op
×

Η Unicef επιβεβαιώνει ότι 152 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται παγκοσμίως

Διαβάστηκε
Η Unicef επιβεβαιώνει ότι 152 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται παγκοσμίως

Oπως εκθέτει μεταξύ άλλων η Prensa Latina, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (Unicef) επισημαίνει ότι, 152 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται ανά το κόσμο.

Σχεδόν τα μισά μεταξύ αυτών το κάνουν κάτω από συνθήκες κινδύνου ή εκμετάλλευσης, κάτι που αποφάνθηκε ο Οργανισμός στη Κολωνία της Γερμανίας, επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας, που έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου.

Το θέμα αυτό, θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων των 6.000 και πλέον αντιπροσώπων των κυβερνήσεων, των συνδικάτων και των οργανώσεων για τους εργαζομένους, που θα συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), ο εορτασμός της επετείου της ημέρας αυτής, θα είναι μία ευκαιρία να εξεταστεί η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στο ζήτημα της παιδικής εργασίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και των χωρών  για την καταπολέμησή της.

Ο διευθυντής της Unicef στη Γερμανία Christian Schneider, υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων παγκοσμίως, οι οποίες θα έπρεπε να είναι πιο υπεύθυνες και να αποτρέπουν την παιδική εργασία.


Η Unicef ορίζει ως παιδική εργασία, κάθε δραστηριότητα για την οποία οι ανήλικοι θεωρούνται ακόμα πολύ μικροί και που εκτυλίσσεται σε συνθήκες κινδύνου ή εκμετάλλευσης. Φωτογραφία: EL PAIS.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η πλειονότητα των ατόμων που θίγονται από αυτή την εκμετάλλευση, ζουν στην Αφρική (72 εκατομμύρια) και την Ασία (62 εκατομμύρια).

Η Unicef αναγνωρίζει ότι ο αριθμός των παιδιών που θίγονται μειώθηκε κατά 100 εκατομμύρια περίπου μεταξύ των ετών 2000 και 2016. Ωστόσο, η κατάβαση αυτή επιβραδύνθηκε πρόσφατα.

Όπως δήλωσε κι ο Christian Schneider, «Δεν αρκεί να καταδικάσουμε απλώς και να απαγορεύσουμε την παιδική εργασία», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να βελτιώσουμε αποτελεσματικά τις συνθήκες ζωής αυτών των παιδιών», για να προσθέσει στο τέλος ότι, «η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη όλων όσων προαναφέραμε».

Η Διεθνής Ομοσπονδία «Γη των Ανθρώπων», μία μη κυβερνητική οργάνωση για τη προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, υπογραμμίζει ότι, πάνω από το 70% των παιδιών που εργάζονται,  απασχολούνται κυρίως στη γεωργία κι ακολούθως στις εξορύξεις μεταλλευμάτων, σε ορυχεία, καθώς και σε οικιακές εργασίες ως υπηρετικό προσωπικό.

Η Unicef, κατηγοριοποιεί ως παιδική εργασία, κάθε δραστηριότητα για την οποία τα παιδιά είναι ακόμα πολύ μικρά και που εκτυλίσσεται υπό συνθήκες κινδύνου ή εκμετάλλευσης.

Η εργασία που αποτελεί την αιτία σωματικών ή ψυχολογικών τραυμάτων, καθώς και οι δραστηριότητες που εμποδίζουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, θεωρούνται επιπρόσθετα ως παιδική εργασία, σύμφωνα με τη Unicef.

Μετάφραση από τα γαλλικά για την ελληνική Pressenza: Ανδρέας Παπαγγελόπουλος


Σχετικά άρθρα

Δημόσιοι υπάλληλοι στη Ρωσία κατηγορούνται για αμέλεια επειδή επέτρεψαν σε ζευγάρι ομοφυλόφιλων να υιοθετήσουν παιδιά

Η ρωσική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας έρευνας για «αμέλεια» εναντίον δημοσίων υπαλλήλων που επέτρεψαν σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων να υιοθετήσει δύο παιδιά

Ένα µικρό βραχιολάκι – µία βοήθεια στα παιδιά µε Κυστική Ίνωση

Το φετινό συλλεκτικό βραχιολάκι του Zagori Mountain Running, μαζί με το οικολογικό μήνυμα που φέρει κάθε χρονιά «Respect the Mountains», φέτος μας ευαισθητοποιεί σχετικά με τη νόσο της Κυστικής Ίνωσης

Πάνω από 340 οργανώσεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση διακοπή των εμπορικών διαπραγματεύσεων με Βραζιλία

Η Ε.Ε. στο παρελθόν, διέκοψε τις εμπορικές τις συμφωνίες, σε χώρες εμπλεκόμενες σε καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Βιρμανία (Μυανμάρ) και οι Φιλιππίνες.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×