op
×

Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό: ρεκόρ σχολίων στο opengov. Δείτε τις 5 αλλαγές

Διαβάστηκε
Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό: ρεκόρ σχολίων στο opengov. Δείτε τις 5 αλλαγές

Οι αντιδράσεις έφεραν αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό - Δείτε αναλυτικά


Οι πέντε διορθώσεις για τις παραλίεςΑλλαγές στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό έρχονται έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, αντιπολίτευσης αλλά και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», μία βασική αλλαγή αφορά στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες, καθώς σκοπός είναι να μην εμποδίζεται η πρόσβαση στη θάλασσα όσων πολιτών δεν επιθυμούν να πληρώσουν.

Έτσι, μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τουλάχιστον το 50% του εμβαδού κάθε παραλίας της χώρας θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο από ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό και θαλάσσια ποδήλατα, προκειμένου να μην εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών και να εξασφαλίζεται ικανός χώρος για όσους δεν επιθυμούν να πληρώσουν.

Χθες, Τρίτη, έληξε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο με την κατάθεση 1.088 σχολίων, αριθμού-ρεκόρ για το opengov.gr, και ενώ έχουν συγκεντρωθεί κοντά στις 150.000 ηλεκτρονικές υπογραφές πολιτών ενάντια στον νόμο μέσα από δύο διαδικτυακές πλατφόρμες.Πάνω από 100.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν μόνο στην πλατφόρμα της WWF, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Δ. Καραβέλλας, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών Α. Γούναρη.

Πάντως, η ρύθμιση για τις παραλίες πρόκειται να ισχύσει από του χρόνου αφού η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα θέματα λειτουργίας των παραλιών εκδόθηκε το Φεβρουάριο για τη φετινή περίοδο και ήδη άρχισαν οι σχετικές μισθώσεις ενόψει της καλοκαιρινή σεζόν.

Παράλληλα, προωθούνται κι άλλες αλλαγές, οι οποίες αφορούν στην απόσταση που πρέπει να τηρούν δύο επιχειρηματίες που γειτνιάζουν.

Σήμερα η μέγιστη επιφάνεια που μπορεί να νοικιάσει ο επιχειρηματίας από το δήμο για να τοποθετήσει ομπρελοκαθίσματα είναι τα 500 τ.μ., με την υποχρέωση μία ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων μεταξύ της επόμενης παραχώρησης με ομπρέλες. Το εμβαδόν των 500 τ.ν. Διατηρείται αλλά η απόσταση των 100 μέτρων εξετάζεται να μειωθεί στα 70 μ. Αφού οι ελληνικές παραλίες, λόγω μορφολογίας δεν έχουν τόσο μεγάλη έκτασ.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι, ούτως ή άλλως, το μέτρο έχει αποδειχθεί ανεφάρμοστο λόγω της μορφολογίας της ελληνικής ακτογραμμής και στην πράξη δεν τηρείται από κανέναν.

Τα κριτήρια

Ειδικά για της μικρής επιφάνειας παραλίες που βρίσκονται σε προστατευμένες περιοχές, όπως όσες γειτνιάζουν με ιδιαίτερου αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος περιοχές- θα καθορίζονται περαιτέρω περιοριστικοί όροι και μπορεί το ελεύθερο ποσοστό του 50% να αυξάνεται.

Τα κριτήρια χαρακτηρισμού μίας παραλίας ως μικρής ή ευρισκόμενης σε προστατευόμενη περιοχή θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Οριοθέτηση παραλίας


Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία χάραξης του αιγιαλού -σήμερα λιγότερο από το 10% του αιγιαλού της χώρας είναι οριοθετημένο- θα αξιοποιηθεί πρόγραμμα της Κτηματολόγια ΑΕ με τους λεγόμενους «ορθοφωτοχάρτες». Σήμερα η χάραξη του αιγιαλού γίνεται κατά περίπτωση, συνήθως έπειτα από αίτηση ιδιώτη και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Πίσω από την απουσία χάραξης αιγιαλού κρύβονται και οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατοικιών και κατασκευών πάνω στο κύμα.

Όσο για τη ζώνη της παραλίας, μπορεί να οριοθετείται ταυτόχρονα με τον αιγιαλό και μπορεί να φτάνει σε πλάτος τα 50 μέτρα, έναντι 10 μέτρων πλάτους που είναι σήμερα η συνήθης πρακτική.

Νομιμοποιούν τα έργα που έγιναν μέχρι και τις 28/7/2011


Το υπουργείο επιμένει ότι τα μοναδικά έργα που νομιμοποιούνται είναι μόνο όσα ούτως ή άλλως επιτρέπεται να γίνουν στον αιγιαλό και συγκεκριμένα τα λιμενικά, τα έργα κοινής ωφέλειας, οι προβλήτες βιομηχανικών εγκαταστάσεων και οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Δηλαδή, νομιμοποιούνται παρανομίες που έγιναν κατά την κατασκευή τους και αφού προηγηθεί υποχρεωτικά περιβαλλοντική μελέτη και εφόσον τα έργα αυτά είχαν κατασκευαστεί το αργότερο μέχρι τις 28/7/2011.

Μέχρι την ημερομηνία αυτή πρέπει να έχει ανεγερθεί ένα ακίνητο προκειμένου να νομιμοποιηθεί με βάση και το νόμο του ΥΠΕΚΑ για την αυθαίρετη δόμηση.

πηγή: Τα Νέα


Σχετικά άρθρα

Οι καθαρές και οι ακατάλληλες παραλίες της Αττικής, του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο η έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) μας ενημερώσει διεξοδικά για την σύσταση των νερών στις πλέον δημοφιλείς παραλίες της Αττικής, του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού.

Τι μπορούμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας;

Οι παραλίες που θα πάμε το καλοκαίρι είναι σαν σπίτι για τις θαλάσσιες χελώνες και πολλές φορές επεμβαίνουμε σε σημείο που είναι επικίνδυνο για τα υδρόβια. Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχελών" μάς δίνει οδηγίες για το τι μπορούμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας...

Πλέον είστε ελεύθεροι να κάνετε βουτιές μαζί με τον σκύλο σας!

Πλησιάζει η στιγμή που έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες της χώρας θα κάνουν τις διακοπές τους στη θάλασσα μαζί με τα κατοικίδιά τους καθώς αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που θα επιτρέπει το κολύμπι των ζώων.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×