεργαστεί με τα τοπικά Ιταλικά Μορφωτικά Ινστιτούτα καθώς και με ένα δίκτυο πολιτιστικών οργανισμών και επιμελητών τέχνης: το Beo Project (Βελιγράδι), τη K-Gold Temporary Gallery (Αθήνα), το Ίδρυμα Buttitta και το Ecomuseo Urbano Mare Memoria Viva (Παλέρμο).


Σε κάθε πόλη, η καλλιτέχνης θα δημιουργήσει με μια τοπική γυναικεία χορωδία μια περφόρμανς του τραγουδιού Bread and Roses στη γλώσσα της χώρας. Ο στίχος “ψωμί και τριαντάφυλλα” προέρχεται από την ιστορική ομιλία της φεμινίστριας και σοσιαλίστριας Rose Schneiderman κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής απεργίας γυναικών εργαζομένων (ΗΠΑ, 1912). Το τραγούδι είναι σε διασκευή που δημιουργήθηκε από την Sandra Cotronei, διευθύντρια του εργαστηρίου αγωνιστικού τραγουδιού της Μουσικής Σχολής Testaccio. 


Στην Αθήνα η Εlena Bellantoni θα συνεργαστεί με την γυναικεία χορωδία “Καλλιτεχνήματα” υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Μιχαλοπούλου. Η χορωδία, όπως και το ψωμί, μας επιτρέπουν να εξετάσουμε, μέσα από λέξεις, ήχους και εικόνες, τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της κάθε περιοχής που ιστορικά και γεωγραφικά συνδέεται με τη Μεσόγειο. 


Το τελικό έργο θα πάρει τη μορφή μιας τετρακάναλης βιντεοεγκατάστασης που θα αποτελέσει μέρος της συλλογής του Εθνικού Ινστιτούτου Γραφικών Τεχνών (Ρώμη) και θα παρουσιαστεί σε μια ατομική έκθεση το 2020. Τέλος, ένας κατάλογος από τις εκδόσεις Quodlibet θα συνοδεύει το πρότζεκτ συγκεντρώνοντας υλικό από το ταξίδι μέσα από την ματιά της καλλιτέχνη, της επιμελήτριας και των ιστορικών τέχνης Stefano Chiodi και Riccardo Venturi.


H Elena Bellantoni αναφέρει: Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με ψωμί. Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω αυτή το μονοπάτι, δίνοντας του φωνή και σχήμα. Το δικό μου τραγούδι θα έχει το ρυθμό μιας παλιάς γραφομηχανής, όπου θα γράφω καθημερινά. Οι σημειώσεις μου θα αντηχούν τις νότες που θα τραγουδήσουν οι χορωδίες σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες. Για μένα, η καλλιτεχνική δουλειά προκύπτει μέσα από τις συναντήσεις: στην περίπτωση αυτή με την τοπική κοινότητα -της οποίας θα ακολουθήσω τα σημάδια και τα ίχνη- και με μια γυναικεία χορωδία. Επέλεξα να εστιάσω στο θηλυκό στοιχείο, διότι πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να πάρουμε θέση και να έχουμε φωνή. Νομίζω ότι αυτή η “ποιητική χειρονομία” είναι απαραίτητη για να δούμε το μακρύ παρελθόν των αγώνων μας και να διαμαρτυρηθούμε για το παρόν μας.Συντελεστές


Η Elena Bellantoni ζει και εργάζεται μεταξύ του Βερολίνου και της Ιταλίας. Αφού έλαβε πτυχίο σύγχρονης τέχνης από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, σπούδασε στο Παρίσι και στο Λονδίνο, όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στις Οπτικές Τέχνες από το WCA University of the Arts London το 2007. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια παραστατικών τεχνών στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Το 2007 ίδρυσε το Platform Translation Group και το 2008 ήταν συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού χώρου τέχνης 91mQ στο Βερολίνο. Το 2014 το έργο της The Fox and the Wolf: Struggle for Power έγινε μέρος της συλλογής Farnesina του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η πρακτική της (βίντεο, φωτογραφία, performance και εγκαταστάσεις) επικεντρώνεται στις έννοιες της ταυτότητας και της διαφορετικότητας, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα και το σώμα ως εργαλεία αλληλεπίδρασης.


Η Benedetta Carpi De Resmini είναι επιμελήτρια και κριτικός τέχνης που διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα σε καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και ανερχόμενους καλλιτέχνες. Είναι καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Business School of Sole24ore και διευθύντρια του Latitudo Art Projects. Ήταν επικεφαλής επιμελήτρια στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MACRO στη Ρώμη. Σχεδίασε τη πλατφόρμα Magic Carpets που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (2017-2021). Επιλεγμένες εκθέσεις: MAGMA, Εθνική Πινακοθήκη Βίλνιους και Εθνικό Ινστιτούτο Γραφικών Τεχνών, Ρώμη (2017-2018), Alfredo Pirri, Pesci non portano fucili, MAXXI, MACRO (2017), Espacios Urbanos, Ίδρυμα PROA, Μπουένος Άιρες (2009).


Το Wunderbar Cultural Projects είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε στη Ρώμη το 2014. Οι δραστηριότητες του αποσκοπούν στην ανάπτυξη βιώσιμων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα κοινωνικής καινοτομίας. Η προσέγγισή του βασίζεται σε διάφορες πρακτικές από τους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και των συμμετοχικών έργων χρησιμοποιώντας επίσης μεθόδους και εργαλεία από τις εικαστικές τέχνες.


Η K-Gold Temporary Gallery είναι μια νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο από το Νικόλα Βαμβουκλή, στοχεύοντας στο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με το σύγχρονο πολιτισμό. Προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την έρευνα και την πρακτική τους μέσω αναθέσεων τέχνης, εκθέσεων, performances, εκδόσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος πολιτιστική πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.Website 

www.onthebreadline.it 

https://kgoldtemporarygallery.tumblr.com 

Photo Credits: Elena Bellantoni, On The Breadline, 2019
Λέξεις Κλειδία - Tags
Elena Bellantoni ψωμί
22
Σχετικά άρθρα

Συνεργατικό... ψωμί από την Θεσσαλονίκη - Ζυμώνοντας την αυτάρκεια [ΒΙΝΤΕΟ]

Μια διαφορετική προσέγγιση για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, μέσα από την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία και το συνεργατισμό, μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά 

Έλληνες φοιτητές πρωτοτυπούν με ψωμί από δέντρα

Δύο ΤΕΙ συνεργάζονται και δημιουργούν ψωμί από δέντρα, με μεθοδολογίες που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν και να ζωντανεύσουν την καλλιέργεια της καστανιάς σε μειονεκτικές περιοχές
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×