op
×

«Μίσος εναντίον των ξένων, φασιστικές πορείες: Δεν αναγνωρίζουμε την Ιταλία πια»

Διαβάστηκε
«Μίσος εναντίον των ξένων, φασιστικές πορείες: Δεν αναγνωρίζουμε την Ιταλία πια»

«Πριν από ένα χρόνο στη Ρώμη ορκίστηκε η κυβέρνηση της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων. Από τότε η χώρα έχει γίνει πιο ανυπόφορη και επιθετική» γράφει η γερμανική Tagesspiegel και προσθέτει: «Μίσος εναντίον των ξένων, φασιστικές πορείες: Δεν αναγνωρίζουμε την Ιταλία πια». «Δεν θα επιτρέψουμε στα παράνομα πειρατικά πλοία να βλάψουν την Ιταλία», λέει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την άρνησή του να δεχθεί πρόσφυγες στα ιταλικά λιμάνια.


«Οι συνεχείς προτροπές του αρχηγού της Λέγκα κατά των αλλοδαπών, κατά των οργανώσεων αρωγής, ακόμη και κατά των οργανώσεων της Καθολικής εκκλησίας, έχουν επηρεάσει την εθνική ψυχή. Η κάποτε φιλόξενη, ανοιχτή και ανεκτική χώρα, έχει γίνει τώρα επιθετική. Οι παρελάσεις των νεοφασιστικών οργανώσεων, όπως η Casa Pound ή η Forza Nuova, είναι πλέον σχεδόν συνηθισμένες. Όπως και οι επιθέσεις εναντίον ανθρώπων με σκουρόχρωμο δέρμα», γράφει η γερμανική εφημερίδα. 


Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης 


Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, εκατομμύρια Ιταλοί έχουν γίνει φτωχότεροι: το 30% κερδίζει σήμερα λιγότερα από 10.000 ευρώ ετησίως, στον Νότο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40%. Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόλυτη φτώχεια.


Το σύνθημα του Σαλβίνι «Prima gli Italiani» («Πρώτα οι Ιταλοί ») βρίσκει γόνιμο έδαφος, έχοντας μετατρέψει σε αποδιοπομπαίους τράγους τους μετανάστες, τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών», την αριστερά, που ευθύνονται δήθεν για την αυξανόμενη κοινωνική δυστυχία και για το όλο και πιο βαθύ χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων.


«Η μείωση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στην Ιταλία περισσότερο από 90%, είναι μακράν ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα με τους Ιταλούς», γράφει η Tagesspiegel. Την ίδια ώρα η οικονομική πολιτική της κυβερνησης αποδεικνύεται καταστροφική. Η ιταλική κυβέρνηση, είχε υποσχεθεί την "κατάργηση της φτώχειας" αλλα οδήγησε τη χώρα σε μια τεχνική ύφεση μετά από λίγους μόνο μήνες. Η σπείρα του χρέους τώρα αυξάνεται ακόμα πιο γρήγορα, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν επισης, γεγονός που κοστίζει στα κρατικά ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ. Αντί να καταπολεμήσει μάλιστα την αχαλίνωτη φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση προχώρησε στην αμνήστευση πολλών φοροφυγάδων.


Ένα χωρισμένο ζευγάρι που ζει ακόμη στο ίδιο σπίτι


Τα δύο κυβερνώντα κόμματα είναι εντελώς χωρισμένα. Οι Ιταλοί τους αποκαλούν: ένα χωρισμένο ζευγάρι που ζει ακόμη στο ίδιο σπίτι. Το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστερων και η φίλο-επιχειρηματική και ξενοφοβική Λέγκα δεν έχουν τίποτα να πουν μεταξύ τους και απλώς μπλοκάρουν τα κυβερνητικά σχέδια του άλλου. Σημαντικά δημόσια έργα, όπως η σήραγγα των 57 χιλιομέτρων μεταξύ Τορίνο και Λυών, παραμένουν σε αναστολή, όπως και οι υποσχεθείσες και πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση και τη δικαιοσύνη.


Με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενισχύθηκαν: η Λέγκα διπλασίασε το ποσοστό των ψήφων, αποσπώντας το 34%, ενώ την ίδια στιγμή τα Πέντε Αστέρια απώλεσαν το ήμισυ της δύναμής τους υποχωρώντας 17%. Αυτό είναι η απόδειξη ότι μόνον τον Σαλβίνι ωφέλησε η συμμετοχή στην κυβέρνηση. Ο Ματέο Σαλβίνι είναι πλέον η κυρίαρχη φυσιογνωμία στην κυβέρνηση.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά άρθρα

Πως μπορείς να είσαι ρατσιστής; Υγρός τάφος για 900 πρόσφυγες η Μεσόγειος το 2019

Επισήμανε  η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς η Ακτοφυλακή της Λιβύης ανέσυρε πτώματα ανθρώπων που πνίγηκαν έπειτα από νέο ναυάγιο την Τρίτη.

ΒΙΝΤΕΟ: Επειδή έχουμε "κοντή μνήμη": Η Ελληνική νύκτα των κρυστάλλων στον Καναδά τον Αύγουστο του 1918

Το αποτέλεσμ του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών: 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά. Οι ελληνόφωνοι μετανάστες, μικροιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κυρίως στον επισιτισμό (greek restaurants) αποκαλούνταν από τους ντόπιους "slackers", δηλαδή "τεμπελχανάδες".

Καταλήψεις: Κάν'το όπως το Βερολίνο...

Εκεί, δίπλα στο «Τείχος του Αίσχους», οι διωκόμενοι καταληψίες εκατοντάδων κτηρίων στα 70’s-80’s είναι πλέον ιδιοκτήτες… Ο δήμος του Βερολίνου έδωσε μάλιστα και στεγαστικά δάνεια σε κάποιους, επχρόνια, καταληψίες των υποβαθμισμένων περιοχών Kreuzberg, Charlotterburg και Schonenberg για να τα επισκευάσουν και να τα αυτοδιαχειρίζονται.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×