op
×

Η αποκατάσταση μίας επιγραφής σε βράχο που παραπέμει στον Μουσολίνι διχάζει την κοινή γνώμη

Διαβάστηκε
Η αποκατάσταση μίας επιγραφής σε βράχο που παραπέμει στον Μουσολίνι διχάζει την κοινή γνώμη

H επανεμφάνιση μετά πολλά χρόνια μίας επιγραφής σκαλισμένης στον απόκρημνο βράχο που δεσπόζει πάνω από την κοινότητα της Βίλα Σάντα Μαρία, στην επαρχία Κιέτι στο Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, έχει αναζωπυρώσει την πολεμική για την αναθεώρηση του φασισμού στην Ιταλία. Η επιγραφή Dux, που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του '40, επανεμφανίσθηκε μετά την επιχείρηση αποκατάστασης που ανέθεσε η ίδια η δημαρχία, της οποίας προΐσταται ο άρτι επανεκλεγείς Τζουζέπε Φιναμόρε, ο οποίος μάλιστα δηλώνει κεντρώος μετριοπαθής.

   
Οι εργασίες που κόστισαν 50.000 ευρώ από κονδύλια της Περιφέρειας, ξεκίνησαν το 2015 με χρήματα που προορίζονταν για να χαραχθούν ορειβατικές διαδρομές στους βράχους πάνω από το διεθνώς γνωστό χωριό των Αμπρούτσι, καθώς εκεί φιλοξενείται μία ονομαστή γαστρονομική σχολή προπαρασκευής διεθνών σεφ.

   
Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις μετά την επερώτηση που κατέθεσε ο τοπικός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Καμίλο Ντ' Αλεσάντρο, ο οποίος κατηγόρησε την τοπική διοίκηση για τον «εκταφιασμό» της παλαιάς επιγραφής. Μάλιστα απευθύνει την επερώτησή του στον υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ζητώντας του να επέμβει, προκειμένου «να αποκαθηλωθεί ένα φασιστικό σύμβολο, που παραπέμπει στον Μπενίτο Μουσολίνι, ως μία εύλογη απόφαση μίας χώρας δημοκρατικής, η οποία δεν δέχεται την επανεμφάνιση συμβόλων που ανήκουν στο παρελθόν και δεν έχουν καμία ιστορική αξία, ούτε αξίζει να τα επικαλούμεθα, δικαιολογώντας την επιλογή της δημοτικής αρχής της Βίλα Σάντα Μαρία».

   
Ο ίδιος ο δήμαρχος αντιτάσσει πως «η επιγραφή βρισκόταν πάντοτε εκεί. Στα τέλη του '90 είχε αποκαλυφθεί από τις εργασίες για την αντιστήριξη των βράχων της πλαγιάς και οι όξινες βροχές την είχαν καθαρίσει μερικώς. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο για την τουριστική επαναξιοποίηση 52 ορειβατικών διαδρομών στην απόκρημνη πλαγιά του βράχου. Επρόκειτο να καθαρισθεί από τους θάμνους, τα κλαριά, αλλά και να καθαρισθεί και η επιγραφή».

   
«Εάν αυτό συμβάλλει στο να έλθει κόσμος στο χωριό μας, δεν μας ενοχλεί», τονίζει ο δήμαρχος. Δήλωση όμως που αγνοεί κατάφωρα τον νόμο Σέλμπα για την ιστορική μνήμη. «Ο φασισμός δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα. Και σαν έγκλημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται», αντιτείνει ο βουλευτής Ντ' Αλεσάντρο.

   
Γιώργης-Βύρων ΔάβοςΠηγή: La Repubblica, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδία - Tags
Ιταλία
202
Μουσολίνι
7
Σχετικά άρθρα

Αυτή είναι η σωστή υποδοχή φασιστών στο γήπεδο

Οι οπαδοί της Σέλτικ, δεν χαρίστηκαν στους δηλωμένους φασίστες οπαδούς της Λάτσιο και ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό με τη φωτογραφία του Μουσολίνι και της ερωμένης τους κρεμασμένους ανάποδα από τους Ιταλούς παρτιζάνους.

Συναγερμός στην Ιταλία για το «Σούπερ Βακτήριο» που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο

Το πολυανθεκτικό βακτήριο NDM-1, που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο.

Περιοχή στην Ιταλία δίνει μισθό για 3 χρόνια σε όποιον θέλει να εγκατασταθεί εκεί

Η Ιταλία είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης, ο πληθυσμός της οποίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×