op
×

Λουτζ Λονγκ: Ο αθλητής που αψήφισε τον Χίτλερ και σκοτώθηκε στο μέτωπο

Διαβάστηκε
Λουτζ Λονγκ: Ο αθλητής που αψήφισε τον Χίτλερ και σκοτώθηκε στο μέτωπο

Μια ημέρα σαν σήμερα, το 1943, σκοτώθηκε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη μάχη του Σαν Πιέτρο (συμμαχική απόβαση στη Σικελία), ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος του Τζέσε Όουενς στο μήκος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. 

Ο Λονγκ είχε σταλεί στην πρώτη γραμμή ως... τιμωρία για την ήττα του από τον Όουενς. 

Οι Αγώνες είχαν ανατεθεί από το 1931 στη Γερμανία, σε μια προσπάθεια επανένταξής της στο διεθνές πολιτικό και αθλητικό γίγνεσθαι. 

Όμως, το 1932 ο Χίτλερ πήρε την εξουσία και θέλησε μέσω αυτών να δείξει την υπεροχή της άριας φυλής και να προωθήσει τον εθνικοσοσιαλισμό.

Τα μηνύματα δεν ήταν καθόλου καλά καθώς είχε πυρποληθεί η Μπούντεσταγκ, είχαν ανασταλεί οι πολιτικές και ατομικές ελευθερίες των πολιτών και ήδη είχε ανοίξει το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. 

Οι δημοκρατικοί και οι σοσιαλιστές ζητούν από τη ΔΟΕ να αφαιρέσει τη διοργάνωση από τα χέρια του Χίτλερ, αλλά η ΔΟΕ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες τους.

Έτσι ο Χίτλερ προχωρά απτόητος και ξοδεύοντας 25 εκ. δολάρια κατασκευάζει τέλειες για την εποχή εγκαταστάσεις. 

Η προπαγάνδα δίνει και παίρνει και ως ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι και η τηλεόραση που κάνει την εμφάνισή της σε πειραματικό επίπεδο.

Ο Χίτλερ υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Τζέσε Όουενς, ο Αφροαμερικανός υπεραθλητής που έγινε ο ήρωας των αγώνων κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια και αναγκάζοντας τον Χίτλερ να αποχωρήσει από το στάδιο. 

Οι Ναζί έγιναν «θηρία», αλλά το πλήθος χειροκρότησε θερμά τον μαύρο αθλητή, ενώ ο Γερμανός Λούτζ Λονγκ, μεγάλος αντίπαλος του Όουενς στον αγωνιστικό χώρο, τον συνεχάρη θερμά μπροστά στα μάτια των ναζί επισήμων, με αποτέλεσμα να το πληρώσει με την ίδια του τη ζωή, στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Πολλά χρόνια μετά, ο Όοουνες θα αποκαλύψει ότι έχοντας ήδη δύο άκυρα άλματα και φοβούμενος μην αποκλειστεί, δέχθηκε τη βοήθεια του Λονγκ, ο οποίος έβαλε σαν σημάδι την πετσέτα του στο διάδρομο για να φαίνεται το όριο από μακριά.

Το 1964, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απένειμε μετά θάνατον στον Λουτζ Λονγκ το μετάλλιο Πιερ ντε Κουμπερτέν για το ήθος και το αθλητικό πνεύμα που επέδειξε κατά τη διάρκεια των αγώνων του Βερολίνου. 

Παράλληλα, το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους τόσο στη γενέτειρά του Λειψία όσο και στο Μόναχο.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Εξόντωση "ανάξιας" ζωής: Η επιχείρηση ευθανασίας ΑμεΑ και ψυχικά ασθενών στο Γ’ Ράιχ

Επρόκειτο για την αρχή της Επιχείρησης Τ4, που πρόσθεσε άλλη μια σελίδα φρίκης και ντροπής στο μακρύ κατάλογο των ναζιστικών ανοσιουργημάτων. 

Τ. Θεοδωρικάκος: Φόρος τιμής στους νεκρούς του Ολοκαυτώματος στη Βιάννο, στη λεβεντογέννα Κρήτη, φωνές ναζιστικές δεν μπορούν να φυτρώσουν

Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που έχει περάσει αιώνες αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Σε τούτο το μαρτυρικό τόπο στη λεβεντογέννα Κρήτη, φωνές ναζιστικές δεν μπορούν να φυτρώσου

Οι 17 εν ψυχρώ εκτελεσθέντες στη Λυγιά - Ξεκοίλιασαν με ξιφολόγχη έγκυο στον 8ο μήνα

Ανάμεσα στις αποτρόπαιες πράξεις των χιτλερικών αποβρασμάτων ορισμένες προκαλούν πρόσθετη οργή και αγανάκτηση: όπως το ξεκοίλιασμα με ξιφολόγχη της εγκύου στον 8ο μήνα Αικατερίνης 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×