op
×

Γιατί οι άντρες δεν μιλούν για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν;

Διαβάστηκε
Γιατί οι άντρες δεν μιλούν για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν;

Οι άνδρες που δεν διστάζουν να εκφράσουν τυχόν ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μπορεί να υποστούν την απόρριψη και να χαρακτηριστούν ως αδύναμοι. Να θεωρηθούν ως ελαττωματικοί και είναι πιο πιθανό να περιθωριοποιηθούν για την ειλικρίνεια τους, παρά να ανταμειφθούν για τη γενναιότητά τους να μιλήσουν ανοιχτά. Αντί να τους προσφέρουμε συμπόνια, τους χλευάζουμε, τους υποτιμούμε και κάνουμε τα στραβά μάτια. Ξεστομίζουμε με άνεση τη φράση «φέρσου σαν άντρας» λες και το φύλο μόνο από μόνο του αρκεί για να τους καθοδηγήσει στις δύσκολες στιγμές τους.

Ή ακόμα χειρότερα απαντούμε αδιάφορα και στη συνέχεια αλλάζουμε θέμα συζήτησης, γιατί μιλώντας για τα συναισθήματα είναι απλά υπερβολικά «σοβαρό» θέμα συζήτησης για να καταπιαστούμε.

Αυτό που είναι όντως σοβαρό είναι το γεγονός ότι το 9% των ανδρών βιώνει κατάθλιψη σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι πάνω από 6 εκατομμύρια άνδρες. Ακόμα κι αν ξέρουμε πώς είναι να έχει κάποιος κατάθλιψη, σπάνια παραδεχόμαστε ότι είμαστε θύματά της. Λέμε ψέματα και δηλώνουμε ότι είμαστε κουρασμένοι ή απλώς κακοδιάθετοι. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνδρες παλεύουν καθημερινά με το άγχος. Από τους 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας έως 30 ετών που διαγνώστηκαν με σχιζοφρένεια, πάνω από το 90% είναι άνδρες. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνδρες στις ΗΠΑ θα υποφέρουν από διαταραχές διατροφής κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ένας στους πέντε άνδρες θα αναπτύξει εξάρτηση από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η αυτοκτονία των ανδρών αυξάνεται με τόσο ανησυχητικό ρυθμό που χαρακτηρίζεται ως «σιωπηρή επιδημία». Είναι η έβδομη αιτία θανάτου των ανδρών. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου για τις ηλικιακές ομάδες 10 έως 39 ετών στους άνδρες.

Τα ψυχικά προβλήματα κυριολεκτικά σκοτώνουν. Και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Αυτή η στάση του αρρενωπού αρσενικού που καταπνίγει ή αγνοεί τα συναισθήματά του μπροστά στη σύντροφό του ή τις γυναίκες, είναι απαρχαιωμένη και εντελώς επικίνδυνη.

Είναι φυσιολογικό να μην πηγαίνουν καλά τα πράγματα στη ζωή μας. Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε κατάθλιψη. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε συναισθηματικά φορτισμένοι, λυπημένοι, και να φοβόμαστε. Είναι φυσιολογικό να μην έχουμε επιλύσει τα πάντα, να αισθανόμαστε ότι ένα κύμα αβεβαιότητας έρχεται με ορμή πάνω μας και να μην ξέρουμε που είναι η διαφυγή ή πότε θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε ξανά. Αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά συναισθήματα που κάθε άνθρωπος βιώνει. Και είναι εντάξει να μιλάμε γι’ αυτά.

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υποφέρει κάποιος στη σιωπή.Πηγή: menshealth.com
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.grΛέξεις Κλειδία - Tags
ψυχολογικά προβλήματα
3
άντρες
16
Σχετικά άρθρα

Οι γυναίκες των HΠΑ συνεχίζουν ενάντια σε διακρίσεις σε μισθούς και συνθήκες εργασίας

Τα 28 μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ, είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ για διακρίσεις λόγω φύλου

Τι φταίει και πολλά από τα σημερινά αγόρια εξελίσσονται σε «αδύναμους» άντρες;

Συνηθίζεται να λέγεται ότι τα αγόρια όσο κι αν μεγαλώσουν παραμένουν πάντοτε παιδιά! Όμως έρχεται κάποτε η στιγμή που καλούνται και πρέπει να λειτουργήσουν ως ώριμοι άνδρες

Νέα μεγάλη έρευνα: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ενώ οι άνδρες είναι πιο συστηματικοί (και…αυτιστικοί)

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο παίρνουν καλύτερη βαθμολογία από τους άνδρες στο πεδίο της ενσυναίσθησης, δηλαδή της κατανόησης των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×