op
×

Το Ιταλικό Αντιφασιστικό Δίκτυο κατόρθωσε να συγκεντρώσει 220.000 ευρώ για τα πρόστιμα που περιμένουν το Sea Watch 3

Διαβάστηκε
Το Ιταλικό Αντιφασιστικό Δίκτυο κατόρθωσε να συγκεντρώσει 220.000 ευρώ για τα πρόστιμα που περιμένουν το Sea Watch 3

Η κοινωνική συνείδηση των Ιταλών αφυπνίσθηκε μπροστά στις εξελίξεις γύρω από την είσοδο του σκάφους Sea Watch 3 με 42 πρόσφυγες στα ιταλικά εθνικά ύδατα και μέσα σε 24 ώρες έκανε κατορθωτό να συγκεντρωθούν 220.000 ευρώ, προκειμένου να διατεθούν για την πληρωμή των προστίμων --από 10 έως 50.000 ευρώ--που προβλέπει για το πλήρωμά του, το διάταγμα που έχει εκδόσει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, σχετικά με την απαγόρευση κατάπλου πλοίων ΜΚΟ σε ιταλικά λιμάνια.

   
«Η ιδέα για μία συλλογή χρημάτων διαδικτυακά ξεκίνησε την Τετάρτη σε μία συζήτηση μεταξύ των εμπνευστών του Ιταλικού Αντιφασιστικού Δικτύου και συγκεντρώνει χρήματα για τα νομικά έξοδα και τα πρόστιμα για το SeaWatch 3», όπως εξηγεί ο διαχειριστής της σελίδας στο Facebook Φράνκο Ματεότι.

   
Όπως προσθέτει ο Φάμπιο Καβάλο, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Δικτύου, «δεν αναμέναμε μία τέτοια επιτυχία». 'Ηδη, το βράδυ της Τετάρτης είχαν συγκεντρωθεί 50.000 ευρώ και ο μετρητής συνέχισε να γυρίζει με αποτέλεσμα αργά τη νύχτα ο αριθμός των δωρητών να έχει φθάσει τους 13.000 και τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί ξεπερνούσαν τις 200.000 ευρώ. Ένα ποσό που υπερβαίνει το κόστος των προστίμων, εξαιρουμένων των κινδύνων να κατασχεθεί το σκάφος μόλις φθάσει στη Λαμπεντούζα και να διωχθεί η κυβερνήτης του Καρόλα Ράκετε, αλλά και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ποινή έως και κάθειρξη 15 ετών.

   
«Από τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να δούμε εμείς ούτε ένα λεπτό. Θα τα διαχειρίζεται άμεσα η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και θα τα αποδώσει αμέσως στη ΜΚΟ. Και εάν περισσέψουν θα μας χρησιμεύσουν για να χρηματοδοτήσουμε κι άλλες αποστολές. Δεν έχουμε από πίσω μας τον Σόρος, δεν είμαστε ένα κόμμα. Είναι η δική μας ανθρωπιστική χειρονομία και όχι μία πολιτική επιλογή», τονίζει ο Καβάλο.

    
Η μέση δωρεά των Ιταλών που ανταποκρίθηκαν ήταν 17 ευρώ. Ποσό, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης Sea Watch, αντιστοιχεί στην τροφή και νερό για τρία άτομα, ή γάλα και τροφή για δύο παιδιά, ή στο κόστος ενός σωσιβίου και 20 κουβέρτες υποθερμίας, ή καύσιμα για πού 20'. Η αλληλεγγύη των ανθρώπων που έσπευσαν να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στην αποστολή του Sea Watch3 μέσα από την ιστοσελίδα #iostoconcarola, κατόρθωσε να σκεπάσει τις ιερεμιάδες του Σαλβίνι και τον παροξυσμό της ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος "Αδέλφια της Ιταλίας" Τζόρτζια Μελόνι, που ζητούσε τον άμεσο επαναπατρισμό των μεταναστών και τη βύθιση κατόπιν του σκάφους, ώστε να μην ξανασαλπάρει ποτέ. Όπως τόνισε ένα στέλεχος του Δικτύου: "Η ελπίδα των 220.000 ευρώ νίκησε το μίσος.

   
Γιώργης-Βύρων Δάβος, La Repubblica
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λέξεις Κλειδία - Tags
SeaWatch 3
7
Ματέο Σαλβίνι
30
Ιταλία
201
Σχετικά άρθρα

Συναγερμός στην Ιταλία για το «Σούπερ Βακτήριο» που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο

Το πολυανθεκτικό βακτήριο NDM-1, που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο.

Περιοχή στην Ιταλία δίνει μισθό για 3 χρόνια σε όποιον θέλει να εγκατασταθεί εκεί

Η Ιταλία είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης, ο πληθυσμός της οποίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×