op
×

Κάλεσμα στο 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης

Διαβάστηκε
Κάλεσμα στο 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης αποτελεί ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων της πόλης, μια αφορμή για συζήτηση με ένα και μόνο στόχο: Μια δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία.

Τα προηγούμενα χρόνια με την παρουσία του στην πόλη προσπάθησε να συμβάλει με ουσία στο διάλογο για θέματα ρατσισμού και διακρίσεων, να προκαλέσει και συνακόλουθα να διευρύνει τα όρια του σεβασμού της κοινότητας. Δεν έχει κομματικό χρωματισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι βαθιά πολιτικό. Συμπορεύεται με συλλογικότητες και ομάδες σε έναν κοινό αγώνα.

Φέτος, ανάμεσα από εκλογικές αναμετρήσεις, σε ένα δυστοπικό πολιτικό τοπίο, το Φεστιβάλ προσπαθεί να ανακεφαλαιώσει ένα χρόνο δύσκολο, μουδιασμένο αλλά παράλληλα ωριμότητας και συνειδητοποίησης.

 

8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης 

Πως να αντισταθούμε σε αυτά, που αρνούμαστε πως υπάρχουν…

Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους,

το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική. (Τ. ‘Οργουελ)

Μια κοινωνία οφείλει να θέτει κάποια ερωτήματα στον εαυτό της. Είμαι μια δίκαια κοινωνία; Σέβομαι τα δικαιώματα των μελών μου; Προάγω την αλληλεγγύη μεταξύ τους; Σέβομαι τους φυσικούς πόρους; Δημιουργώ τις συνθήκες να ζήσουν ως ελεύθεροι και δημιουργικοί άνθρωποι; Εκπαιδεύω τα νέα μέλη για την υγιή συνέχειά μου; Μήπως είμαι μια ρατσιστική κοινωνία; Μήπως είμαι μια σεξιστική κοινωνία; Μήπως είμαι μια κοινωνία ανισοτήτων για λίγους;

Η κοινωνία δεν είναι δίκαιη, δεν σέβεται, εθελοτυφλεί, δεν εφαρμόζει. Αλλά η κοινωνία δεν έχει οντότητα. Τα μέλη της της δίνουμε οντότητα, και αυτά τα ερωτήματα στρέφονται σε μας.

Σπάνια όμως τα δεχόμαστε, αυτούσια, χωρίς φίλτρα. Αρνούμαστε την αλήθεια, την αλήθεια που πηγάζει πρώτα από τις πράξεις μας, και όχι από τη θεωρία. Αρνούμαστε πολλές φορές με τέτοια ένταση, ώστε καθιστούμε ένα ολόκληρο κομμάτι της πραγματικότητας μη ορατό σε μας, άρα μη υπαρκτό.

 

Και τέτοια χαρακτηριστικά δίνουμε στην κοινωνία μας. Και μια κοινωνία που δεν «βλέπει» δεν μπορεί να αλλάξει.

Μέσω του 8ου Φεστιβάλ θέλουμε να γυρίσουμε στα ουσιαστικά, στον άνθρωπο ως συνέχεια της κοινωνίας και την κοινωνία ως συνέχεια του ανθρώπου, στα μικρά εκείνα καθημερινά που ορίζουν τα μεγάλα. Στις πράξεις μας, στις μη-πράξεις μας, στις λέξεις μας, στις ανθρώπινες και απάνθρωπες σχέσεις μας.

 

Σας περιμένουμε για 8η χρονιά στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης,  που θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Βαλταδώρειου Γυμνασίου Κοζάνης και σε άλλα σημεία της πόλης στις 28, 29 & 30 Ιουνίου.

https://www.facebook.com/events/386782502179418/

 


 

Σχετικά άρθρα

Ο Δήμος Ιωαννιτών απαγορεύει τα φεστιβάλ της νΚΑ-«Αναιρέσεις» και της ΚΝΕ

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Δήμος Ιωαννιτών απαγορεύει τη διοργάνωση πολιτικού-πολιτιστικού φεστιβάλ. Απαγορεύονται το φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Λιθαρίτσια όπως επίσης...  

Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών - Άλλη μια χρονιά με δράσεις αλληλεγγύης και προστασίας του παιδιού

Ξεκινάμε άλλη μια χρονιά τις δράσεις αλληλεγγύης και προστασίας του παιδιού, οργανώνοντας για 9η χρονιά την προσπάθεια συλλογής σχολικών ειδών για τα παιδιά όλης της πόλης

Πως μπορείς να είσαι ρατσιστής; Υγρός τάφος για 900 πρόσφυγες η Μεσόγειος το 2019

Επισήμανε  η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς η Ακτοφυλακή της Λιβύης ανέσυρε πτώματα ανθρώπων που πνίγηκαν έπειτα από νέο ναυάγιο την Τρίτη.

ΒΙΝΤΕΟ: Επειδή έχουμε "κοντή μνήμη": Η Ελληνική νύκτα των κρυστάλλων στον Καναδά τον Αύγουστο του 1918

Το αποτέλεσμ του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών: 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά. Οι ελληνόφωνοι μετανάστες, μικροιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κυρίως στον επισιτισμό (greek restaurants) αποκαλούνταν από τους ντόπιους "slackers", δηλαδή "τεμπελχανάδες".
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×